5 sätt att skapa ett band med din bebis

Att knyta an till våra små barn är inte bara kul, det är också viktigt för deras utveckling. Här tar vi upp fem sätt att skapa ett band med din bebis.
5 sätt att skapa ett band med din bebis
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Äntligen håller du ditt barn i dina armar. Under den nio månader långa graviditeten har du föreställt dig det här ögonblicket en miljon gånger. Efter födseln, och efter den allra första återhämtningstiden, när några veckor har gått och du mår lite bättre, är det normalt att du vill knyta an till den lilla på ett speciellt sätt. Här berättar vi om fem olika sätt att skapa ett band med din bebis.

Sanningen är att bandet som föräldrar delar med sina barn börjar utvecklas långt innan barnet föds. Vi måste dock vårda detta förhållande varje dag. Dina små behöver veta att du är vid deras sida hela tiden… Att du skyddar dem, tar hand om dem och möter deras fysiska och emotionella behov. De måste veta att de alltid kan lita på dig.

När spädbarn är små verkar det inte som om de kan göra mycket, men det finns mycket du kan göra för att skapa ett känslomässigt band med din bebis. Detta band kommer att hålla hela livet, så det är viktigt att göra det till ett som är starkt och sunt från början.

Det är din möjlighet att få din lilla att känna att du tar hand om honom eller henne på alla nivåer. Nedan ger vi några praktiska tips om hur du skapar ett band med din bebis.

Fem sätt att skapa ett band med din bebis

skapa ett band med din baby: mamma håller baby i famnen

Ge ditt barn en massage

Var noga med att använda små, mjuka rörelser medan du masserar ditt barn. Kom ihåg att nyfödda är små och mycket känsliga, så smek den lilla ryggen, de små benen och armarna lätt. Det hjälper dem att slappna av och komma till ro. Om din bebis gråter eller är rastlös kommer en massage hjälpa den att lugna sig och gråta mindre.

Om du inte är säker på hur du ska massera ditt barn, fråga din läkare eller leta efter instruktioner online. Massage är ett utmärkt sätt att skapa ett band med din bebis, så du kan också hitta böcker om hur du gör det på rätt sätt. Det finns faktiskt till och med certifierade proffs som kan lära dig de bästa metoderna.

Läs för din bebis

Vi vet alla hur viktigt det är att uppmuntra en kärlek till läsning hos barn. Men visste du att experter säger att föräldrar bör börja läsa för sina barn medan de fortfarande är bebisar?

Det är bäst att börja läsa för spädbarn direkt från födseln. Det hjälper dem att utveckla bättre språkkunskaper i skolan och få ett större intresse för att läsa när de växer upp.

Så läs för ditt barn och gör det roligt. Sitt ner med honom eller henne och titta på sidorna i en bilderbok med färger och ljud. Förklara vad som händer i var och en av illustrationerna. Du kommer bli förvånad över hur intresserat ditt barn kommer att vara av den här aktiviteten.

Läsning kan vara ett av de mer speciella ögonblicken då du kan kommunicera med din lilla. Oroa dig inte för att ditt barn inte förstår vad du säger – det här är något ni båda behöver. När du läser kommer ert band att stärkas.

Sjung för att skapa ett band med din bebis

Det spelar ingen roll om du har en bra sångröst eller inte. För din bebis är din röst den bästa musiken, oavsett om du kan hålla en ton eller inte. Din bebis kommer älska att lyssna på dig, och när du sjunger kommer ert band att bli starkare. Sång har något otroligt mänskligt som är väldigt intressant för spädbarn. Det utvecklar också kognition, språk och känslor.

Så vad ska du sjunga för din bebis? Tja, i stort sett vad som helst. Sjung vad du vill – din favoritlåt, eller till och med något du hittar på där och då. En vaggvisa är naturligtvis ett bra alternativ. Ingenting är bättre än att sjunga en rolig och lugnande sång!

skapa ett band med din baby: pappa leker med skallra med baby

Prata med din bebis

Att prata med ditt barn varje dag är lika viktigt som att sjunga. Din lilla behöver höra din röst och veta att du är i närheten hela tiden. Det spelar ingen roll om barnet förstår orden du säger. Gör bara din del och berätta om de olika saker du gör under dagen. Ditt barn kommer att tycka om det.

Att gå på en promenad tillsammans är ett bra sätt att skapa ett band med din bebis

Oavsett väder, ägna några minuter åt att gå ut med din bebis. Även om det bara är för att hämta posten eller gå ut med soporna. Naturligtvis, om du vill gå till lekplatsen är det ännu bättre. Du behöver inte göra någon enorm ansträngning. När allt kommer omkring återhämtar du dig fortfarande efter förlossningen.

Kort sagt, vi hoppas att du använder dig av dessa fem praktiska vanor. Både du och ditt barn kommer att dra nytta av det!

Det här kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.