Vitt brus för spädbarn: vad du behöver veta
Läggdags är ofta en av de mest impopulära tiderna, inte bara för barn utan också för föräldrar. Utöver att vi själva är trötta ställs vi ofta inför ett barn som inte vill somna, antingen på grund av svårigheter med att koppla av, eller på grund av en önskan att fortsätta upptäcka och leka. Utöver detta, och beroende på barnets ålder, kan andra besvär som kolik eller separationsångest tillkomma. Det finns dock ett antal resurser tillgängliga för att hjälpa de små att uppnå den där behagliga sömnen som tillåter en riktig kvalitetsvila. En av dessa resurser är vitt brus för spädbarn, och vi kommer att berätta vad det handlar om i följande artikel.
Vad är vitt brus?
Vitt brus är ett ljud där alla frekvenser hålls på samma nivå, utan att en sticker ut mer än en annan. Den har fått sitt namn från analogin med vitt ljus, som håller alla “frekvenser” i färgomfånget stabiliserade.
Det handlar alltså om ett monotont ljud och det finns flera välkända exempel: vrålet från en dammsugaren, brölandet från hårtorken eller det statiska bruset som vi hör när en analog tv befinner sig utanför en sändningsfrekvens.
En av de främsta fördelarna med detta brus är att det tenderar att konkurrera ut andra ljud i omgivningen, vilket gör det lättare att somna eller återställa lugnet. Eftersom ljudet alltid är detsamma låter det nervsystemet slappna av genom att minska mängden intryck som man får.
Vad är vitt brus för spädbarn bra för?
Vitt brus för spädbarn och barn används för att hjälpa dem att bli lugnare, som ett sätt att minimera andra störande ljud och slappna av. Därmed har både barn och vuxna nytta av detta.
Det är också en resurs som ofta används för spädbarn som lider av kolik eftersom dessa frekvenser hjälper dem att finna lugn och ro.
Slutligen har vissa studier visat att vitt brus är ett användbart element för att distrahera spädbarn under tiden de vaccineras.
Aspekter att ta hänsyn till vid användning av vitt brus för spädbarn
Även om flera fördelar framhålls finns det också några försiktighetsåtgärder för användningen:
- Undvik daglig användning och gör inte denna resurs till en del av ditt barns rutin. Detta så att barnet inte är beroende av närvaron av nämnda stimulans för att somna.
- Begränsa inte repertoaren av olika ljud i tidig ålder. Detta eftersom barns hjärnor är i full utveckling och därmed behöver de alla sinnesintryck som är möjliga för att mogna korrekt.
- Håll en lämplig volym, vilket är 50 decibel eller mindre. Likaså bör källan som avger ljudet vara på ett avstånd av minst två meter från barnet.
Som med alla andra resurser eller extern hjälp för ditt föräldraskap är det viktigt att följa de rätta instruktionerna för att undvika missöden. Vitt brus kan vara bra eller dåligt beroende på hur vi applicerar det.
Detta kan intressera dig: 5 tips för när bebisen vägrar sova
God vila uppnås med god sömnhygien
Vid läggdags är det viktigast att få barnet att känna sig lugnt och tryggt, då behövs normalt inte vitt brus. Om de lämnas ensamma i ett rum och får gråta sig till utmattning är det inte sunt för deras mognadsprocess.
Det är viktigt att notera att vitt brus inte ersätter behovet av att upprätthålla en bra sömnrutin. Det vill säga att äta tidigt, ta ett bad, byta kläder som använts under dagen, ta på sig pyjamasen, respektera en viss tid för att gå och lägga sig och stänga av alla skärmar i god tid. Inte heller är vitt brus en ersättning för omsorg eller behovet av att upprätthålla hud-mot-hud-kontakt för att somna.
God vila uppnås med tålamod och uthållighet samt genom föräldrarnas upprätthållande av hälsosamma vanor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Erickson, L. C., & Newman, R. S. (2017). Influences of background noise on infants and children. Current Directions in Psychological Science, 26(5), 451–457. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784839/
- Karakoç, A., Türker, F. (2014). Effects of white noise and holding on pain perception in newborns. Pain Manag Nurs, 15(4), 864-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559599/
- Hong, S. A., Kuziez, D., Das, N., Harris, D., & Brunworth, J. D. (2021). Hazardous sound outputs of white noise devices intended for infants. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, 146, 110757. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992973/
- Othman, E., Yusoff, A. N., Mohamad, M., Abdul Manan, H., Giampietro, V., Abd Hamid, A. I., Dzulkifli, M. A., Osman, S. S., & Wan Burhanuddin, W. I. D. (2019). Low intensity white noise improves performance in auditory working memory task: An fMRI study. Heliyon, 5(9), e02444. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6819787/
- Rausch, V. H., Bauch, E. M., & Bunzeck, N. (2014). White noise improves learning by modulating activity in dopaminergic midbrain regions and right superior temporal sulcus. Journal of Cognitive Neuroscience, 26(7), 1469–1480. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345178/
- Riedy, S. M., Smith, M. G., Rocha, S., & Basner, M. (2021). Noise as a sleep aid: A systematic review. Sleep Medicine Reviews, 55, 101385. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33007706/
- Sezici, E., Yigit, D. (2018). Comparison between swinging and playing of white noise among colicky babies: A paired randomised controlled trial. J Clin Nurs, 27(3-4), 593-600. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28618052/