9 bibliska pojknamn och deras betydelse

9 bibliska pojknamn och deras betydelse
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 11 juli, 2018

Gillar du bibliska pojknamn? Låt inte fördomar hindra dig från att välja ett bibliskt namn åt ditt barn.

Medan somliga gillar att kalla dem gammalmodiga eller ”ute” finns det hel mängd vackra alternativ att välja mellan.  Förutom det har de alla djupa och meningsfulla betydelser.

Många föräldrar föredrar att välja namn som har någon form av bakgrund eller historia. Om det är så i ditt fall kanske ett bibliskt namn är precis vad du letar efter!

Om du vill få tips på några bibliska pojknamn och deras betydelser har du kommit rätt.

Bibeln nämner massvis av individer, mer än tretusen för att vara exakt. Och många av de människorna var kända under mer än ett namn.

Med så många alternativ att välja mellan är det inte så konstigt att många föräldrar väljer att ge sina barn ett namn från Bibeln.

Som du kanske förväntar dig har vart och ett av de här namnen en djup betydelse. På samma gång har de en stark koppling till ursprungslandet och dess språk.

I dagens artikel erbjuder vi en lista över bibliska pojknamn som fortfarande används i modern tid. Vi kommer också att ge dig information om deras ursprung och betydelse.

9 bibliska pojknamn

1. Eliah eller Elias

Det här namnet är av hebreiskt ursprung, ursprungligen stavat som Eliyyah. Det är ett väldigt populärt namn runtom i världen. Det betyder: min Gud.

De huvudsakliga karaktärsdragen bakom namnet är bevarande och koncentration. Personer med det här namnet är oftast beundransvärda och föredrar att planera och ha saker under kontroll.

2. Adam

Det här namnet refererar till den första mannen på jorden, som snart fick sällskap av den första kvinnan, Eva.

Namnet Adam har djupa religiösa och spirituella rötter. Det kommer också från hebreiskan och betyder ”Människa”. 

Namnet tyder på styrka och spiritualitet. Det uttrycker också storslagenheten och ofullständigheten av den mänskliga naturen. Det beror på frestelsen som jordens två första invånare gav efter för.

Pojkar med namnet Adam har en tendens att vara emotionella, försiktiga, öppensinnade och väldigt sociala. Däremot kan deras oskuldsfullhet verka emot dem.

bibliska pojknamn

3. Zakarias

Det här är ett annat namn med hebreiskt ursprung (Zechariah). Det betyder ” Gud har kommit ihåg”.

Zakarias var en präst av stammen Judah i det första århundradet efter Kristus. Ängeln Gabriel uppenbarade sig för honom och för att tillkännage att hans fru, Elisabeth, väntade barn.

Eftersom Zakarias inte trodde på nyheten gjorde Gud honom stum tills hans son, Johannes Döparen, föddes.

En person med namnet Zakarias är vanligtvis smart, praktisk och realistisk. De har en tendens att stanna hemma, och de är öppna för att förstå de emotionella tillstånden hos sin omgivning.

4. Tobias

Tobias är idag ett vanligt namn och betyder ”Gud är god”. Originalversionen av det hebreiska namnet är Tobiyyahu.

De som bär namnet söker ofta självständighet, även om det inte gör dem mindre sociala eller kommunikativa.

Vart och ett av de här namnen har en djup betydelse. På samma gång har de en stark koppling till sitt ursprungsland och dess språk.

5. Lukas

Det här är ett av de populäraste och mest kända bibliska namnen. Det kommer från latinets lucuis som betyder ”upplyst” eller ” ljusbringande”.

Personer som heter Lukas är väldigt intelligenta och har ett konstant driv mot självförbättring. De är energiska och deras energi sprids till dem runtomkring.

6. Niklas

Alla har hört namnet, men få vet att det förekommer i bibeln.  Det är av grekiskt ursprung och betyder ”han som leder sitt folk till seger”.

De som bär namnet Niklas är hjälpsamma, osjälviska och har en stor förmåga att lära sig teknik. De är villiga att offra sig för andra – för familj, kollegor och även romantiska partners.

7. Uria

Historiskt sett är namnet Uria ett bibliskt namn som har använts för att symbolisera upplysning. Faktum är att det på hebreiska hänvisar specifikt till ljuset som avges av stjärnorna.

Personer med namnet Uria har en tendens att vara självsäkra,  bestämda och ta chanser. 

Det kan göra de tämligen krävande och materialistiska, men de bibehåller den subtilitet och försiktighet som karaktäriserar dem.

8. Ismael

Det här är ett klassiskt namn som fortfarande används runtom i världen. Ismael kommer från hebreiskans Yismael som betyder ”Gud lyssnar”.

Personer med namnet Ismael är intuitiva. De tycker om att lyssna på andra och visa dem förståelse. De är dessutom öppna, vänliga, sociala, arbetar hårt och är tillförlitliga.

bibliska pojknamn

9. Ezekiel

Det här kan verka som ett modernt, exotiskt namn, men namnet Ezekiel går tillbaka till bibliska tider. Originalversionen är Yehezqui-el och betyder “Gud kommer att stärka”.

Dessa individer har en tendens att vara visa, mogna och har mängder av sunt förnuft.

De har också en tendens att vara väldigt beskyddande mot sina nära och kära. De offrar normalt sett sin fritid och spenderar den på sina passioner och obligationer istället för att bara göra ingenting eller slappna av.

Som du kan se är de väldigt ödmjuka och de känner sina gränser.

Genom att vända dig till bibliska pojknamn får du ett brett spektrum av möjligheter. Du ger inte bara ditt barn ett fantastiskt namn, utan det kommer också att ha en djup betydelse och en rik historia bakom sig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.