4 tips för att hitta rätt balans mellan arbete och familjeliv

Om du inte lär dig att hitta rätt balans mellan arbete, familjeliv och din hälsa kommer alla tre att påverkas. Hitta rätt balans och organisera ditt liv på ett intelligent sätt med dessa tips.
4 tips för att hitta rätt balans mellan arbete och familjeliv
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 juli, 2020

Det är definitivt en stor utmaning att hitta rätt balans mellan familj och arbete. Det finns emellertid många som har lyckats klara av det i åratal och med stor framgång. Idag ska vi titta på några användbara tips för att hitta rätt balans och få bra resultat.

Tyvärr har dagen bara 24 timmar för oss alla, och det betyder att det är av yttersta vikt att hitta rätt balans.

Att optimera resurser, scheman och ta på sig ansvar inom olika områden är något som många föräldrar över hela världen måste ta itu med.

Vissa kanske till och med frågar sig om det ens är möjligt att hitta den perfekta balansen. Det är för många bara en omöjlig kamp ​​som äter upp ens energi och aldrig når något resultat.

I den här artikeln ska vi titta på några viktiga saker att tänka på när man försöker hitta rätt balans för ett organiserat liv.

Innebörden av balans

Balans innebär att man har ett jobb som också gör det möjligt att ha en familj.

Det ska inte spela någon roll om man är kvinna eller man. Vi har alla rätt till fritid, personlig och professionell utveckling och att följa våra individuella mål.

Nu när kvinnor faktiskt har fått sina rättigheter efter så många års kämpande är detta speciellt viktigt. Lusten att bilda en familj och skyldigheterna som följer med det borde inte vara omöjligt att kombinera med en karriär.

Att hitta rätt balans är inte något som gäller enbart arbetande mammor, utan det är viktigt för alla.

4 tips för att hitta rätt balans

1. Organisation, grundstenen för att hitta rätt balans

Om du aldrig håller reda på de saker du måste göra eller förbereda dig inför kommer du helt klart att missa många viktiga uppgifter och händelser.

Även om du kanske tror att något är så viktigt att du aldrig kommer att glömma det är det fortfarande mycket bättre att skriva ner det och ha det någonstans där du ser det.

Så om du måste köpa något specifikt för ett evenemang eller en födelsedag under veckan, om du har ett föräldramöte eller om du måste skriva en rapport för jobbet, skriv in det i ditt schema. På så sätt kommer du att vara mer medveten om den tid du har på dig och du kommer att kunna lägga den på att göra det du vill.

Testa det: du kommer se att du blir mycket lugnare när du vet att du inte kommer att glömma något. Du kommer att uppleva hur det är att leva utan den osäkerhet och den hemska känslan man får av att ha glömt något.

hitta rätt balans: mamma med baby på möte

2. Låt andra hjälpa dig

Superhjältar finns inte. Om du försöker göra allt själv hemma och på jobbet kommer du att bli överväldigad och du sliter helt i onödan ut dig själv. Försök inte göra allt själv.

Att hitta rätt balans kräver att du lär dig hur du delegerar. Men om det finns något som du allra helst vill göra själv så kan du se till att hålla dem för dig själv.

På jobbet såväl som hemma kommer du att omges av människor du kan lita på i större eller mindre utsträckning. Använd detta till din fördel.

Vem kan stötta dig? Dela uppgifterna med din partner och barn hemma, när det är möjligt.

På jobbet, ordna saker bland dina kollegor, om du har några, och delegera till personer där du har möjlighet. Det hjälper dem att utveckla sig professionellt och förbättrar deras självkänsla till följd av att du visar ditt förtroende för dem.

”Balans innebär att man har ett jobb som också gör det möjligt att ha en familj.”

3. Lär dig prioritera

En bra övning för att klara av tips nummer 1 är att du lär dig prioritera punkterna på din lista. Se till att du lägger mer tid på de viktigaste sakerna. Till exempel möten med dina barns skola eller rapporter på jobbet.

Börja i övrigt med de mest angelägna sakerna, till exempel att köpa mediciner eller mat. Kombinera sedan detta med tips nummer 2: delegera dina sekundära uppgifter bland människorna omkring dig under tiden som är kvar.

Som ni ser är att hitta rätt balans en praktisk och rationell process. Alla dessa tips är både användbara och enkla att kombinera.

hitta rätt balans: kvinna ser överväldigad ut på jobb

4. Prioritera din egen lycka

Något du alltid behöver vara tydligt med är att ditt välbefinnande och din familj alltid kommer först. Inget arbete, inga pengar och inga priser i världen är värda lika mycket som din familjs hälsa.

Försök att fullgöra dina skyldigheter och förpliktelser men utan att orsaka problem eller merarbete för någon annan. Det innebär att man tar sig tid för dem som är viktiga i sitt liv och visar dem tillgivenhet. Utan undantag kommer människor först.

Det är viktigt att klargöra att det inte är viktigt bara för arbetande mammor att hitta rätt balans. Det gäller också andra familjemedlemmar, medarbetare och offentliga enheter som lagstiftar och kontrollerar frågor som är viktiga för kvinnors rättigheter.

Så var inte rädd att stå upp för dig själv när det visar sig vara nödvändigt. Mammors och pappors ansvar är lika. Att hitta rätt balans mellan familjeliv och arbete är något som vi alla kan och bör sträva efter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Polaino-Lorente, A. (2004). La conciliación trabajo/familia y sus implicaciones en la sociedad civil. https://repositorioinstitucional.ceu.es/handle/10637/1842
  • Musicco, G. (2015). Coaching: conciliación de vida laboral-personal (WLB). Revista del Centro de Investigación de la Universidad la Salle, 11(44), 121-142. http://52.226.65.210/index.php/recein/article/view/684
  • Ramírez Vallejo, D., & Anabalón Sepúlveda, M. (2014). Conciliación familia-trabajo percepciones, dificultades y prácticas de los varones (Doctoral dissertation, Universidad Academia de Humanismo Cristiano).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.