Hjälp din bebis att sova hela natten: 7 trick

Lär dig några enkla trick för att hjälpa ditt barn att sova hela natten!
Hjälp din bebis att sova hela natten: 7 trick
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

För många föräldrar är det en utmaning att få sitt barn att sova hela natten, och det kan vara särskilt svårt under de första veckorna hemma.

Det är viktigt att skapa en bra sömnrutin från början för att undvika problem på lång sikt.

“Nervsystemet behöver sömn för att utvecklas. Det är viktigt för barns fysisk tillväxt samt neurologiska och känslomässiga utveckling. Nyfödda vaknar ungefär var tredje timme, som ett svar på deras behov av att äta.”

Dessutom är det inte bara viktigt att barn utvecklar goda sömnvanor. Du behöver också tillräckligt med tid att vila som förälder.

Därför går vi igenom några enkla men effektiva strategier för att ge din bebis en avkopplande och energigivande nattsömn. Det hjälper även dig och din partner att möta den nya dagen utvilade och laddade med energi.

Hur du hjälper du din bebis att sova hela natten

1. Ge din bebis något att äta innan läggdags

Innan du lägger din bebis, se om han eller hon verkar hungrig, oavsett om du erbjuder bröstmjölk eller mjölkersättning.

Efter att ha matat ditt barn, lägg honom eller henne i sängen. Det är bäst om du kan göra det när ditt barn är sömnig, men fortfarande vaken. Det gör det lättare för barnet att sova i längre perioder och han eller hon vänjer sig också att somna på egen hand.

2. Försök att göra det roligt

Det är helt normalt att små barn protesterar mot sänggåendet. Etablera en rolig och strukturerad rutin, för det hjälper dem att vänja sig vid att gå och lägga sig vid samma tid varje kväll.

Läs en saga för ditt barn eller ägna några minuter till en sista lek. Gör ett diagram som illustrerar alla steg ni kommer att följa i ditt barns läggningsrutin innan han eller hon lägger sig varje dag.

Tänk på att man behöver uthållighet för att etablera goda vanor, men det bidrar i slutänden till hela familjens välbefinnande.

baby som kan sova hela natten

3. Lägg ditt barn tidigt

Du kanske tror att om du lägger barnet tidigt kommer han eller hon att vakna desto tidigare på morgonen, men det är inte så det brukar fungera. Nyfödda och bebisar upp till ungefär 1 års ålder vaknar mindre ofta och sover längre när de går och lägger sig runt klockan 8 på kvällen.

Det är därför värt att uppmuntra en tidig läggtid från början, för barnet får då lättare att somna tidigt när han eller hon väl ska börja i skolan.

4. Lär dig hur barn sover i olika åldrar

Nyfödda håller sig bara vakna i 20 till 30 minuter i taget. Vid runt tre eller fyra månader börjar de flesta bli mer alerta och håller sig vakna i ungefär en timme.

Genom att veta hur barn i olika åldrar sover får du en tydligare uppfattning om när du behöver byta blöja och mata ditt barn så att han eller hon håller sig lugn. Genom att etablera en rutin lär du dig när just ditt barn är redo att ta en skön, lång tupplur.

Andra tips för att hjälpa ditt barn att sova hela natten

5. Undvik att överstimulera barnet

För en bebis som håller på att lära känna världen är allt omkring nytt och stimulerar hans eller hennes sinnen. Därför bör du undvika att göra något som kan distrahera bebisen när det är dags att sova. Det håller bara ditt barn stimulerad och vaken.

Lägg din bebis för att sova i ett rent och lugnt rum utan för mycket färg eller ljud. Det hjälper barnets nervsystem att slappna av.

6. Ge ditt barn en filt

Ett annat knep för att hjälpa ditt barn att sova genom natten är att se till att han eller hon är bekväm under en filt och/eller i sin pyjamas.

Nyfödda är vana vid en bekväm och trygg omgivning efter att ha levt i mammans mage. De känner sig mer bekväma och lugna när de är nerbäddade eller inlindade, som de var i livmodern.

7. Hjälp din bebis att slappna av innan läggdags

Precis som vuxna behöver barn en övergångsperiod mellan att vara aktiva och gå och lägga sig. När barnet snart ska gå och lägga sig vore det bra att stänga av TV:n samt eventuell musik. Se till att rummet också har dämpad belysning och en behaglig temperatur.

mamma håller sovande baby

Om du vill hjälpa ditt barn att sova hela natten måste du och din partner också vara avslappnade. Barn kan känna av spänningar och det gör det svårt för dem att vila.

Njut av tiden medan ditt barn sover och utnyttja de värdefulla stunderna för att tänka på något annat än räkningar eller arbete. Använd din bebis sovtid till att koppla bort från dina uppgifter och bekymmer ett tag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.