Din bebis viktuppgång månad för månad

Du kommer sannolikt att bli förvånad över alla förändringar som ditt barn går igenom under sitt första år i livet. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om hans eller hennes viktuppgång.
Din bebis viktuppgång månad för månad
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Din bebis viktuppgång och tillväxt under dess första år av livet är utan tvekan en otrolig process. Vid födseln väger barn i Sverige mellan 3,4 och 3,6 kg i genomsnitt. Men efter bara 12 månader kommer vikten ha ökat till runt 10 kg.

Bebisar går också igenom många fysiska förändringar, förutom viktuppgången, under denna period. Trots att deras utveckling verkligen bara har börjat, kommer du att bli förvånad över hur snabbt deras vikt och längd kommer att öka.

Med tanke på detta kommer vi att ge dig detaljerad information om din bebis viktuppgång månad för månad. Vi hoppas att den här guiden kommer att vara till nytta för dig.

Du kan också se om barnets matintag och det allmänna hälsotillståndet ligger inom de parametrar som rekommenderas av barnläkare.

En bebis viktuppgång månad för månad

Människor växer mer mellan fyra månader och deras första år än vid någon annan tidpunkt i livet. Från födseln och fram till 1 års ålder kommer deras vikt att tredubblas.

Det finns dock variationer månad för månad och det finns inget fast mönster. Alla barn är olika. Faktum är att barn under några månader kan gå ner i vikt istället för att gå upp och det är helt normalt.

Med tanke på detta har vi bestämt oss för att illustrera, steg för steg, vad som händer med din bebis viktuppgång. På detta sätt kan du få en mer exakt idé om hur han eller hon utvecklas.

Bebis ammar

Barnets vikt under första veckan

Under de första dagarna i livet ökar inte barnet i vikt. Faktum är att den minskar. Viktminskningen bör vara mindre än 10% av barnets ursprungliga vikt. Vissa föräldrar kan oroa sig för detta, men i verkligheten är det en helt normal situation.

Detta beror på två huvudfaktorer: den ena är eliminering av urin och mekonium, barnets första avföring som ackumulerats i kroppen under graviditeten. Den andra är att ett nyfött barns mage bara är lite drygt 5 cm stor. På grund av detta kan han eller hon inte äta särskilt mycket åt gången.

Barn kommer vanligtvis att åter nå sin födelsevikt igen vid dag 15. Från och med den dagen kommer han eller hon att stadigt öka i vikt.

Vad händer under den första månaden?

Under den första månaden i livet uppskattas barnets viktuppgång till ca 30 gram per dag. Detta uppnås tack vare att barnets mage gradvis växer till sig när han eller hon äter mer och mer. Detta leder i sin tur till en ökning av bröstmjölksproduktionen.

Den största tillväxtspurten i livet för en människa sker mellan fyra och tolv månaders ålder.

Viktuppgång mellan andra och femte månaden

Från och med den andra månaden i livet brukar barn lägga på sig ca 170 gram per vecka. Detta är knappt 30 gram om dagen, eller drygt 600 gram per månad. Dessa månader är mycket viktiga eftersom bebisar får all sin näring från bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.

Efter sex månaders ålder börjar barnet ackumulera fett

Den sjätte månaden av ett barns liv kan vara en av de vackraste när det gäller fysiskt utseende. Det beror delvis på att barn från och med den femte månaden börjar få i sig fler kalorier. Vid sex månaders ålder kommer de nu ha sin maximala procentandel av fett.

Återigen är detta helt normalt och visar oss att spädbarnet äter korrekt, och enligt sina egna individuella behov. Vid denna tid börjar barn också få fast föda som kompletterar deras kost. När det gäller deras vikt kommer de att lägga på sig ca 1 kg i månaden tills de är 9 månader gamla.

Bebis på våg

Viktuppgång mellan nio månaders ålder och deras första födelsedag

Nästan som om de gör sig redo för alla fotografier som kommer att tas på deras första födelsedag, kommer barnen naturligtvis att minska denna viktökning. Vid detta stadium kommer barnen bara att lägga på sig ca 200 till 250 gram per månad.

Trots detta kommer de att ha fullgjort ett mycket framgångsrikt första år och de kommer att ha tredubblat sin vikt jämfört med den första dagen de såg dagens ljus.

Först och främst, kom ihåg att rätt näring, god sömn och all kärlek du har att erbjuda ditt barn kommer att vara de viktigaste faktorerna för dess tillväxt. Om du är orolig för att dess vikt inte ökar tillräckligt, eller tvärtom för mycket, bör du snarast kontakta din barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.