Bebisens första månad: allt du behöver veta

Bebisens första månad: allt du behöver veta
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 05 november, 2018

Under den här perioden lägger vi märke till allt som vår bebis gör, och vi är ofta osäkra på vad som är normalt. Här kan du läsa om allt som kännetecknar bebisens första månad, och de förändringar som då sker.

Under bebisens första månad i livet, kommer du att märka att den sover mycket, och vaknar regelbundet för att äta. Den kanske har hicka, och nyser ofta.

Det finns hundratals frågor som kan uppstå kring hur man tar hand om en nyfödd. Hur din bebis ska matas, när du ska bada den, vad som händer med dess navelsträng, hur du tar bäst hand om den…

Om det är ditt första barn, har du säkert ännu fler frågor.

Men, oroa dig inte: det finns många saker som bebisar gör under den här perioden som kan verka oroväckande men som i själva verket är väldigt vanliga. 

Det viktiga är att hålla ett vakande öga på ditt barn, ge det den omsorg och uppmärksamhet som det behöver, och, om det behövs, prata med en specialist om du lägger märke till någonting ovanligt.

Det här kännetecknar bebisens första månad

Så här kommer din bebis att bete sig under sina första 30 dagar i livet:

  • Din bebis kommer att sova 14-16 timmar per dygn. Den kommer att vakna korta stunder, cirka 7-12 gånger per dygn, vanligtvis för att amma.
  • Till en början kan nyfödda bebisar inte se någonting. Efterhand börjar de att fokusera, lite i taget.
  • Din bebis kan eventuellt tappa lite i vikt, även om den får amma så mycket den vill. Det här är normalt för nyfödda.
  • Nyfödda har ofta hicka, och de nyser ofta. Det betyder inte att de har problem med matsmältningen eller luftvägarna.
  • De bör ha avföring 4 eller 5 gånger per dag och urinera 2-3 gånger. Vid den här åldern kommer deras avföring att vara gul eller grönaktig och väldigt lös.
  • Deras andning kan vara ljudlig och oregelbunden, i synnerhet när de sover. Det här är ingenting ovanligt.
En scen från en bebis första månad i livet.

Hur din bebis förändras under sin första månad

Du märker kanske att vissa av din bebis funktioner tar tid på sig att “aktiveras”, och att det sker lite i taget. 

Efterhand lär sig barn att urskilja bekanta ansikten och till och med att le när de ser dem. De kommer att dras till färger, ljus och ljud.

När det gäller deras känslomässiga utveckling, är det viktigt att bebisen känner sig skyddad och älskad.

Vad än vissa teorier må säga, är det absolut ingenting fel med att hålla bebisen i din famn. Att alltid ha sällskap och bli burna kommer att lugna dem och få dem att känna sig trygga.

Att knyta ett band av tillgivenhet under den första månaden i livet är viktigt. Nyfödda kan känna igen sin mamma genom att bara känna doften av henne. De gråter instinktivt, för att få sin mammas uppmärksamhet och för att få sina behov uppfyllda.

Det här bandet är dock inte bara med barnets mamma. Även pappan kan delta aktivt ända från början. 

Den enda begränsningen för vad fäder kan göra är när det kommer till amning. Men på alla andra sätt kan och bör pappan spela en central roll i omhändertagandet av bebisen.

Vad du bör tänka på under bebisens första månad i livet

Vi ska alltid vara medvetna om att en nyfödd bebis är extremt känslig. Den har precis kommit till världen, och håller fortfarande på att anpassa sig till den.

Var försiktig med de bakterier från världen utanför, som barnet kan komma i kontakt med. Din bebis sovrum bör ha bra belysning, vara varmt, och vara fritt från smittoämnen.

Det är också viktigt att hålla besök till ett minimum under den här perioden. Om människor kommer och hälsar på, försök att begränsa besöken till högst 20 minuter. Om de stannar längre tid kan det kännas påträngande för barnet; små barn är lättskrämda.

Bebisens första månad

När det kommer till hygien, är det tre viktiga saker du bör känna till:

  1. Det är bäst om du kan bada din bebis dagligen, i ljummet vatten, i ett varmt rum. Var försiktig så att det inte kommer vatten i dess ögon eller öron.
  2. Navelsträngen kommer att lossna av sig själv efter cirka 6-15 dagar. Ett dagligt bad är tillräckligt för att hålla området rent, men vissa läkare rekommenderar också att man använder lite sprit för att rengöra det.
  3. Naglarna kommer att börja växa, och din bebis kan börja klia sig med dem, vilket kan skada huden. Klipp naglarna vid behov.

Vi ska alltid vara medvetna om att en nyfödd bebis är extremt känslig.

När det kommer till näring under bebisens första månad i livet så finns det ingenting bättre än bröstmjölk. Om det är möjligt rekommenderas amning fram till sex månaders ålder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.