Ursprung och betydelse av namnet Mateo

Känner du någon speciell person med detta namn? I följande artikel kommer vi att berätta allt om ursprunget och betydelsen av namnet Mateo.
Ursprung och betydelse av namnet Mateo
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Namnet Mateo är ett namn som utstrålar stil och energi, såväl som en blandning av tradition och modernitet. Av alla dessa skäl undrar du kanske över ursprunget och betydelsen av namnet Mateo. Känner du någon med detta namn? Funderar du på att välja det här alternativet för att utse den framtida prinsen i ditt hus?

Oavsett anledning, om du vill veta alla dessa detaljer och mer, då är det bara att fortsätta läsa.

Vad är ursprunget och betydelsen av namnet Mateo?

Mateo är ett formidabelt namn som gällde, från första början, för pojkar. Men numera kan man även hitta den feminina varianten Matea. Vissa hävdar att det är en helleniserad variant av Marias, men det mest vedertagna alternativet kommer från hebreiskan.

Det kommer från ordet mattih yah, sammansatt av roten matt, som betyder ‘gåva’, och termen yah, som syftar på Gud (Jahve). Därmed anspelar det på “Guds stora gåva” eller “Guds egen gåva”. Det är alltså ett namn kopplat till troende människor. Faktum är att det är den spanska versionen av det svenska Mattias, från det italienska Matteo som i sin tur kommer från latinets Matteus, en av de apostlar som Jesus valt ut och som är så framträdande i Bibelns Nya testamente.

Som nämnts i en artikel publicerad av University of Navarra, är Matteus den första författaren av de fyra evangelierna, och hans namn har fortfarande samma styrka som då.

En pojke som kryper och ler.
Om du letar efter ett namn med personlighet, historia och stil, som också är känt över hela världen, var noga med att överväga namnet Mateo.

Mateo som ett helgon

I anspelning på ovanstående information är namnet Mateo som helgon kopplat till aposteln Matteus. Därför är datumet då detta namn firas och hedras den 21 september. Så markera denna dag i din kalender om du känner någon som har haft turen att bli namngiven på detta sätt.

Helige Matteus var en tullindrivare, känd av folket som Matteus publikanen, eftersom detta var titeln som gavs till tullindrivare på den tiden. Av den anledningen är han skyddshelgon för alla skatteindrivare, tulltjänstemän, tobakshandlare och lotteriförsäljare.

De med namnet Mateo kan också fira följande dagar, som också firar detta underbara namn för att hedra andra helgon och de som är uppkallade efter dem:

 • 7 januari, för att hedra den salige Mateo Guimerá.
 • 22 januari, för att hedra sankt Mateo Alonso de Leciñana.
 • 6 februari, för att hedra sankt Mateo Correa.
 • 11 maj, för att hedra sankt Mateo Le Van Gam.

Kända personer som heter Mateo

Idag är namnet Mateo ett av de mest populära valen för föräldrar i spansktalande länder. Detta bekräftas av uppgifter från National Statistics Institute (INE), som räknar totalt nästan 42 000 barn med detta namn bara i Spanien, med en medelålder på 16 år.

Framför allt har namnet segrat i de norra delarna av Spanien, som Galicien, Asturien och Kantabrien. Och detta är inte förvånande, eftersom det också har spridit sig till olika delar av världen. Detta faktum demonstreras av följande kändisar och historiska personer:

 • Mattias Ölund: svensk ishockeyspelare och OS-guldmedaljör (1976)
 • Mateo Alemán: spansk författare (1547).
 • Matt LeBlanc: amerikansk skådespelare (1967).
 • Matthew Perry: amerikansk skådespelare (1969).
 • Matt Damon: amerikansk skådespelare (1970).
 • Matt Bomer: amerikansk skådespelare (1977).
 • Mateo Arias: amerikansk-colombiansk skådespelare (1995).

Sammansatta namn och varianter av namnet Mateo på andra språk

Som du kanske redan har sett finns det också många varianter av namnet i olika länder, territorier, språk och kulturer. Bland några av de mest slående alternativen är Nentanyahu, Matatyahu, Yahonantan eller Jonathan.

När det gäller diminutiv, väljer föräldrar och nära och kära ofta Matte, Maty eller Teo, bland andra. Det i Sverige tidigare så vanliga namnet Mats kommer även det från Mattias.

Å andra sidan, för de föräldrar som vill ha ett alternativ som gör det möjligt att välja ett andra namn för att bilda nobla kombinationer så är Mateo ett bra alternativ.

En mamma som kysser sin pojke på kinden.
Mateo är ett idealiskt alternativ för att tänka på ett kombinerade namn. Dessutom går det inte ur stil och förlorar inte sin giltighet i någon del av världen.

En stor person ligger bakom ursprunget och betydelsen av namnet Mateo

Vi hoppas att alla dessa fakta har hjälpt dig att värdesätta personen med detta namn ännu mer. Och om du å andra sidan är den som har haft den stora turen att få detta namn, grattis! Du kan känna dig lycklig eftersom ditt namn har ett ursprung fullt av modiga karaktärer och har en underbar betydelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.