Ursprunget och betydelsen av namnet Maya

Namnet Maya har många ursprung och betydelser. På hindi betyder det till exempel "drömmarnas och illusionernas flicka".
Ursprunget och betydelsen av namnet Maya
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 19 december, 2022

Om du vill ha ett vackert och elegant namn till din dotter, då kan Maya få dig att reagera. Det här sättet att namnge tjejer är väldigt originellt, starkt och har ett harmoniskt ljud. I den här artikeln kommer vi att visa dig ursprunget och betydelsen av namnet Maya.

Maya har flera ursprung och har använts som ett feminint namn inom de flesta kulturer, och det uttalas Mai-ah.

Att känna till ursprunget och betydelsen av Maya

Maya har flera ursprung och därför olika betydelser. De mest använda är indiska, grekiska, spanska och hebreiska. När det gäller dess indiska ursprung, på sanskrit, som är hinduismens språk, är dess betydelse “dröm” eller “illusion”. Det anses också vara ett alternativt namn för Laksmi, den hinduiska gudinnan för skönhet, rikedom, kärlek och glädje.

På grekiska betyder Maya, som då kommer från Maia, “bra mamma”, “gudmor” eller “amma”. Enligt mytologin var hon mor till guden Hermes, son till Zeus, och den äldsta av titanen Atlas sju döttrar.

Nästa ursprung som namnet Maya har är hebreiskt, där det betyder “vatten” och kommer från ordet mayim, som betyder detsamma. En andra hebreisk motsvarighet är “av Gud” eller “kommer från Gud”.

Romarna hävdar också att detta namn är deras. I det här fallet tror de att Maya var jordens moder och vårens gudinna. Dessutom är hennes namn inspirationen för maj månad.

I Latinamerika, hänvisar namnet Maya till Mayakulturen, som var en mesoamerikansk civilisation som utvecklades i Mexiko, Guatemala, Belize, en del av Honduras och El Salvador.

För Sveriges del har den svenska varianten Maja använts som en kortform av Maria sedan 1300-talet.

I Baskien är Maya den korta formen av Amalia, Amaia och Amaya.

Ett foto av Maya Angelou som skrattar under ett tal.
Den amerikanska författarinnan, poeten och sångerskan Maya Angelou var en inspirationskälla för hundratals föräldrar som valde detta namn till sina döttrar.

Populariteten för namnet Maya

Om det finns ett land där namnet Maya har varit väldigt populärt, så är det USA, där det finns på listan över de 100 mest populära namnen för tjejer. Enligt uppgifter från Social Security Administration rankades namne på 61:a plats bland preferenser år 2020, och 2021 placerades det på nummer 55.

Detta namn var dock inte alltid populärt bland föräldrar. Det var faktiskt i början av 1980-talet då det började uppleva en ökning i popularitet. Det sjönk sedan, för att återigen stiga i namnrankingen 1990. Det nådde sin högsta topp 2006.

Kärleken till detta namn tillskrivs författaren och poeten Maya Angelou, som egentligen hette Marguerite Johnson, men som på grund av sin brors oförmåga att uttala namnet bestämde sig för att kalla sig Maya.

Variationer av namnet Maya

Det finns olika varianter av Maya som du kanske vill överväga när du väljer ett namn till ditt barn. Här är de vanligaste:

 • Maya (grekiska)
 • Maia (grekiska)
 • Maiya (japanska)
 • Maj (svenska / danska)
 • Maja (svenska / danska / kroatiska / tyska / norska)
 • Mía (spanska)
 • Miya (japanska)

Kända personer med namnet Maya

En bild av Maya Hawke.
Maya Hawke är en amerikansk sångerska, modell och skådespelerska. Hon är dotter till det kända skådespelarparet Uma Thurman och Ethan Hawke.

Kända kvinnor erkända för sin talang inom konst, showbusiness, sport eller politik, mestadels amerikanska, heter Maya. Låt oss se vilka de är!

 • Maya Angelou: Marguerite Johnson, känd som Maya Angelou, var en författarinna, poet, sångerska och medborgarrättsaktivist i USA, känd för sin serie med sju självbiografier. Hon gick bort 2014.
 • Maya Mishalska: Miroslava Maya Mishalska är en polsk skådespelerska, violinist och dirigent. Hon är en naturaliserad mexikansk medborgare.
 • Maya Hawke: Maya Ray Thurman Hawke är en amerikansk skådespelerska, sångerska, modell och dotter till skådespelarparet Uma Thurman och Ethan Hawke.
 • Maya Jama: Är en engelsk TV-presentatör, radiovärd och DJ.
 • Maya Henry: Amerikansk modell och influerare med ett stort antal följare på sociala nätverk.
 • Maya Rudolph: Amerikansk skådespelerska, komiker och sångerska.
 • Maya Rockeymoore: Konsult, politiker och tidigare ordförande för Maryland Democratic Party i USA.
 • Maya Mikhailovna Plisetskaya: Hon var en av de främsta ryska ballerinorna på Bolsjojteatern. Hon tilldelades titeln prima ballerina assoluta.
 • Maya Di Rado: Madeline Di Rado, mer känd som Maya Di Rado, är en amerikansk simmerska som tog fyra medaljer vid OS i Rio 2016.
 • Maya Lin: Är en amerikansk designer, skulptör och arkitekt.
 • Maya Moore: Är en amerikansk idrottare som briljerar i basket. Hon spelar för Shanxi Xing Rui Flame och Minnesota Lynx i WNBA.
 • Maya Wiley: En amerikansk advokat och medborgarrättsaktivist.

Maya, flickan full av drömmar

Om vi tar det hinduiska ursprunget är Maya “drömmarnas och illusionernas flicka”, en vacker betydelse för den som kommer att ge ditt hem lycka. Nu när du vet dess ursprung och betydelse, bestäm dig för detta vackra namn för din lilla flicka och du kommer att se att hon älskar det när hon blir stor!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.