Ursprunget och betydelsen av namnet Peter

Har du tänkt på det här alternativet för den lille? Är det namnet på någon du älskar? Upptäck ursprunget och innebörden av namnet Peter.
Ursprunget och betydelsen av namnet Peter
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vill du veta ursprunget och betydelsen av namnet Peter? Även om det nu för tiden har blivit ett av de mest världsomspännande alternativen, och ett av de mest populära valen hos framtida föräldrar, så går dess historia tillbaka till Jesu Kristi tid.

Om du vill lära dig alla detaljer som belyser detta underbara alternativ, missa då inte följande artikel.

Vad är ursprunget och betydelsen av namnet Peter?

Specialister på etymologispecialister vid Universidad de Chile uppmärksammar oss på att vi från senlatinet fick namnet Petrus. Med betydelsen av ”sten” eller ”klippa”, och då med hänvisning till en som är ”fast som en klippa” enligt kristen tradition. För det var Jesus själv som sålunda namngav den lärjunge som skulle bli Hans Kyrkas grund. Vad kanske få vet är att betydelsen kommer från grekiskan.

”Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den.”

-Matteus 16:18, Bibel 2000-

Skuggan av en växt som kastas på en gravid kvinnas mage.
Valet av namn på ditt barn är ett speciellt ögonblick, eftersom du med detta ord försöker förmedla hur speciell han är för dig.

Historien om namnet Peter

Även om det finns olika varianter av namnet som blev använt under romartiden (Petrus, Petronius, Petrollus, bland andra), går historien som skapar Peters sanna ursprung tillbaka till Kristi tid.

Sankt Petrus (Sankte Per) var Jesu Kristi viktigaste lärjunge. Petrus hette tidigare Simon men namnet ändrades på inrådan av Gud. Därmed indikerar Petrus i sig själv den uppgift som Kristus anförtrott honom: Att vara grunden i den institution som representerar de kristna och som från den tiden gäller för alla människor och folk.

Men som en studie publicerad 2015 av det pontifikata Javeriana University (Bogota) visar, är skillnaderna när det gäller tolkningarna av apostelns roll som följer:

  • Å ena sidan ger katoliker biskopen av Rom företräde över alla andra biskopar. Det vill säga auktoritet över dem som är döpta inom den romersk-katolska kyrkan.
  • Å andra sidan förstår vissa protestanter det som att stenen personifierad av Peter visar vad som ligger bakom kyrkan. Som en del av detta påpekar de skillnaden mellan dess två naturer: Peter (från Petrus; maskulinum) och substantivet med betydelsen klippa (från petra; femininum).

Helige Peter

Som du kanske redan har gissat har namnet Peter spridits av föräldrar över hela Europa sedan medeltiden. Detta berodde på den prestige som uppnåddes av S:t Peter, som av alla kristna betraktas som den första påven av Rom.

Dessutom sägs det att Petrus själv led martyrdöden samma dag som Paulus, men att han korsfästes upp och ner för att han inte ansåg sig vara värdig att dö på samma sätt som Kristus.

Som helgonkalendern påpekar så firas Petrus högtidsdag på samma dag som Paulus: den 29 juni. Dessutom finns det mer än hundra helgon som bär detta namn.

En pojke som sover på en stickad filt.
Din bebis kommer att bära det vackraste namnet du någonsin har föreställt dig.

Njut av detta underbara alternativ nu när du vet ursprunget och betydelsen av namnet Peter

Nu när du vet ursprunget och innebörden av namnet Peter, då kanske det är dags att välja det här alternativet för den framtida sonen i ditt hus.

Trots att det är ett av de mest populära alternativen bland föräldrar så är sanningen att det kom mer förbli starkt även framöver.

Dessutom är det ett universellt alternativ som vinner prestige i andra delar av världen. Några av dess derivat i andra länder är följande:

  • Pere, på katalanska.
  • Kepa, på baskiska.
  • Pierre, på franska.
  • Pedro, på spanska.
  • Pietro, på italienska.
  • Pjotr, på ryska
  • Pär, Per, Petter, Peter, på svenska

Av denna anledning, tveka inte att välja namnet Peter eller någon av dess många varianter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.