Varför gillar bebisar att kasta allt på golvet?

Varför gillar bebisar att kasta allt på golvet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Spädbarn går igenom en fas där deras bästa förmåga är att kasta allt på golvet. Vill du veta varför de gör det?

Dina barn har antagligen överraskat dig vid flera tillfällen med sitt bollsinne och kastat allt de har inom räckhåll på marken.

Du kanske först tolkade detta som en upprorisk handling, eller något barnet gjorde, för att fånga din uppmärksamhet. Men denna uppfattning kommer att ändras när du inser att ditt barn gör detta varje dag.

Antingen med ilska, överraskning eller skratt kommer du be dina barn att sluta kasta allt på golvet eftersom de kan ha sönder något eller skada någon. Men vi har goda nyheter för dig: denna färdighet är bara ett av de första sätten som barn interagerar med omvärlden.

Din bebis upptäcker världen varje gång hen lyckas kasta något på golvet

När du kastar ett föremål bedömer du med vilken kraft du vill kasta det, du fastställer ett mål för din projektil och placerar dig själv i en viss position. Det här är upplevelsen som ditt barn försöker få varje gång hen ska till att kasta något på golvet.

Om ditt barn redan har kastat ett föremål tusen gånger, förbered dig på att hen definitivt kommer att fortsätta göra det om och om igen.

Var glad och tacksam eftersom det här är ett tecken på utveckling och tillväxt, det lägger nya punkter till listan över förmågor som ditt barn utvecklar för att möta livets utmaningar.

Guida ditt barn, lär hen att vara försiktig, hur man identifierar faror och hur man känner igen ömtåliga material.

Att kasta allt på golvet: En källa till lärande

kasta allt på golvet: baby leker på golvet

Barns kroppar blir starkare och mer flexibla genom att helt enkelt kasta allt på golvet. Och det är upp till dig att vägleda ditt barn genom detta.

I ung ålder är det ett äventyr fullt av utmaningar och prestationer precis som för en superhjälte.

Därför är det viktigt att innan du engagerar dig i denna uppgift vet i detalj vad ditt lilla barn lär sig genom att kasta saker på golvet.

Upptäcker vad som händer med objektet

De ser om saken går sönder, ger ifrån sig speciella ljud eller förblir detsamma. De svarar till exempel på sina tvivel genom att testa igen. De kastar föremål som de är nyfikna på så många gånger som det krävs tills det har gett dem ett svar.

Mäter avstånd

Även om du kanske inte trodde det använder barn i den här åldern två av sina mest inflytelserika sinnen: sin syn och sin hörsel. De analyserar visuellt riktningen på objektet de kastar.

De ser hur objektet varierar i storlek när det rör sig bort tills det blir litet. De använder också sin hörsel för att se hur lång tid saken tar att slå i marken. Ett sent ljud betyder att objektet har rest en längre sträcka.

Testar sina färdigheter

Är det värt att fortsätta experimentera med det här föremålet? Ska jag fortsätta utforska? Förstod jag vad som hände när jag kastade det med all min kraft? Kommer det att reagera annorlunda om jag gör det?

De förstår redan förhållandet mellan orsak och verkan

Efter att ha beslutat sig för att kasta ett föremål på golvet upptäcker de sedan vad det leder till. Det kan få glas att gå sönder och en reaktion av rädsla från mamma eller pappa. Det kan också orsaka ett högt ljud som stör andra och väcker deras föräldrar etc.

Social interaktion

De börjar märka att vissa ljud och handlingar väcker intresse hos människor runt omkring dem. De börjar sedan leka med dessa föremål för att skapa magiska stunder att dela med dig.

Det här är ett annat sätt för dem att skapa kontakt. I framtiden kommer de läxor de lär sig som barn vara av stor vikt för deras personliga och professionella utveckling.

Vad kan vi göra för att förbättra den här upplevelsen?

kasta allt på golvet: liten flicka med hink

Du ska inte skälla på dem, men du kan säga ifrån om de kastar något känsligt eller orsakar skada. Fokusera istället på att lära dem vad de kan kasta och var de kan kasta det.

Du bör inte låta dem vara aggressiva medan de leker. Du kan också be dem att plocka upp de saker de kastat med dig för att vänja dem vid att ha ordning och reda från en ung ålder.

Skäll inte på dem i onödan, använd dig själv som ett gott föredöme så kommer du att se resultat.

Låt dem lära sig av dig vad som är tillåtet genom att du visar dem. Till exempel kan ni kasta smutsiga strumpor i tvättkorgen eller papperslappar i papperskorgen. Så småningom kommer de att förstå vad som är rätt, och det kommer att gynna er båda.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.