5 tips för när bebisen vägrar sova
Vi har sammanställt några expertråd för föräldrar när bebisen vägrar sova, ta del av dem nedan.
Vissa bebisar har inga som helst problem att sova. Även utan att nattas slumrar de in helt utan hjälp. Men det är tyvärr inte alltid så lätt, och vissa bebisar har svårt att få den sömn de behöver.
Det kan vara frustrerande och utmattande att se efter en bebis som vägrar sova. Det finns många anledningar till varför det händer.
En sak är dock säker, och det är att bebisen inte håller sig vaken med flit; problemet är att den inte kan somna. Oftast är den precis lika utmattad som du är.
Sömnbrist är något som speciellt föräldrar till nyfödda oroar sig över. Det är tillräckligt svårt att få sova som förälder utan att bebisen ska vakna om och om igen hela natten.
Men det är viktigt att komma ihåg att man inte kan förvänta sig att bebisen ska anpassa sig till ens sömnschema över bara en natt.
Tips som kan hjälpa när bebisen vägrar sova
Författaren till boken “Gentle Sleep Solutions”, Andrea Grace, hävdar att det är möjligt att lära bebisar att sova.
Grace erbjuder några rekommendationer för att hjälpa till när sömnen är ett problem, och nedan ska vi ta en titt på dem.
Förstå att bebisars sömn skiljer sig från vår
I takt med att bebisar växer börjar de anpassa sig till våra rutiner. Under de första dagarna skiljer sig dock deras sätt att sova markant från vuxnas.
Vuxna undviker till exempel vanligtvis att ta långa tupplurar under dagen för att inte få problem att sova på natten. För bebisar ser det väldigt annorlunda ut.
Dagliga tupplurar är viktiga för bebisar och barn. Andrea Grace förklarar att beroende på barnets ålder bör man se till att det får några timmars sömn under dagen. Det kan faktiskt hjälpa barnet att somna på kvällen.
Innan man skapar en rutin är det dock en god idé att observera sin bebis. Alla barn är annorlunda och deras vanor förändras när de blir äldre.
Längre tupplurar på dagen kan hjälpa vissa barn att sova på natten, men saker och ting kanske är annorlunda för din bebis. Lösningen kan vara att låta ditt barn ta en tupplur på morgonen eller tidigt på eftermiddagen. Vid läggdags bör barmet vara trött men inte utmattad.
Din bebis kommer givetvis inte att kunna sova om den precis har vaknat från en tupplur, så se till att etablera en bra rutin.
Låt bebisen sova i spjälsängen
Vi menar inte att du ska låta bebisen sova i ett annat rum, bara i sin egen säng.
Det kan verka hjärtlöst för vissa, men ditt barn kommer inte att skadas i spjälsängen. Det var väl därför du köpte den, eller hur? Undvik att låta bebisen somna i dina armar.
“Om de somnar i dina armar och vaknar någon annanstans kan det skrämma dem.”
-Andrea Grace-
Om du vill undvika att ditt barn vaknar plötsligt under natten är det bäst att inte förvirra och chocka det. När barnet somnar bredvid dig och du flyttar det medan det sover kommer barnet att vakna förvirrad och osäker.
Det är normalt att vakna några gånger under natten, men inte att vakna uppstressad.
Experten förklarar även att sånger eller berättelser kan distrahera barnet när det ska somna. Vaka över ditt barn för att se om det verkar mer aktivt när du interagerar med det på detta sätt.
Sånger och berättelser kanske fungerar för vissa barn, medan de för andra hindrar dem från att sova.
Om bebisen gråter, gå till den
Även om det är mindre vanligt idag finns det fortfarande föräldrar som tror på att låta barn gråta sig själva till sömns. Grace säger att detta är onödigt såväl som smärtsamt och svårt för de flesta.
Om din bebis gråter är det för att något är fel, så lämna den inte ensam. En liten snyftning behöver inte vara något, men om din bebis gråter otröstligt, gå då till den. Att känna din närvaro kommer hjälpa till att lugna den.
Vi vill inte att våra barn ska lida, men vi vill även att nattliga utbrott inte ska bli en vana. Så gå till din bebis, men låt den lugna sig på egen hand såvida den inte skriker av vånda.
Fundera på om samsovande kan fungera för er
Huruvida du låter bebisen sova i er säng är ert personliga val, men det kan vara bra att undersöka om det faktiskt hjälper din bebis att sova.
Kanske påverkar dina egna sömnvanor din bebis om den sover i sängen med er. Om du eller din partner till exempel vaknar tidigt kan det vara svårt för bebisen att fortsätta sova utan denne.
Grace råder oss även att inte ta med oss barnet till vår säng när det vaknar på natten. Att svara på detta sätt kan stimulera barnet att göra det igen. När barn är involverade är det viktigt att vara konsekvent.
När bebisen vägrar sova är det viktigast att vara tålmodig. Var kärvänlig men bestämd när du använder din strategi. Den bästa rekommendationen är att se vad som fungerar och be om råd från experter och andra föräldrar.
Det finns ingen anledning att ge upp. Med lite ansträngning kommer din bebis sova bättre, och så även du.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- RODRÍGUEZ, A. S., & GARCÍA, B. R. (2005). Hábitos de sueño en la revisión del niño sano. Bol pediatr, 45, 17-22. http://www.sccalp.org/boletin/191/BolPediatr2005_45_017-022.pdf
- Pin Arboledas, G., & Lluch Rosello, A. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ cómo lo enfocamos?. Pediatría Atención Primaria, 13, 101-111. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1139-76322011000400011&script=sci_arttext&tlng=en
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=GqjHAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA163&dq=dormir+sin+lágrimas&ots=U322CjAGmV&sig=VlHXLTlw3hvJOPDB__rOHXfZwMU
- González, C. (2012). Bésame mucho: cómo criar a tus hijos con amor. Temas de hoy.