Vissa nyfödda har tänder när de föds

Även om det inte är särskilt vanligt så har vissa nyfödda tänder redan när de föds. I dessa fall bör hygienen prioriteras.
Vissa nyfödda har tänder när de föds
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2023

De flesta bebisar får sina första tänder runt sex månaders ålder, men vissa nyfödda har tänder redan när de kommer till världen. Du kanske är orolig över den här situationen, så här följer allt du behöver veta samt hur du tar hand om ditt barns munhälsa.

De flesta barn föds med sina tänder inuti käkbenen. Det är först efter flera månader som de första elementen börjar dyka upp genom tandköttet och utbrottsprocessen börjar. Men vissa barn föds med tänder som redan har brutit ut, eller så kommer de fram redan inom några dagar efter födseln. Detta är en situation som inträffar vid 1 av 3 000 födslar.

Varför har vissa nyfödda tänder?

Ett barns tänder börjar bildas i mammans livmoder under graviditeten. Under hela graviditeten och efter födseln fortsätter tänderna att utvecklas. I allmänhet dyker de första tänderna upp runt den sjätte till den åttonde levnadsmånaden.

Processen fortsätter successivt tills utbrottet av de 20 mjölktänderna är komplett, vilket inträffar runt barnets tredje födelsedag. Du bör dock veta att åldern för tillväxt av varje tand är en uppskattning och beror på tillväxthastigheten för varje barn.

Natala och neonatal tänder

Som vi har sett kan vissa nyfödda ha tänder redan vid födseln eller under sina första levnadsdagar. Man tror att detta beror på att den utvecklande tandgrodden har en mycket ytlig position och bryter igenom tandköttet mycket tidigare än förväntat. Dessa kan vara antingen natala eller neonatala tänder:

En bebis som håller en bitring.
Natala tänder är de som finns hos barnet från födseln. Neonatala tänder är de som dyker upp under de första trettio dagarna av livet.

Möjliga orsaker till uppkomsten av tänder hos nyfödda

Orsakerna till uppkomsten av dessa tänder tidigare än vanligt är inte helt klara. Man tror dock att det kan bero på något eller några av följande skäl:

 • Ärftliga faktorer
 • Näringsbrister
 • Brist på vitaminer från mamman
 • Feber eller andra störningar

Typer av tänder hos nyfödda

När nyfödda har tänder i munnen är scenariot inte alltid särskilt tydligt. Olika situationer kan uppstå som måste övervägas:

 • Tanden kan vara fixerad eller så kan den vara rörlig och lös.
 • De kanske inte har några rötter alls, eller så har de inte någon rotstruktur.
 • Tanden kan vara en mjölktand, eller ett överflödig element.

I de flesta fall finns vanligtvis en enda tand i det nedre främre området. Att födas med flera tänder är ganska ovanligt. Det är också vanligare att bebisar har natala tänder. För det mesta är dessa primärtänder som visas tidigt och, mer sällan, överflödiga tänder.

Komplikationer av natala och neonatala tänder

Förekomsten av tänder hos ett nyfött barn är en situation som bör utvärderas av vårdpersonal för att undvika missöden. Även om det i de flesta fall inte är ett problem så finns det några möjliga komplikationer som bör övervägas:

 • Risk för aspiration: Vissa natala och neonatala tänder har inte någon tillräcklig rotutveckling och rör sig därför. Följaktligen kan tanden lossna och andas in av barnet. I dessa fall kan det övervägas att dra ut tanden.
 • Slemhinneskador: Kanterna och spetsarna på den nyföddas tänder kan skada, irritera och ge sår på den lilles tunga och läppar. Skador på den ventrala ytan av tungan som orsakats av traumat från natala tänder i underkäken kallas Riga-Fedes-sår.
 • Problem under matning: När barnets tänder skadar den lillas tunga vid sug på mammans bröst så kan detta orsaka avvisning av amning och även andra typer av matning.
 • Förändringar i tandens utseende: Eftersom de är för tidiga tänder kanske de inte har en normal form samt kan ha omogna vävnader.
En leende bebis med två nedre tänder.
När tänder dyker upp hos nyfödda är det viktigt att besöka en barntandläkare för att avgöra om detta symptom är associerat med något annat tillstånd, graden av rörlighet hos tanden och om det är en mjölktand eller en överflödig tand.

Ta hand om nyfödda med tänder

När nyfödda har tänder är det viktigt för ett hälsoteam att bedöma deras situation. Om natala eller neonatala tänder inte orsakar några problem för barnet eller mamman, då rekommenderade experter att behålla dem i munnen. Allteftersom tiden går tenderar de att fästa sig och förblir som normala mjölktänder.

Sköt hygienen av natala tänder

Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till att, på grund av den lägre graden av utveckling av tandvävnader, så löper dessa tänder större risk för sjukdomar. Av denna anledning är det viktigt att hålla dem rena redan från början. Rengör dem med en liten mjuk borste eller fuktad gasväv.

Kontrollera ditt barns tunga

Det är också viktigt att regelbundet undersöka och kontrollera ditt barns tunga och tandkött för att säkerställa att tänderna inte orsakar någon skada. Om sår uppstår på tungan eller andra slemhinnor bör de behandlas med ett antiseptiskt medel och deras utveckling bör övervakas.

En pediatrisk tandläkare kan föreslå att polera kanterna på tänderna för att minska trauman. Ett annat alternativ att överväga är användningen av ett munstycke som håller elementet orörligt och förhindrar skador. Dessutom, om rörligheten eller obehaget är mycket allvarligt eller hindrar barnet från att äta så kan den pediatriska tandläkaren indikera utdragning av tanden. Detta är en enkel procedur som utförs under lokalbedövning och med barnet i famnen på sin mamma eller vårdgivare.

Sammanfattningsvis

Även om det inte är det vanligaste så kan vissa nyfödda födas med tänder. Om ditt barn kommer till världen med tänder redan i munnen, då bör du söka råd och stöd från en barntandläkare. Med ett hälsoteam som stödjer dig kommer tänderna i munnen på ditt nyfödda barn inte att utvecklas till något problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Umayal, S., Gounder, R., & Ganapathy, D. (2019). Neonatal teeth and its causes-A review. Drug Invention Today11(2).
 • Samuel, S. S., Ross, B. J., Rebekah, G., & Koshy, S. (2018). Natal and neonatal teeth: a tertiary care experience. Contemporary clinical dentistry9(2), 218.
 • Bulut, G., Bulut, H., & Ortac, R. (2019). A comprehensive survey of natal and neonatal teeth in newborns. Nigerian journal of clinical practice22(11), 1489-1489.
 • Shivpuri, A., Mitra, R., Saxena, V., & Shivpuri, A. (2021). Natal and neonatal teeth: Clinically relevant findings in a retrospective analysis. medical journal armed forces india77(2), 154-157.
 • DeSeta, M., Holden, E., Siddik, D., & Bhujel, N. (2022). Natal and neonatal teeth: a review and case series. British Dental Journal232(7), 449-453.
 • Martínez-Gómez, V. (1997). Dientes natales y neonatales: revisión de la literatura: primera parte. Acta odontol. venez, 54-60.
 • Biart, B. A., Martín, B. R., Prado, M. A. L., Alfonso, K. I. G., Ramos, S. L. R., & González, M. H. (2021). Dientes neonatales. Investigaciones Medicoquirúrgicas13(1).
 • Moreno, C. G., & Argueta, G. G. (2022, October). Tratamiento de la úlcera de Riga Fede. In XXI Congreso Latinoamericano de Odontopediatría (Vol. 12, No. Suplemento).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.