5 tips till otåliga föräldrar

5 tips till otåliga föräldrar
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tålamod är en dygd som måste stärkas när man uppfostrar barn som kommer att bli våra avbilder när de växer upp. Här är några viktiga tips för otåliga föräldrar.

När barn växer så gör även deras krav på mamma och pappa det. Som en del i den här processen av uppväxten är det viktigt att beväpna dig med tålamod och lugn. Gör detta för att klara varje fas av dina barns uppväxt på bästa möjliga sätt.

Generell sett så uppnår inte föräldrar med brist på tålamod samma resultat som dem som hanterar föräldraskapet med en annan attityd. Det finns situationer som otvetydigt är komplexa och svåra att hantera. Till exempel: en dålig attityd eller ett oönskat svar från ett barn precis efter att det blivit korrigerat för att vara olydigt.

Otålighet överförs till våra barn via exempel.

När vi blir förmyndare av våra barn, måste vi bli medvetna om att vi kommer att möta många svåra och utmanande ögonblick. Vi måste ta ett djupt andetag när vi befinner oss i komplexa situationer och försöka reagera på andra sätt. Att erkänna att det alltid kommer att finnas obekväma ögonblick kan hjälpa dig att se saker från en annan synvinkel.

I den här kontexten är det viktigt för otåliga föräldrar att följa en serie tips som kommer att hjälpa dem att behålla lugnet under omständigheter som ställer deras tålamod på sin spets. Kom alltid ihåg att du kommer att vara exemplet dina barn följer. De kommer att reagera likadant i komplexa situationer.

Otåliga föräldrar: Hur känner vi igen dem?

Otåliga föräldrar

Några av symptomen vi kan se hos otåliga föräldrar inkluderar skrikande, aggressivt beteende, att lätt ta till tårarna eller att vilja lämna allt bakom sig och bara fly. Barnuppfostran är inte en lätt uppgift, och det är fullständigt normalt att känna sig helt desperat i vissa situationer. Det är dock inte ett gott tecken när detta beteende återupprepar sig.

Barn är en avspegling av hur saker görs hemma. Därför bör du inte bli förvånad när du ser barnet visa den här sortens beteende. Det är inte heller rättvist att döma dem utan att först se över vilket ansvar vi själva har.

Tålamod och självkontroll borde vara del av föräldraskap.

Okej, så du är utmattad. Du hade inte en bra dag och du behöver ett ögonblick för dig själv. Innan du tar ut det på kärleken i ditt liv, är det viktigt att du upptäcker självkontrollen du bär inom dig. Låt oss ta en titt på något du kan göra för att hitta och stärka den.

Tips för otåliga föräldrar – så kan du sluta vara otålig

Trots att du känner dig överväldigad av att upprätthålla en hektisk rytm, är det viktigt att finna hemligheten till att behålla lugnet. Att höja rösten, onödig bestraffning eller dålig behandling kan försvinna helt om du överväger följande rekommendationer:

Tålamod
  • Håll dig lugn: undvik temperamentsutbrott och desperata skrik när du blir arg. Utan att tänka på det kräver vi kontrollen vi redan förlorat av våra barn. Lyssna med kärlek på vad de har att säga och försök sedan hitta ett affektivt sätt att förmedla din poäng.
  • Var konsekvent med dina handlingar: de lär sig inte av vad vi säger är rätt och fel utan genom att observera vad vi gör. Det är viktigt att vara konsekvent med vad vi säger och vad vi gör. Om du ber ditt barn att inte skrika bör inte heller du skrika. Om du vill att det ska läsa mer, stäng av teven och ta upp en intressant bok.
  • Försök vara empatisk: Sätt dig i deras sits en stund. Försök att förstå vad de känner (ilska, skam, rädsla, ledsamhet eller frustration). Om du kan knyta an till deras känsla kommer du att kunna hantera situationen på ett bättre sätt.
  • Försök vara flexibel: Att höra “nej” tusen gånger kan vara irriterande. Var inte så hård mot dem och öppna nya möjligheter för dem att göra nya saker. Använd inte veka argument som “för att jag säger så”. Sådana argument underminerar din trovärdighet.
  • Och självklart, försök att vara tålmodig: Det har hänt att vi tappat tålamodet på grund av oförståelse, trötthet eller svårigheter. Det är ingen idé att skuldbelägga sig för det. Även de tuffa situationerna kommer att passera. Ta vara på varje ögonblick, kom närmare ditt barn och förlora dig för er skull inte i din ilska.

Det är värt ett försök att följa de här rekommendationerna för att bli en bättre person, speciellt när de kan hjälpa ditt barns liv också. Mamma, pappa, tappa inte hoppet och lev livet steg för steg bredvid de här små änglarna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.