Hur du berättar för din partner att du vill jobba som ett lag

Hur du berättar för din partner att du vill jobba som ett lag
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Par måste alltid jobba som ett lag, men så är inte alltid fallet. I följande artikel kommer du hitta värdefulla verktyg för att kommunicera med din partner och uttrycka allt du behöver från honom i din roll som mamma.

Alla mödrar behöver ovillkorligt stöd från sin partner för att kunna axla moderskapet. Det är en vacker och ädel uppgift som förtjänar en hel del ansvar.

När en bebis anländer är det generellt modern som axlar majoriteten av uppgifterna som har att göra med omvårdnad och skydd av den nyfödde.

Att ta ansvaret för en bebis under dagen kan skapa avstånd mellan paret, men det kan även stärka de känslomässiga banden och kärleken mellan dem.

För att uppnå det krävs förmågan att jobba som ett lag: ömsesidigt stöd och att dela på ansvaret för den lilla skatten.

Att jobba som ett lag låter er organisera uppgifter och rutiner för barnets omvårdnad. Genom att göra det kommer ni avsevärt minska stressen du upplever som mamma, och som ett resultat kommer du vara lugnare och mer bekväm. Det underlättar för dig att njuta av tiden med er bebis.

Det är viktigt att komma ihåg att ni alltid strävar efter att ha god kommunikation som par. Att prata om saker och uttrycka hur ni känner är ett sätt att bättre förstå varandra.

Denna förståelse kommer låta er axla den vackra och viktiga uppgiften att uppfostra och utbilda er nya familjemedlem effektivt.

Vilket är det bästa sättet att berätta för din partner vad du behöver?

Upptagen mamma

Bra kommunikation är mer än att bara prata. Ni måste veta hur man hanterar situationen och kontrollerar era känslor för att kommunicera effektivt. Det kommer hjälpa er att undvika konflikter och missförstånd som bara gör saker och ting värre.

För att hjälpa dig att uppnå effektiv kommunikation med din partner vill vi erbjuda följande verktyg och tips:

  • Vänta på rätt tillfälle för att uttrycka vad du känner. Låt honom veta att du vill jobba som ett lag och dela på ansvaren i hemmet och i koppling till bebisen. Berätta för honom hur viktigt hans sällskap och stöd är för dig.
  • Känn dig älskad och värderad. När pappan till ditt barn demonstrerar sin kärlek och förståelse kommer det utan tvekan göra dig otroligt lycklig. Därför är det väldigt viktigt att du underrättar din partner om att du vill dela fler ömma stunder som ett par.
  • Stärk familjebanden. Berätta för din partner att du vill att han inte bara hänger sig till dig, utan ert barn också. Ert barn behöver också kontinuerlig vård och stöd från sin pappa. Det kommer stärka familjen.
  • Kommunikation baserad på ömsesidig respekt. När du pratar med din partner ska du tänka på att du gör det på ett ömsint sätt. Välj dina ord och ditt tonläge och håll alltid dina känslor under kontroll.

Hur kan du och din partner jobba som ett lag?

Mamma och pappa lagar mat

Stöd och förståelse är två av de mest grundläggande sakerna som får mammor att känna sig värderade. Men enkel kommunikation och att förstå varandra räcker inte alltid till.

Därför borde ni etablera en plan för att dela upp förpliktelserna och göra hemmet till en varm och harmonisk plats för er familj. Det kanske är svårt inledningsvis, men med hängivelse och ihärdighet kommer er familj hitta den balans ni behöver. Tillsammans kommer ni hitta det bästa sättet att jobba som man och hustru, far och mor.

Det är viktigt att komma ihåg att förändringar alltid har en anpassningsprocess. Ni måste vilja förstå varandra för att nå en harmonisk ansvarsdelning.

Ansvaret ska delas på ett rättvist och balanserat sätt. Du måste ta alla aktiviteter som familjemedlemmarna ägnar sig åt i beaktande. Det inkluderar studier, arbete, etc.

Pappor ska helst delta så mycket som möjligt i hushållssysslorna tillsammans med sina partners. Dagen kommer komma när pappan är ensam med barnen, och han måste då kunna hålla maskineriet i rullning.

Det är bäst att organisera familjeansvar runt varje familjemedlems schema och planer. Se till att besluta tillsammans hur ni ska dela upp uppgifter.

Vi vet att alla mammor är superkvinnor som kan göra en miljon saker samtidigt – vi tar hand om våra barn, jobbar, sköter ett hem, etc. Men det finns inget mer tillfredsställande än att känna stödet och kärleken från våra partners.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.