Hur och när du bör flytta ditt barn till sitt eget rum
Sömn är en av de saker som föräldrar oroar sig mest för, och det kan vara den mest utmattande delen av ditt barns tidiga liv. Förutom att orsaka fysisk trötthet måste föräldrar också hantera många tvivel och frågor relaterade till sömn. Så i dagens artikel kommer vi att prata om hur och när du ska flytta ditt barn till sitt eget rum.
När ska du göra det? Blir det för tidigt? De är fortfarande så unga. Är jag för sen? Kanske är de för gamla för att fortsätta sova hos oss. Hur gör jag det utan problem?
Föräldrar upplever mycket skuld och skam eftersom de vill göra allt rätt. Däremot glömmer de ibland att lyssna på sig själva och sina små. Istället blir de överväldigade av alla yttre åsikter, teorier och råd. Vad du dock måste tänka på är att detta måste vara ett personligt beslut. Det enda du bör oroa dig för är din familjs välbefinnande.
Är det för tidigt eller för sent?
I allmänhet kommer barn att sova med sina föräldrar under de första månaderna av livet. Det är för att de behöver nästan konstant uppmärksamhet och omsorg. Men efter ett tag bör föräldrar börja överväga att flytta sin bebis till sitt eget rum. Det är då många rädslor kommer att uppstå.
Föräldrar vill göra det som är bäst för deras barns utveckling. Å ena sidan känner de sig ledsna och skyldiga över att ha lämnat dem ensamma i ett annat rum. Men å andra sidan är de rädda för att vänta för länge och göra sitt barn för beroende.
Sanningen är att det för närvarande inte finns några studier som stöder tanken att sova med föräldrar i många år är skadligt för barnet. Därför beror svaret på om det är för tidigt eller för sent att flytta ditt barn till sitt eget rum på din familj. När du fattar detta beslut måste du överväga ditt barns behov såväl som dina egna.
När du ska flytta ditt barn till sitt eget rum
I allmänhet finns det inga specifika regler eller tider som du behöver följa. Det finns dock vissa riktlinjer som kan hjälpa dig att bestämma när du bör göra detta skifte. När du fattar detta beslut bör du överväga följande frågor:
- När din bebis är åtta månader gammal börjar den uppfatta sig själv som en annan varelse än dig, dess mamma. Fram till den tiden kommer de att uppfatta dig och sig själva som en helhet. Som ett resultat kan de uppleva höga nivåer av separationsångest under det stadiet. På grund av det bör du inte försöka flytta dem under det utvecklingsstadiet eftersom det kommer att bli svårare och smärtsammare. Dessutom rekommenderar vi inte att flytta ditt barn till sitt eget rum när det går igenom andra förändringar i deras liv. Till exempel bör du undvika att göra det när ett nytt syskon kommer eller när de börjar förskola.
- Om du fortfarande ammar ditt barn hela natten blir det svårare att ha dem i ett annat rum. När ditt barn börjar gråta tar det mer tid att komma till dem, vilket gör dem mer vakna. På samma sätt måste du också gå upp och gå till ett annat rum, vilket gör dig mer vaken. Därför kan det vara bäst att vänta tills barnet börjar sova hela natten.
- Lyssna på din bebis. Vissa barn är mer självständiga och föredrar att sova ensamma. Faktum är att de till och med kan uttrycka irritation när de sover med sina föräldrar. Andra barn är mer krävande och vill ha din närvaro och fysiska kontakt för att somna. Ditt barns beteende hjälper dig att bestämma när den är redo att övergå.
Hur du flyttar ditt barn till sitt eget rum
När du väl har bestämt dig för att göra den här förändringen är det viktigt att du är säker på beslutet och att du bildar en gemensam front. De första dagarna kan vara svåra, så du och din partner måste ge varandra styrka.
För att hjälpa till med detta, gör det till en lycklig, spännande och engagerande händelse för din bebis. Låt dem delta i hur deras nya rum kommer att inredas. Eller så kan du hjälpa dem att associera utrymmet med lek, skratt och trevliga upplevelser.
De första dagarna kan du stanna vid deras sida tills de somnar och göra vad de ber dig. Då lugnar de ner sig och får en god natts sömn.
Kom ihåg framför allt att dina små uppfattar och tar in dina känslor. Om du känner dig orolig och full av skuld och ångest är det mycket möjligt att din lilla inte tar det bra. Var noga med att agera med kärlek och utan ånger så att ditt barn kan känna sig lugnt och entusiastiskt inför sin nya vardag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Carabaño, T. (2020, julio 20). Por qué algunos bebés solo se duermen si están cerca de la madre. Recuperado agosto de 2020, de https://mejorconsalud.as.com/bebes-solo-duermen-cerca-de-la-madre/
- Martos-Torres, R. (2016). El colecho: una práctica controvertida en nuestra sociedad. Disponible en: http://tauja.ujaen.es/bitstream/10953.1/2866/1/Trabajo_Fin_de_Grado._Roco_Martos_Torres.pdf
- MÁS, Q. M. H. D. Ru inas, Paciencia y Firmeza. Disponible en: https://www.ocez.net/archivos/revista/1207-libro-sueno.pdf
- Soria, R. (2018). COMENTARIO DE ARTÍCULO Colecho en el hogar, lactancia materna y muerte súbita del lactante. Recomendaciones para los profesionales de la salud. Disponible en: https://riu.austral.edu.ar/bitstream/handle/123456789/1079/Revista%20Enfermer%c3%ada%20Neonatal.%20Abril%202018%3b26%3b41-46.pdf?sequence=1
-
de Pediatría, A. E. (2013). Guía Práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los, 3. Disponible en este enlace.