Är det bra för bebisar att suga på tummen?

Barn upp till två år har som reflex att stoppa fingrarna i munnen, men är det bra för bebisar att suga på tummen?
Är det bra för bebisar att suga på tummen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En av de vanligaste reflexerna hos barn från det att de föds till ungefär två års ålder är att stoppa in fingrarna i munnen och suga på dem. Orsaken till denna åtgärd kan tillskrivas flera faktorer, men det är ändå normalt att föräldrar frågar sig själva om det är bra för bebisen att suga tummen?

Enligt de flesta barnläkare såväl som tandläkare innebär reflexen ingen risk för ditt barn, så länge det inte blir till en vana och att barnet om möjligt slutar göra det vid två års ålder. Nedan kommer vi att fördjupa oss i detta beteende.

Är det bra för bebisar att suga på tummen?

Svaret är i korthet ja; först och främst måste det bekräftas att denna handling är helt normal. Det är en reflex som många barn har redan från första dagen u livet; i vissa fall har det till och med iakttagits att de gör det i livmodern.

Att suga på tummen är förknippat med flera faktorer; till en början gör barnet det som en reflex varje gång det för händerna nära munnen. Denna suginstinkt hjälper dem att lära sig hur de ska röra sina läppar så att de kan äta, oavsett om det sker genom bröstet eller en flaska.

En bebis som suger på tummen.

Från den femte eller sjätte månaden av barnets liv slutar det att suga som en reflex; istället blir agerandet med att suga en mer rationell handling i syfte att livnära sig själv. Från det ögonblicket kommer barn också att använda sina munnar för att utforska eller lära sig mer om de föremål som finns inom deras räckhåll, såväl som sina kroppar. Detta är en anledning till att de ständigt sticker fingrarna i munnen.

Den tredje anledningen till att vissa barn suger på tummen är att de i det långa loppet utvecklar en vana som är ganska svår att överge. Och anledningen då är att barnen suger på tummen för att känna sig trygga, lugna, avslappnade och för att lättare kunna somna.

Det är en reflex som många barn har redan från första dagen i livet; det har till och med iakttagits att de gör det i livmodern.

Fördelarna med att suga på tummen

Vi vet redan varför barn suger på tummen, nu måste vi svara på frågan: Är det bra för bebisar att suga tummen? Innan vi tar upp fördelarna med denna åtgärd kan vi lista följande fakta:

  • Barn som suger på tummen har färre problem med att somna. Dessutom brukar de sova bättre på natten, utan att bli avbrutna.
  • Barnen tenderar att inte stressas lika lätt. Det har visat sig att i situationer där de känner rädsla, eller till exempel är ledsna på grund av frånvaron av sina föräldrar, då tröstar de snabbt sig själva genom att suga på tummarna.
  • När barn suger på tummen kan de också signalera till föräldrarna att de är hungriga eller sömniga, vilket hjälper vuxna att identifiera vad barnens behov är för tillfället.
En bebis som tuggar på sitt pekfinger.

Att tänka på vad gäller tummsugande

Även om att suga på tummen kommer med flera fördelar för små barn så är det viktigt att vi tänker på vissa aspekter relaterade till hygien för att säkerställa att denna handling inte får negativa effekter.

Det första är att om barnet redan kryper, då bör föräldrar vara noga med att tvätta händerna på barnet regelbundet, så att det inte utsätts för parasiter och bakterier när det stoppar in fingrarna i munnen.

Den andra faktorn när det gäller att suga på tummen är att om ett barn gör det för ofta kan det på ibland ändra formen på dess nagel och nagelband. Om detta händer bör du vara uppmärksam och besöka läkaren.

Den tredje faktorn är att sugandet på tummen lätt utvecklas till en första ovana, och en som ibland blir rejält svår att bryta. Därför måste du visa tålamod när du vill lära din lilla att sluta med ovanan.

Slutligen bör du veta att tandläkare rekommenderar att föräldrarna försöker hindra barn från att suga på tummen innan de når fem års ålder. Annars kan formen på läpparna, tandköttet, käkarna och tänderna försämras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.