När borde barn sluta använda blöja?

Barn utvecklas i stadier. Idag ska vi diskutera när ens barn kan sluta använda blöja.
När borde barn sluta använda blöja?

Senaste uppdateringen: 04 april, 2020

Potträning är en av de största utmaningarna (och prestationerna) för våra barn under deras första år i livet. Både föräldrar och barn måste vara involverade i potträningen. Det viktigaste är dock att man väljer rätt tillfälle för barnet att sluta använda blöja.

Varför är det så viktigt att potträna?

Blöjor är det första som används efter födseln. Man kan till och med säga att barns säkerhet smids runt denna “nya kroppsdel”.

Det kan vara ganska svårt att få dem att sluta använda blöja, speciellt om det händer i fel skede av utvecklingen. 

Potträning påbörjar ett nytt skede i ditt barns sociala och känslomässiga utveckling. Det går miste om något som en gång i tiden fick det att känna sig säkert, men i utbyte får det en ny känsla av frihet.

När borde man sluta använda blöja och börja potträna?

Barn som pottränar

Barns utveckling är en konstant utvecklande process. Utan att inse det kan du som förälder hjälpa ditt barn att växa, men även skada det.

Om du inte vet i vilket skede ditt barn borde sluta använda blöja kan det leda till känslomässiga och sociala svårigheter för dina småttingar, något som följer dem genom hela deras vuxna liv.

För att identifiera rätt tidpunkt måste du se till att följande har skett:

  • Det bästa tillfället att påbörja potträning är mellan 18 månader och 2 års ålder. Givetvis så länge det inte finns några biologiska eller fysiologiska oegentligheter.
  • Barnet måste ha nått neurologisk mognad, vilket gör att det kontrollera sig.
  • Det ska kunna känna om blöjan är blöt eller om texturen förändrats.
  • Det måste kunna märka att något är obekvämt.
  • Det vill imitera föräldrarna i sitt bruk av toaletten.

Om du kan identifiera att dessa punkter gäller ditt barn kan du påbörja potträningen och gradvis sluta använda blöja.

Testa om barnet är i rätt skede

För att se om barnet befinner sig i rätt skede kan du till exempel prova att ge det mycket vätskor. Vänta sedan några timmar och se hur det reagerar när det vill urinera.

Kanske kommer barnet ge dig ett tecken, såsom en vidröring av blöjan, ett speciellt ansiktsuttryck eller börja röra sig på ett visst sätt. Det kommer indikera att barnet är medvetet om vad det känner och befinner sig i ett skede där det inte behöver blöja.

Bebis med blöja

Om barnet själv kan uppfatta att det måste urinera eller bajsa har det fått impulskontroll över analöppningen. Det kommer dock inte finnas några tecken på kontroll om det inte är medvetet om det.

Barn ska aldrig tvingas till något de inte är redo för än. Under det första skedet av blåskontroll kan barnet till exempel indikera att det är blött när behovet att urinera redan är över.

I mer avancerade skeden kommer det berätta att det kissar. I nästa varnar det dig innan det händer. När du är säker på att alla tre skeden passerats är det dags att sluta använda blöja och påbörja potträning.

Notera att processen är långsam men konstant utvecklande. Visa intresse, observera signalerna ditt barn ger dig och uppmuntra det med ömma ord och gester.

Beröm varje litet framsteg för att uppmuntra framtida framgångar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.