Ursprunget och betydelsen av namnet Carmen

Om du letar efter ett vackert namn till din flicka, vad sägs om namnet Carmen? Dess ursprung är hebreiskt och betyder "Guds trädgård".
Ursprunget och betydelsen av namnet Carmen
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2022

Om du letar efter ett vackert namn med en speciell betydelse kan namnet Carmen vara ett utmärkt val. Namnet är en klassiker, och för katolskt kristna har det en speciell relevans eftersom det är förknippad med Jungfru Maria. Om du vill upptäcka mer om ursprunget och betydelsen av namnet Carmen, fortsätt då att läsa den här artikeln.

Det är viktigt att nämna att namnet är den första gåvan du ger till ditt barn. Välj det du gillar mest och fundera också på vad det innebär. I det här fallet är Carmen ett namn för en tjej och har flera betydelser.

Lär dig ursprunget och betydelsen av namnet Carmen

Namnet Carmen kommer från hebreiskans Karmel, eller Karem El på arabiska, vilket betyder “Guds trädgård” och “Guds vingård”. På latin syftar det på sång eller dikt.

Carmen som namn är faktiskt släkt med berget Karmel som ligger i det heliga landet, ett mycket bördigt territorium beläget mellan Galileen och Samarien, som i forna tider var täckt av vingårdar. Profeten Elias bodde i en grotta på Karmel och en grupp eremiter som var inspirerade av honom bosatte sig sedan där. Runt 1200 e.Kr. grundade de orden Vår Fru av berget Karmel (karmeliterna). Därifrån kommer också åkallelsen av Jungfrun från berget Karmel.

Enligt traditionen visade sig Jungfrun för en av de religiösa männen, S:t Simon Stock. Till minne av denna händelse firas den 16 juli som dagen för Jungfrun från berget Karmel. Eftersom det är förknippat med religion får vi också det sammansatta namnet María del Carmen eller Mary Carmen.

Detta vackra namn har givits åt latinamerikanska kvinnor över hela världen. Det blev mycket populärt i Spanien där det fortsätter att positionera sig i decennier som ett av de föredragna namnen att tilldela flickor, antingen som för- eller mellannamn.

Karmelberget i Israel.
Karmelberget i Israel var platsen för en uppenbarelse av Jungfru Maria. Det är därifrån namnet Carmen kommer, enligt hebreisk tradition.

Namnet Carmen på andra språk

Carmen på andra språk:

 • Spanska : Carmela / Carmelo (maskulint) / Carmina
 • Engelska : Carmella / Carmen / Carmel
 • Katalanska : Carme
 • Galiciska : Carme / Carmiña
 • Kroatiska : Karmela / Karmen
 • Italienska : Carmela
 • Portugisiska : Carmo
 • Baskiska : Karmen / Karmele

Kända personer med namnet Carmen

Det finns en lång lista med kända skådespelerskor, sångerskor och modeller som har Carmen på sina ID- kort. Några av dem gillade det så mycket att de tog det som sitt artistnamn, vilket är fallet med Carmen Electra. Andra hade det som mellannamn och antog det som sitt förnamn, som skådespelerskan Carmen Villalobos. Möt några av de mest kända kvinnorna som heter Carmen:

 • Carmen Sevilla: kallas María del Carmen García, är en spansk skådespelerska, sångerska, danserska och TV-personlighet.
 • Carmen Miranda: Var en portugisisk-brasiliansk sambasångerska och berömd skådespelerska. Hon dog 1955.
 • Carmen Amaya: En berömd spansk danserska, sångerska och skådespelerska som dog 1963.
 • Carmen Laforet: Var en känd spansk författarinna, känd för sin roman Nada, vinnare av Nadal-priset 1944.
 • Carmen Maura: En spansk skådespelerska. En av de mest prisbelönta skådespelerskorna inom europeisk film.
 • Carmen Electra: En amerikansk skådespelerska, modell, sångerska och producent. Hennes riktiga namn är Tara Leigh Patrick, men hon antog Carmen Electra som artistnamn.
 • Carmen Villalobos: En colombiansk skådespelerska och modell vars riktiga namn är Yorley del Carmen Villalobos. Hon är känd för sin tolkning av Catalina i serien Sin senos no hay paraíso.
Carmen Electra i Baywatch.
Carmen Electra är en berömd amerikansk skådespelerska. Mellan 1997 och 1998 spelade hon rollen som Lani McKenzie i tv-serien Baywatch.

Carmen, Guds vackra trädgård

Personligheten hos dem som heter Carmen lever upp till dess betydelse, eftersom de är en sann “Guds trädgård”: trevliga, snälla, bekanta, villkorslösa och lojala. De gillar att hjälpa och tjäna andra. Dessutom har de det speciella av att vara intelligenta, beslutsamma och villiga att uppnå vad de än bestämmer sig för.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Albaigés J. El libro de los nombres de niño y niña: Su origen, historia y significado. 1° Edición. España: RBA Libros; 2011. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=yT_ODwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=origen+y+significado+del+nombre+Carmen&ots=wFSB_PulaW&sig=JyRpvEThPX-glT8LtSGrm47DiOA#v=onepage&q=origen%20y%20significado%20del%20nombre%20Carmen&f=false
 • Ribalta J. La evolución de los nombres femeninos. Del Santoral a las revistas del corazón. Rev. Paratge. 2009; 22: 189. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3386378
 • Tuan L. El gran libro de los nombres en 5 idiomas. 1° Edición. Editorial De Vecchi; 2021. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=H2dNEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=0l0VQSQHgR&sig=bTRGqgPY-oEG0-0aGQFbkE-Etmc#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.