Probiotika för spädbarn
Probiotika för spädbarn kan vara lösningen på många matsmältningsproblem som upplevs under de första stadierna av livet. Det är effektivt för att förebygga störningar orsakade av antibiotika, såväl som många andra gastrointestinala tillstånd.
Men inte vilket probiotiskt tillskott som helst kan ges till ett barn. Det är viktigt att välja ett lämpligt som respekterar den bakteriella miljön i matsmältningskanalen, en som fortfarande är i ett tillstånd av mognande.
Vad är probiotika?
Probiotika är en uppsättning med bakterier som selektivt kan kolonisera matsmältningskanalen och skapa en hälsomässig fördel för värden. Deras regelbundna intag är förknippat med ett bättre hälsotillstånd, vilket framgår av forskning publicerad i Journal of Microbiology.
Dessa föreningar, som också finns i många livsmedel som har genomgått en fermenteringsprocess, är användbara för följande:
- förebygga infektioner
- förbättra matsmältningen
- bekämpar förstoppning och diarré
- garantera ett bra upptag av näringsämnen
- minska symptomatologin för laktosintolerans
- minska risken för att utveckla fetma och allergier
Man måste ta hänsyn till att barnets tarmflora är i en förändringsprocess. Beroende på om förlossningen sker naturlig eller med kejsarsnitt kommer både tätheten och mångfalden av bakterier att variera.
Vilken roll spelar probiotika hos spädbarn?
Som en allmän regel ges probiotika till spädbarn vid fall av en matsmältnings- eller tarmstörning. För närvarande finns det inga solida bevis för att probiotikan hjälpa i alla sammanhang, men det är effektivt i vissa fall.
Enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients är det möjligt att administrera probiotika för att minska förekomsten av spädbarnskolik, buksmärtor, diarré eller förstoppning. Denna strategi ökar barnets känsla av välbefinnande och förbättrar dess hälsostatus.
Rätt val av tillskott måste dock göras. Det är bäst att först konsultera en specialist som också ger information om doseringen av tillskottet. Probiotika kan inte konsumeras hursomhelst, eftersom det är möjligt att bakterierna då inte når det område av tarmen de ska kolonisera.
Livsmedel med probiotika
När vi talar om införandet av probiotika i kosten, då syftar vi inte bara på användningen av kosttillskott. Det finns vissa livsmedel som har nyttiga bakterier i naturligt tillstånd.
Bröstmjölk och modersmjölksersättning
Bröstmjölk spelar en grundläggande roll i utvecklingen av den nyföddas tarmflora. Även modersmjölksersättning innehåller ofta denna typ av bakterier. I det här fallet tillsätts olika mikroorganismer för att uppnå bättre matsmältning och minska förekomsten av vissa matsmältningsproblem, såsom matallergier. På så sätt stärks även immunförsvaret.
Yoghurt
Det bör noteras att när en bebis är 6 månader gammal är det möjligt att börja komplettera matningen. Från ett års ålder erbjuds fermenterade mejeriprodukter, bland vilka yoghurt sticker ut. Dessa livsmedel innehåller en mängd nyttiga bakterier.
Bananer, havregryn och vete
Fram tills dess kan endast livsmedel som innehåller fibrer, ett ämne som fungerar som substrat för bakterierna som lever i tarmen, erbjudas. Bananer, havregryn eller vete är bra exempel på dessa produkter.
Probiotika för spädbarn är avgörande mikroorganismer för hälsan
Som du har sett kan säkerställande av en kompetent mikrobiota hos barnet hjälpa till att förebygga vissa störningar på tarmnivå. För detta ändamål är införandet av probiotika i kosten, antingen genom mat eller genom ett tillskott, fördelaktigt.
Men innan du väljer någon av dessa produkter är det alltid bäst att konsultera en specialist. Tänk på att inte alla är lämpliga för konsumtion under de första månaderna av livet, eftersom tarmen då fortfarande är i ett mognadsskede.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lee, E. S., Song, E. J., Nam, Y. D., & Lee, S. Y. (2018). Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. Journal of microbiology (Seoul, Korea), 56(11), 773–782. https://doi.org/10.1007/s12275-018-8293-y
- Pärtty, A., Rautava, S., & Kalliomäki, M. (2018). Probiotics on Pediatric Functional Gastrointestinal Disorders. Nutrients, 10(12), 1836. https://doi.org/10.3390/nu10121836