Varför bör inte bebisar badas vid födseln

Visste du att bebisar inte bör badas vid födseln? Att inte göra det hjälper deras utveckling utanför livmodern och deras immunförsvar.
Varför bör inte bebisar badas vid födseln
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2023

Att bada ett barn vid födseln syftar till att ta bort oönskade vätskor som mekonium och blod från den lilles kropp. Det syftar också till att återfukta hudens stratum corneum. Men det är faktiskt bäst att vänta några dagar innan du badar barnet för första gången. I den här artikeln berättar vi varför bebisar inte bör badas vid födseln.

Anledningar till varför bebisar inte bör badas vid födseln

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man inte badar nyfödda under de första 24 timmarna av livet, utan snarare väntar tills vitala tecken är stabila. Läs mer om orsakerna nedan.

Att stärka bandet mellan mor och barn

Om det inte är möjligt att vänta 24 timmar på ett spädbarns första bad av kulturella skäl så bör det ändå skjutas upp i minst sex timmar. Detta gör att ditt barn kan anpassa sig till livet utanför livmodern och gör att mamman kan knyta an till sitt barn.

Hud-mot-hud-kontakt är en av de viktigaste faktorerna efter förlossningen. Några av fördelarna för mamman är följande:

 • tidig utstötning av moderkakan
 • minskad blödning
 • minskning av modersstress
 • förbättrad amningsövning.

Några av fördelarna för nyfödda bebisar inkluderar följande:

 • minskning av de negativa konsekvenserna av stressen vid förlossningen
 • korrekt temperaturreglering
 • mindre kraftig gråt.
En mamma som praktiserar hud-mot-hud-kontakt med sin nyfödde.
Hud-mot-hud-kontakt är en av de viktigaste faktorerna efter förlossningen och hjälper till att stärka mammans band med det nyfödda barnet.

Underhåll av vernix caseosa

Att fördröja badet håller vernix caseosa intakt, vilket är fostrets skyddande lager som fungerar som en kemisk och mekanisk barriär i livmodern. Samtidigt når denna täckning sin största tjocklek mellan 36 och 38 veckors graviditet. Den fungerar som ett skydd mot infektioner samtidigt som den bidrar till att rengöra och återfukta huden. Den består av en hög andel vatten, fett och proteiner.

Några av funktionerna som vernix caseosa är involverad i är följande:

 • Utveckling av inälvor i livmodern: Vernix är i nära kontakt med fostervattnet, och några av dess komponenter frigörs och tillförs fostret.
 • Bildning av hudytan: Den fungerar som ett lager som återfuktar och optimerar alla processer för utveckling av en jämn och frisk hud.
 • Temperaturreglering: Upprätthållandet av en betydande mängd vernix är relaterat till bättre reglering av kroppstemperaturen.
 • Antimikrobiellt försvar: Enzymer och lipider verkar genom att identifiera och undertrycka hudytans flora.
 • Läkning av skador och sår: Det höga innehållet av peptider, enzymer, lipider och vatten bidrar till denna funktion.

Att underhålla vernix caseosa efter födseln hjälper också till att förhindra torr hud, och till och med atopisk sjukdom.

Bättre amning

Nyfödda barn som badas vid födseln är mindre benägna att uppnå korrekt och framgångsrik amning. Detta är relaterat till det faktum att bebisar styrs av sitt luktsinne. Det vill säga att de kräver sin egen och sin mammas lukt för att instinktivt börja suga.

En studie publicerad av Breastfeeding Medicine drog slutsatsen att nyfödda barn som skjutit upp sitt första bad löper 39 % större sannolikhet att uppnå framgångsrik och exklusiv amning. Det är inte heller tillrådligt att använda tvål eller parfymer eftersom de undertrycker eller förvirrar barnets luktsinne, vilket är det mest utvecklade sinnet de har.

En bebis som ammar.
Nyfödda som badas vid födseln är mindre benägna att uppleva framgångsrik amning eftersom bad kan störa deras luktsinne.

Reglera temperatur

En annan fördel med att skjuta upp det första badet är att vänta tills den nyföddas temperatur stabiliseras runt 36,8 °C eller högre. Detta hjälper till att förebygga risken för hypotermi.

Bad är förknippat med betydande värmeförluster, och temperaturvård är viktigt. Bebisen har faktiskt en stor kroppsyta, tunn hud, lite isolerande fett och begränsade temperaturregleringsmekanismer. Dessutom är det en bra idé att använda en keps på nyfödda för att förhindra värmeförlust genom huvudet.

Du kanske är intresserad av: 6 tips för ditt nyfödda barns första bad

Slutliga överväganden om att skjuta upp barnets första bad

Vård under den första levnadsveckan inkluderar reglering av kroppstemperaturen genom torkning och lindning, hud-mot-hud-kontakt, omedelbar amning och fördröjning av det första badet.

Därför bör bebisar inte badas vid födseln. Snarare är det bäst att skjuta upp det första badet i minst några dagar för att hjälpa den nyföddas utveckling utanför livmodern och dess immunförsvar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • World Health Organization. Postnatal care of the mother and newborn. [Internet] 2013. Disponible: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/97603/9789241506649_eng.pdf
 • Ruschel LM, Pedrini DB, Cunha MLCD. Hypothermia and the newborn’s bath in the first hours of life. Rev Gaucha Enferm. 2018 Oct 22;39:e20170263. English, Portuguese. doi: 10.1590/1983-1447.2018.20170263. PMID: 30365754.
 • Widström AM, Brimdyr K, Svensson K, Cadwell K, Nissen E. Skin-to-skin contact the first hour after birth, underlying implications and clinical practice. Acta Paediatr. 2019 Jul;108(7):1192-1204. doi: 10.1111/apa.14754. Epub 2019 Mar 13. PMID: 30762247; PMCID: PMC6949952.
 • Preer G, Pisegna JM, Cook JT, Henri AM, Philipp BL. Delaying the bath and in-hospital breastfeeding rates. Breastfeed Med. 2013 Dec;8(6):485-90. doi: 10.1089/bfm.2012.0158. Epub 2013 May 2. PMID: 23635002.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.