Organisera dopet på bästa möjliga sätt

Organisera dopet på bästa möjliga sätt
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att organisera dopet för ditt barn kan vara väldigt roligt, så länge du vet vilka steg du ska ta.

Vill du ha ett dop som alla kommer att minnas? Frågar du dig själv vad du behöver göra för att hålla saker under kontroll?

Följ våra råd och ditt barns dop kommer säkert att bli allt du drömde om att det skulle vara.

Dopet representerar mycket mer än ett barns deltagande i föräldrarnas tro och traditioner.

Dop har blivit en slags introduktion av barnet till samhället. Av denna anledning känner många föräldrar ett stort tryck när det gäller att planera och organisera dopet och dopfirandet.

På senare tid har dopen förvandlats till stora tillställningar på samma skala som en bröllopsfest. Faktum är att båda händelserna inbegriper många identiska element. Men det är viktigt att inte förlora perspektivet när du jobbar med att organisera dopet.

Ett dop är inte ett bröllop. Du kan fortfarande få till det perfekta dopet utan att göra det till en enorm, uppblåst festivitet.

Ta hjälp av de tips vi delar med oss av med dig idag så kommer du att kunna organisera dopet för din lilla till en vacker tillställning utan att gå överbord.

Tips för det perfekta dopet

  • Budget. Att göra en budget är ett utmärkt första steg för att planera ditt barns dop. Att hålla denna budget i åtanke hjälper dig att styra vad du lägger pengar på och hålla reda på allt du organiserar. Om du vill hålla dig till en lägre budget, är en dopceremoni följd av en enkel cocktailfest helt acceptabel.
  • Gäster. Kom ihåg att fokus alltid bör vara på ditt barn, så du bör organisera dopet med ditt barns bästa intresse i åtanke. Din bebis kan bli överväldigad av en stor folkmassa som vill hålla i honom eller henne och ta bilder. Var selektiv när du väljer de personer som du bjuder in till denna speciella dag.
  • Dopdräkt. Beroende på vilken stil du har valt för firandet – modernt eller traditionellt – bör du välja en dräkt som passar för tillfället när du håller på att organisera dopet. Det mest traditionella valet är en dopklänning, som består av en lång vit kappa och tillhörande mössa. Många familjer har dopklänningar som har gått i arv i generationer. Detta kan ge en sentimental känsla till tillfället. Men mer moderna dräkter är nu på modet för äldre barn och för föräldrar som helt enkelt vill ha något annat.
Dopklänning

Fler tips

  • Efter ceremonin. Detta är ett avgörande ögonblick som kommer att vara kvar i gästernas minne. Traditionellt väljer familjer att fira sitt barns dop med en lunch eller middag efteråt. Det är upp till dig om du vill göra något som liknar en bröllopsmottagning… Massor av vänner och familj, en godisbar, fotograf, chokladfontän, en formell måltid etc. Eller så kan du välja precis motsatsen: En enkel fest. Du kan bjuda in bara dina närmaste vänner och familj till dopet, följt av en enkel måltid, te eller snittar.
  • Gåvor. Vid dop, precis som vid bröllop och konfirmation, är barnet inte den enda som tar emot gåvor. Traditionellt ger föräldrarna också något slags souvenir som en present till gästerna. Du kan välja att göra som du vill när du håller på att organisera dopet, men kom ihåg: Det behöver inte vara något extravagant. Det är helt enkelt en liten present som minne av dopet.
Organisera dopet på bästa möjliga sätt
  • Ålder. Även om de flesta föräldrar låter döpa sina barn före 6 månaders ålder, finns det ingen åldersgräns. Det betyder att du kan se även 1, 2 och 3-åringar som döps. Dopklänningar är vanligtvis gjorda för små barn. Om du döper ett äldre barn, kom ihåg att en traditionell dopklänning kan vara svår att få tag på.
  • Faddrar. Traditionellt väljer föräldrarna två olika individer att vara barnets faddrar eller gudföräldrar. Men du kan välja bara en. Men om du väljer två personer, bör du välja en man och en kvinna. Detta är ett krav enligt katolska kyrkan. Faddrar är traditionellt ansvariga för att utbilda barnet i den kristna kyrkans värderingar om barnets föräldrar inte kan.

Vad du inte ska göra när du håller på att organisera dopet

  • Glöm inte vem det är du firar. Barn har sina egna rytmer. Leta efter det bästa sättet att ha en bra dag, samtidigt som du respekterar ditt barns schema och rutin.
  • Gå inte över budgeten. Dop kan kosta precis så lite eller så mycket som du vill att de ska göra. Vi rekommenderar att du tänker efter noga hur mycket du vill lägga på dopet så att du inte överskrider din budget.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.