Varför har min bebis kala fläckar?

Nyfödda barn kan ha kala fläckar i specifika områden. Vet du vad som orsakar dem? Här berättar vi allt du behöver veta.
Varför har min bebis kala fläckar?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2023

Många föräldrar blir oroliga när de märker att deras nyfödda barn har kala fläckar. Även om de små kan ha fullt med hår i början så kan de tappa mycket av det från en dag till en annan. Detta håravfall är dock en normal process för små barn under de första sex månaderna av livet. Fortsätt läsa för att ta reda på alla detaljer.

Varför tappar bebisar hår?

Varje hårfiber har sitt eget tillväxtstadium och sin egen vila som varar i tre år respektive tre månader. I allmänhet är cirka 15 % av håret kvar i vilostadiet. Dessutom kan hår regenerera utan att alopeci blir uppenbar. När det faller av börjar nytt hår växa på ett sådant sätt att övergången knappast märks. Det finns dock tillfällen då alopeci är lokal och begränsad eftersom mängden som faller ut är större än mängden som växer.

Det finns nyfödda med större hårtäthet och andra med mindre. Båda tillstånden är normala. Dessutom kan inte bara mängden hår som ett barn föds med förändras, utan också färgen.

Övergående håravfall hos nyfödda

Enligt en publikation i European Journal of pediatrics kännetecknas detta övergående håravfall som specifika områden utan hår hos nyfödda upp till 3 månader gamla. Därmed är det inte en sjukdom utan en normal konsekvens av utvecklingen av hårcykeln från och med graviditetsögonblicket.

Håret har väldefinierade tillväxtfaser. Faktum är att redan i livmodern är det mesta av ett barn i en analog fas, dvs. tillväxt.

Du kanske är intresserad av: Trikotillomani under tonåren

En nyfödd som ligger med framsidan nedåt och lyfter upp huvudet, vilket är kallt på sina platser.
Bebisars hår faller av som en naturlig följd. I detta skede, upp till 3 månaders ålder, kan du märka specifika områden utan hår.

Stadierna av babyhår

De flesta nyfödda har fint, mycket mjukt hår som kommer att börja falla av ojämnt efter några veckor. Därmed kommer barnet att utveckla kala fläckar på vissa delar av huvudet.

Håravfallet är övergående, en produkt av hårfiberns tillväxtcykel som började under graviditeten. Och efter det börjar viloperioden, som varar i tre månader. Det är här som, enligt publikationer från American Academy of Pediatrics, hår kommer att fällas för att ge plats åt nytt hår, vilket är känt som telogen effluvium.

Eftersom det finns en liten mängd hår är kala fläckar hos nyfödda mycket märkbara tills håret växer igen. Processen med tillväxtstadier sker på ett progressivt sätt. Den växer först i frontalområdet och sprider sig sedan till sidorna och baksidan.

Faktorer som påverkar spädbarn och kala fläckar

Den nyföddas sovställning kan vara associerad med lokaliserat håravfall. I dessa fall tappas hår i ett specifikt område, vilket är det område som vilar längst på sängen, särskilt i den occipital regionen. Denna situation är känd som occipital neonatal alopeci. Det kan även observeras på den främre delen av huvudet.

Experter tror att de hormoner som överförs av mamman till hennes nyfödda också spelar en roll i utvecklingen av kala fläckar. Under månaderna efter födseln sker det av denna anledning håravfall hos den nyfödda, såväl som hos modern. Allteftersom tiden går kommer nytt hår att dyka upp och kan skilja sig i färg och struktur.

Ska bebisar klippa håret?

Nyföddas hår är mycket tunt och är vanligtvis mycket ljust, vilket ibland gör det omärkligt, som ludd. I själva verket kan den lilla mängden hår finnas kvar tills det första levnadsåret.

Vissa föräldrar bestämmer sig för att klippa sitt barns hår helt för att dölja kala fläckar. Detta betyder dock inte att håret kommer att växa snabbare och starkare. Håret kommer att börja växa av sig självt och kommer att göra det på ett hälsosamt sätt med rätt omvårdnad. Att klippa bebishår kan dock låta det växa tillbaka jämnare.

En bebis klipper sig.
Att klippa ett barns hår är inget problem, men det är inte sant att detta kommer att få det att växa tillbaka snabbare eller tjockare, bara jämnare.

Ska du träffa barnets läkare?

I vissa fall kan håravfall bero på hälsoproblem. Seborriskt eksem är till exempel ett dermatologiskt tillstånd som orsakar tjocka fjäll och som också kan orsaka håravfall. Även om rödaktig fjällning är uppenbar i området för den kala fläcken kan det bero på en svampinfektion som kallas dermatofytos. I dessa situationer är det bäst att konsultera en medicinsk specialist för att avgöra om barnets kala fläckar är naturliga eller beror på ett problem.

Håravfall hos nyfödda

Sammanfattningsvis är håravfall hos nyfödda en helt naturlig process. Men om barnet har kvar kala fläckar efter det första levnadsåret, eller om det finns manifestationer såsom flagnande hårbotten, då är det bäst att konsultera en medicinsk specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.