Vad ska du göra om ditt barn inte vill sova ensam?
Ett av de problem som de flesta föräldrar står inför är att grundlägga goda vanor hos sina barn från en tidig ålder. Detta gäller speciellt när det gäller att gå och lägga sig i sina egna rum, vilket kan vara svårt för vissa barn. Vad kan du göra om ditt barn inte vill sova ensam?
Mitt barn vill inte sova ensam – Varför uppstår detta problem?
Du måste börja tänka på ditt barns sömnvanor som börjar från det ögonblick det föds. Att låta ditt barn ta en tupplur i sitt eget rum kommer att vara till hjälp. När det vänjer sig vid att sova i din famn och alltid sover med mamma eller pappa, börjar det bilda den vanan vid sänggåendet.
Osäkerhet och rädsla kommer att uppstå när barnen blir vana med att sova med sina föräldrar. Det här är två anledningar till att barn vägrar att gå och lägga sig ensamma. De kommer att komma med tusentals ursäkter för att få vara i sina föräldrars rum.
Sanningen är att det inte är barnens fel. Det är faktiskt en dålig vana som de förvärvade tack vare oss vuxna. Lyckligtvis kan du rätta till det.
Vad ska du göra om ditt barn inte vill sova ensam?
Läggdags kan vara en riktig kamp, och barnen hittar på alla möjliga skäl för att undvika att gå och lägga sig. Till exempel vill de gå på toaletten, dricka vatten, prata om något viktigt. De kan till och med säga att de ser skuggor eller har monster som bor under sängen. Hur ska föräldrar hantera allt detta?
Föräldrar kan undvika dessa problem genom att prova några olika metoder. En av dem är att ta med barnet in till sitt rum och sedan inte gå tillbaka. Gå inte in igen, även om det gråter. Att lämna det ensamt och lugnt förklara att det är säkert och inget dåligt kommer att hända är en bra start.
Ett annat alternativ är att se vad som är fel när det är dags för barnet att gå och lägga sig. På så sätt kan du hitta bra lösningar för varje enskild omständighet.
Du kanske fortfarande undrar: “Vad gör jag fel?” Eller “Varför vill mitt barn inte sova ensam?”
Här är några vanliga misstag som föräldrar gör när det gäller att lägga sina barn i deras egen säng.
Misstag föräldrar gör som leder till att barnet inte vill sova ensam
De följer inte en rutin
Barn ska alltid gå och lägga sig vid samma tid. För att göra det kan du försöka använda olika aktiviteter, som att läsa en saga eller sjunga en sång. Det måste vara en tid som barnen njuter av och kan vara glada över. På så sätt kommer de gärna sova ensamma vid sänggåendet.
Söva ditt barn i din famn
Ibland kan du bli frestad att vagga dina barn i dina armar tills de somnar. Även om detta gör att de somnar snabbare, skapar de inte sin egen sömnrutin. Därför kan de vägra att sova ensam i sina sängar eller spjälsängar.
Osäkerhet och rädsla kommer att uppstå när barnen blir vana med att sova med sina föräldrar.
För tillåtande
Det är möjligt att ditt barn får ett utbrott och inte vill gå och lägga sig. Då kan du göra misstaget att låta det komma ut ur sitt rum för att titta på tv. Eller, ännu värre, kanske lägger du dig bredvid barnet tills det somnar.
Barn utnyttjar denna svaghet. Därför antar de att de vann striden och försöker göra det om och om igen.
Skrika och förlora tålamodet
När ett barn gör annat än att lägga sig och sova, är det ett stort misstag att förlora ditt tålamod och skrika. Det här är inte rätt sätt att behandla ditt barn, eftersom det blir ännu mer upproriskt.
Det är bäst att gå med barnet till dess rum, lugna det och hjälpa det att slappna av. Du måste visa auktoritet och inte låta det göra annat än att sova.
De letar inte efter orsaken till problemet
Det är viktigt att förstå ditt barn. Ibland är rädsla ansvarig för att barnet inte kan sova ensam. Till exempel kan det vara rädd för mörkret eller tro att monster bor i rummet.
Därför är det viktigt för föräldrarna att hjälpa sina barn att vara trygga och lugna. Till exempel, om de är rädda för mörkret, ge dem en nattlampa.
Å andra sidan är ett mjukisdjur alltid en bra vän att hålla i närheten under natten. Detta blir din bästa vän när ditt barn är rädd. Det kan till och med ge emotionellt stöd, särskilt före 5 års ålder.
Som föräldrar skapar du de vanor som dina barn kommer att ha när de växer upp. Disciplin och tålamod är nyckeln till att förhindra att vanliga ovanor etableras. Rutiner hjälper till att forma ansvariga och självständiga barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
- Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
- Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
- Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
- Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
- Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7