Ditt nyfödda barns reflexer: Vad du behöver veta

Missa inte att lägga märke till ditt nyfödda barns reflexer - de är automatiska från födseln och vissa varar bara i några veckor!
Ditt nyfödda barns reflexer: Vad du behöver veta
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mycket av ditt barns fysiska aktivitet de första veckorna i livet består av automatiska reflexer. Om du till exempel stoppar in ditt finger i barnets mun suger han på det. När ljuset är starkt blundar han hårt med ögonen. Det här är automatiska svar, dvs. ditt nyfödda barns reflexer. Vissa kan hålla i sig i månader, medan andra försvinner efter bara några veckor.

Ditt nyfödda barns reflexer

Vi förklarar nu mer om ditt nyfödda barns reflexer och du kommer att förstå varför ditt barn har dem och vad var och en av dem betyder. På det här sättet blir det lättare för dig att förstå din lilla.

Sökreflexen

I vissa fall utvecklar sig dessa reflexer till frivilliga responser när barnet blir äldre. Till exempel föds ditt barn med en “sökreflex”: han vänder på huvudet om du rör vid hans kind.

Detta är en reflex som hjälper ditt barn att hitta sin mors bröstvårta för att äta. Först vänder han sig bara från sida till sida, men med tiden kommer han att kunna röra på huvudet i olika riktningar för att komma i rätt läge.

nyfödda barns reflexer: barn ammar

Sugreflexen

Att suga är en annan reflex som är viktig för ett barns överlevnad. Denna reflex utvecklas redan innan födseln. Du kanske har sett den här reflexen på ditt barns ultraljud, kanske när han stoppat in tummen i munnen. Efter födseln, när en bröstvårta eller en nappflaska placeras i barnets mun och rör vid gommen, börjar barnet automatiskt att suga.

Denna rörelse äger faktiskt rum i två steg:

  1. Barnet placerar läpparna runt vårtgården och pressar bröstvårtan mellan tungan och gommen.
  2. Sedan kommer själva sugandet, då tungan rör sig från vårtgården till bröstvårtan.

Att samordna dessa rytmiska sugrörelser med andning och sväljning är relativt komplicerat för en nyfödd. Så även om det är automatiskt behärskar inte alla barn det redan från början.

Men med övning blir reflexen en färdighet som alla barn lär sig att kontrollera. Din bebis börjar också använda dessa rörelser för att finna tröst och trygghet, t.ex. när du ger barnet en napp eller när det suger på sin egen tumme.

Mororeflexen, en av ditt nyfödda barns reflexer

En av ditt nyfödda barns reflexer under de första veckorna kallas Mororeflexen, eller omklamringsreflexen. Om ditt barns huvud ändrar läge plötsligt, eller om något högt eller plötsligt skrämmer honom, kommer han att reagera genom att slå ut med armar, ben och sträcka ut nacken. Han kommer att ändra sitt normala ansiktsuttryck till att avspegla rädsla och sedan dra in armarna snabbt. Han kan också gråta högt.

Mororeflexen, som kan förekomma i varierande grad hos olika barn, är som starkast under den första månaden och försvinner redan efter två månader. Ofta försvinner denna reflex nästan helt utan att du ens märker det.

Gripreflexen eller palmarreflexen

Du kommer att se ännu en reflex när du stryker ditt barns handflata. Ditt barn kommer omedelbart att gripa tag om fingret! Eller alternativt kan du smeka fotsulan och se hur den böjer sig och samtidigt rullar in tårna.

Under de första dagarna efter födseln kommer ditt barns grepp att vara så starkt att det verkar som om han skulle kunna hålla uppe ganska tunga föremål. Försök dig inte på det, eftersom ditt barn inte är redo att göra det ännu. Din bebis har ingen kontroll över denna respons och kan plötsligt släppa taget.

Den toniska nackreflexen

En av de mest intressanta automatiska reflexerna är den asymmetriska toniska nackreflexen, även kallad “fäktningsrespons”. Du kanske märker att när ditt barns huvud vänder sig åt ena sidan sträcker sig armen på den sidan upp och den andra armen böjer sig som om barnet skulle fäktas.

Men bli inte förvånad om du inte ser detta svar hos ditt barn. Det är subtilt, och om ditt barn är upprört eller gråter kanske han inte gör det. Reflexen försvinner mellan fem och sju månaders ålder, men även om ditt barn har denna reflex kan den gå obemärkt förbi.

Ditt nyfödda barns reflexer: gångreflexen

En annan reflex hos spädbarn är gångreflexen. Han kan inte bära upp sin egen vikt, men om du håller honom under armarna (stöd även huvudet) och låter fötterna röra vid en plan yta kommer han att sätta en fot framför den andra som om han skulle gå.

Denna reflex försvinner efter två månader. Den återkommer dock igen, men då i en form av frivilligt beteende som kommer hjälpa honom på vägen mot att verkligen gå mot slutet av sitt första år.

Assisterad förlossning med sugklocka.

Kort sagt, även om du kanske har trott att spädbarn är helt hjälplösa har de faktiskt flera skyddande reflexer. Till exempel, om ett objekt flyger direkt mot ditt barn kommer han att vända bort huvudet för att försöka komma ur vägen.

Naturligtvis är nyfödda barn helt beroende av sina föräldrar för sin utveckling, tillväxt, mat och allt annat, men dessa reflexer hjälper dem att genomföra vissa handlingar kopplade till deras överlevnad, som att suga och äta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Klaus, H., M. (2004) Su sorprendente recién nacido (madre y bebé). Editorial: MEDICI.
  • López Reyes, E. L. (2013). Conducta refleja en el recién nacido (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/22167

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.