Hur håller man sig lugn när bebisen gråter?

Det är viktigt att hålla sig lugn när bebisen gråter. Det är också viktigt att inte döma sig själv samt att be om hjälp om det behövs.
Hur håller man sig lugn när bebisen gråter?
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2023

Ett spädbarns gråt är ett hjärtskärande ljud för mamman. Det är en adaptiv mekanism som säkerställer att de primära vårdgivarna omedelbart tar hand om barnet när det kräver deras uppmärksamhet. Men om du har provat allt och gråten inte slutar, då är det normalt att frustration, förtvivlan och missmod framträder. Därför vill vi ge dig några tips som hjälper dig att hålla dig lugn när bebisen gråter.

Vi vet alla att ett litet barn där hemma innebär att behöva leva med gråt regelbundet, och ibland kan den gråten kännas nästan konstant. Vi är medvetna om att detta är den enda mekanismen som spädbarnet har för att kommunicera och vi är öppna för att hantera det och svara på det. Vissa barn har dock ett mer komplicerat temperament, eller så går det igenom stadier där barnets rastlöshet hindrar föräldrarna från att vila ordentligt, vilket börjar påverka deras hälsa. Hur kan du agera i dessa fall? Vi berättar i följande artikel.

Vikten av att hålla sig lugn när bebisen gråter

Vi vet att det inte är lätt att hålla sig lugn när bebisen gråter, men det är viktigt att du som mamma anstränger dig extra för att lugna ner dig i dessa situationer. Ditt eget känslomässiga tillstånd får en enorm inverkan på ditt barn. Kom ihåg att barn ännu inte kan reglera sig själva. När de känner smärta, obehag, rädsla, hunger eller någon annan negativ känsla behöver de sina anknytningsfigurer för stöd och tröst för att återfå sitt välbefinnande.

Ett gråtande spädbarn klamrar sig fast vid sin mamma.
Bebisar är extremt känsliga för sina vårdgivares känslor och tenderar att härma dem. Om du tappar modet kommer det därmed att vara omöjligt att trösta och lugna din lilla.

Vet vad du ska göra för att hålla dig lugn när bebisen gråter

Kom ihåg att du är ditt barns pelare och referensfigur. Det är därför du måste förbli stabil för att tillhandahålla den lugnande miljö som ditt barn behöver. Detta är mycket lättare sagt än gjort, men det finns några nycklar som kan hjälpa dig.

Kom ihåg att det alltid finns en anledning bakom ditt barns tårar

När ingenting verkar fungera för att lugna ditt barn, då kanske du tror att ditt barn manipulerar dig känslomässigt eller bara vill ha uppmärksamhet, men ingenting kan vara längre från sanningen. Bebisar har inte den kognitiva komplexiteten för att göra detta, så deras handlingar är alltid motiverade av ett verkligt behov. Kanske de är sömniga, hungriga eller kalla; kanske är de trötta och kan inte sova eller mår illa. Att tänka på att det finns en anledning till att de gråter hjälper dig att hålla dig lugn och vara mer medkännande.

Du är en bra mamma

Detta är ännu ett ofrånkomligt meddelande att alltid ha i åtanke. Du är en bra mamma, även om ditt barn inte slutar gråta. Det är möjligt att du, efter flera försök att trösta den lille, kan börja bli frustrerad och känna dig obekväm och skyldig, men detta kommer bara att öka din ångest. Döm inte dig själv, och var inte för hård mot dig själv. Tänk på att alla mammor går igenom den här situationen ett antal gånger och det har inte att göra med deras förmåga att uppfylla sin roll. Bebisar gråter helt enkelt, och det är inte alltid lätt att lugna dem.

Din närvaro och din beröring är mycket värdefull

Vet du inte vad du ska göra för att lugna ditt barn? Var bara närvarande, var där så nära du kan. Tro det eller ej, din närvaro har en kraftfull tröstande effekt på ditt barn eftersom du är dess trygga famn. Även om dess gråtande fortsätter så vet att genom att vara där hjälper du den lille att känna sig älskad och trygg, vilket verkligen är värdefullt. Vill du öka dessa positiva känslor kan du utföra hud-mot-hud-kontakt. För att göra detta bör du placera ditt barn endast med en blöja på ditt nakna bröst. Du kan täcka bebisen med en filt om det behövs.

En mor och ett nyfött barn som delar hud-mot-hud-kontakt.
Att känna mammans kroppsvärme och rytmen i hennes andning, samt att lyssna på hennes hjärtslag, har en mycket gynnsam effekt på barnet.

Lär dig att slappna av

Om du inte kan lugna ditt barn kan du börja med att försöka reglera din egen ångest. Som vi har sagt kommer detta att få en direkt effekt på ditt barns humör. Du kan spela lugnande musik eller dämpa belysningen för att skapa stämning. Du kan till och med träna vissa andningstekniker. Att lära dig att reglera dina känslor är viktigt för att hjälpa ditt barn att hantera sina.

Känn dina gränser och respektera dem

Slutligen är det väldigt normalt att någon gång tar desperationen över och du känner att du inte kan fortsätta längre. Känn dig inte skyldig – det här är naturligt. Men lär dig att identifiera ögonblicken när du når din gräns och be om hjälp. Kanske kan din partner, en familjemedlem eller en nära vän ta över med ditt barn för en stund. Lite omväxling hjälper er alla att rensa era huvuden. Var inte rädd för att delegera. Du behöver inte vara perfekt.

Kort sagt, det är troligt att du under de första åren av moderskapet kommer att ställas inför denna typ av situation vid flera tillfällen. Därför är det nödvändigt att du beväpnar dig med tålamod, förståelse och medkänsla mot dig själv. Kom ihåg att du är den bästa mamman för ditt barn. Ibland behöver bebisar gråta för att frigöra energi. Om du har försäkrat dig om att barnet är okej, stanna helt enkelt vid dess sida och förmedla kärlek och trygghet. Detta är mycket mer värdefullt än du tror.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gorrita Pérez, R. R., Bárcenas Bellót, Y., Gorrita Pérez, Y., & Brito Herrera, B. (2014). Estrés y ansiedad maternos y su relación con el éxito de la lactancia materna. Revista cubana de pediatría86(2), 0-0.
  • Cerezo, M. Á., Trenado, R. M., & Pons-Salvador, G. (2006). Interacción temprana madre-hijo y factores que afectan negativamente a la parentalidad. Psicothema18(3), 544-550.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.