Roliga pyssel med foton för barn

För att hålla dina barn sysselsatta under semestern eller på skollovet är det bra och roligt för dem att prova på pyssel. I den här artikeln erbjuder vi två alternativ med foton.
Roliga pyssel med foton för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 september, 2020

Pyssel är ett av de bästa sätten att underhålla och stimulera barns kreativitet. Varje helg, semester eller skollov är en utmärkt tid för barn att pyssla. I den här artikeln kommer vi därför ta tillfället i akt att erbjuda några alternativ.

Du märker snart att det inte handlar om att göra en orimlig ekonomisk investering eller att du själv behöver vara specialist på den här typen av aktivitet för att göra de pyssel som vi delar med oss av här. De är väldigt enkla att göra och i själva verket kanske du redan har de flesta material till ditt förfogande. Läs vidare för att upptäcka våra alternativ!

Tips på pyssel med foton för barn

1. En julgran

Julen är en speciell tid för barn. Förutom god mat och godis är barnen också intresserade av alla juldekorationer och fascinerade av julgranen.

Även om det är kul att klä julgranen är det ibland svårt att hålla barn borta från ornament och andra ömtåliga dekorationer. Dessutom tycker många av dem att det är särskilt kul att ta bort och byta ut ornament. Därför föreslår vi att du skapar en egen julgran av kartong till dina barn. Den kan de dekorera med sina egna foton.

Kartong och lim

De verktyg och material du behöver:

 • Grön kartong till trädet, brun kartong till stammen och gul kartong till julstjärnan
 • Dubbelhäftande tejp
 • Foton på familjen eller husdjuren, till exempel
 • Sax
 • Lim

Instruktioner

Börja med att rita en gran på den gröna kartongen och en trädstam på den bruna kartongen. Hjälp sedan dina barn att klippa ut granen och trädstammen längs linjerna. Limma fast trädstammen på granen och klipp sedan ut en stjärna av den gula kartongen för att dekorera granens topp.

Ta sedan de foton som barnen valt ut och markera cirklar på baksidan av dem. Se till att motivet hamnar i cirkeln. Dessa bilder kommer att fungera som julgranskulor. Om du vill vara lite mer originell kan du klippa dina foton i andra former, till exempel stjärnor.

Klipp sedan ut bilderna genom att följa linjerna på baksidan. Om du vill att julgranskulorna ska vara tåligare och inte lika lätta att böja kan du klistra upp fotona på en bit kartong först. Lägg julgranskulorna på julgranen.

Klipp sedan till små bitar av dubbelsidig tejp. Fäst en på baksidan av julgranskulan och en på julgranen. Slutligen är allt ni behöver göra att fästa julgranskulorna på granen. Ni kan prova er fram och ändra designen efter eget tycke!

2. Broderade kort – ett annat roligt pyssel för barn

Det här andra förslaget är väldigt originellt. Pysslet består av att skapa vackra kort med teckningar och hål som barn kan brodera själva. Det är ofta mycket populärt bland barn.

De verktyg och material du behöver:

 • Foton på familj eller husdjur med linjer och konturer som passar bra att brodera på
 • Färgad kartong att klistra upp fotona på
 • Lim
 • Grova synålar
 • Sax
 • Filt och fjädrar
 • Garn

Garn

Instruktioner

Börja med att hjälpa dina barn att limma fast bilderna på kartongen så att de blir tjockare och styvare. Använd tillräckligt med lim på kanterna så att de inte lossnar. Klipp kartongen runt kanterna så att bilderna inte sticker ut.

Rita sedan mönster eller former på bilderna tillsammans med ditt barn, använd helst en blyertspenna. Vi rekommenderar att du bara ritar punkter och inte de heldragna linjerna. Du kan följa de befintliga linjerna i varje foto, till exempel konturerna i ett moln, eller skapa former som ännu inte finns i dina foton, till exempel ett hjärta eller en stjärna.

Använd nålen för att göra hål i bilderna, enligt markeringarna. Vrid nålen något i båda riktningarna för att göra hålen större. Detta är viktigt så att garnet kan passera genom hålen.

Slutligen kan ni börja brodera på era fotokort. Du kan sätta upp dem i ditt barns rum eller kanske på kylskåpet.

Allra sist vill vi poängtera att dessa pyssel för barn är väldigt enkla att göra. Så vi tror att du och ditt barn kommer tycka att det är väldigt roligt och kreativt! Det är bara att sätta igång – vad väntar ni på?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.