Ursprung och betydelse av namnet Ethan

Namnet Ethan är ett bra val för ditt barn. Det har flera betydelser, bland dem finner vi "stark", "säker", "häftig" och "konstant".
Ursprung och betydelse av namnet Ethan
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 11 november, 2022

Väntar du en pojke och vet inte vad du ska namnge honom? Välj ett vackert namn som har ett vackert ljud och en väldigt speciell historia. I den här artikeln berättar vi om ursprunget och betydelsen av namnet Ethan, ett alternativ som ofta bärs av starka och beslutsamma män.

Detta eleganta namn visar den inspirerande styrkan hos Ethans personlighet: beslutsam, stolt och kapabel att uppnå sina mål.

Ta reda på ursprunget och betydelsen av namnet Ethan

Ethan, Eitan, Eytan, Etan (på hebreiska), eller Eithan betyder ‘stark’, ‘fast’, ‘säker’ och ‘konstant’. Följande fras används också för att definiera honom: ”En man som föddes för att vara stark och stolt”. Sanningen är att mångfalden av betydelser för detta namn är omfattande.

Ethan har ett hebreiskt ursprung och kommer från ordet Êthân, som betyder ‘hård’ och ‘fast’.

Den mest använda formen av namnet är varianten Ethan, och dess användning blev populär på 1980-talet på grund av inflytandet från skådespelaren Ethan Hawke. Dessutom spelar det faktum att huvudpersonen i Mission Impossible, spelad av Tom Cruise, heter Ethan Hunt en stor roll.

Ethan är ett namn som är vanligt i USA, där det har fått en framträdande plats bland föräldrarnas preferenser.

Tom Cruise spelar Ethan i Mission Impossible.
Tom Cruise personifierade agenten Hunt i Mission Impossible. Karaktärens förnamn är Ethan.

Ethans personlighet

Det sägs att barn som heter Ethan har en stark och målmedveten personlighet, att de strävar efter att uppnå sina mål och att deras arbetsmoral är god. Dessutom är de fördomsfria, ser livet på ett positivt sätt och letar alltid efter lösningar på problemen de konfronteras med. I denna mening vet de hur de ska uppnå vad de vill genom uthållighet och är anpassningsbara i alla situationer.

Ethans egenskaper sticker ut med en förmåga att kommunicera. Han är sällskaplig, vänlig och karismatisk. Dessutom har han en medfödd förmåga till ledarskap, fasta övertygelser från en mycket ung ålder, självförtroende och värdighet.

Kända personer med namnet Ethan

Namnet Ethan dominerar bland namnen på kända personer som är dedikerade till konst- och sportvärlden. Låt oss se närmare på vilka de är:

 • Eithan Urbach: Är en pensionerad israelisk simmare som specialiserat sig på ryggsimsevenemang. Han representerade Israel vid de olympiska spelen i Atlanta 1996 och Sydney 2000.
 • Ethan Hawke: Oscarnominerad amerikansk skådespelare, författare och regissör.
 • Ethan Coen: Amerikansk filmskapare som tillsammans med sin bror Joel är vinnare av fyra Oscars, två BAFTA och en Golden Globe.
 • Ethan Embry: Hans riktiga namn är Ethan Philan MacGiver Randall. Han är en amerikansk skådespelare känd för sitt medverkande i ett antal långfilmer.
 • Ethan Finlay: Fotbollsspelare från Amerika. Han spelar som yttermittfältare och tillhör för närvarande Austin Football Club of Major League Soccer.
 • Ethan Wayne: Hans riktiga namn är John Ethan Morrison. Han är en amerikansk skådespelare, son till den berömda John Wayne.
 • Ethan White: Tidigare fotbollsspelare i Amerika. Han spelade senast för New York City FC i Major League Soccer.
 • Ethan Westbrooks: Amerikansk fotbollsspelare. Han spelar som back för Michigan Panthers i United States Football League.
Skådespelaren Ethan Hawk.
Den amerikanske skådespelaren, Ethan Hawke, var en av de ansvariga för att detta namn nådde stor popularitet från 1980-talet och framåt.

Ethan, född att vara stark och stolt

Din önskan är säkerligen att din son blir styrkan och stoltheten i ditt hem. Om så är fallet kommer du att älska Ethan på grund av namnets betydelse. Ge honom ett elegant och vackert namn, men samtidigt ett som är starkt, originellt och fullt av personlighet. Det kommer att vara den första gåvan du tillägnar ditt ofödda barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Albaigès, J. M., & Albaigès i Olivart, J. (1993). Diccionario de nombres de personas. Edicions Universitat Barcelona. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=A_KHaYiixzwC&oi=fnd&pg=PA14&dq=diccionario+de+nombres+de+personas&ots=-J8s5er95k&sig=d4lzvAZvFg5C9JbipnmU5RXa5Eg#v=onepage&q=diccionario%20de%20nombres%20de%20personas&f=false
 • Tuan, L. (2021). El gran libro de los nombres en 5 idiomas. De Vecchi Ediciones. https://books.google.at/books?id=H2dNEAAAQBAJ https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=H2dNEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=0l0VRYPFpP&sig=38EFKJDf1tYNZprCMsiERp3SUsM#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false
 • de Historia y Heráldica Familiar, I. (2019). Nombre Ethan. Instituto de Historia y Heráldica Familiar. Consultado 23 de abril de 2023. https://www.heraldicafamiliar.com/nombre-ethan/
 • Albaigès, Josep Maria. (2016). El libro de los nombres de niño y niña: Su origen, historia y significado. Molino.
 • Social Security Administration EE. UU. (n.d.). Popularidad del nombre Eithan. Consultado 23 de abril de 2023. https://www.ssa.gov/cgi-bin/babyname.cgi

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.