15 ovanliga pojknamn och deras betydelser

15 ovanliga pojknamn och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att välja ovanliga pojknamn har blivit populärt under senare år. Dessa namn står ut från de traditionella, klassiska namnen.

Att välja namn åt ditt barn är alltid ett tufft beslut. Båda föräldrarna måste vara överens. Namnet bör även passa ihop med efternamnet. Det slutgiltiga valet kommer även att påverka barnets framtid.

Här kommer en lista på pojknamn och deras betydelser. Kanske kommer ett att inspirera dig!

Exempel på ovanliga pojknamn

Adel: de som älskar arabisk kultur kan gilla det här libanesiska namnet. Det kommer från ordet “adl” som betyder frihet och jämlikhet. Libaneserna tror att Adel är ett namn på en auktoritet.

Adonis: det här namnet har feniciska rötter och populariserades i den grekiska mytologin. Det refererar till “en man av skönhet och begär”. Den här grekiska guden var så vacker att Afrodite föll huvudstupa för honom. Hon försökte rädda honom från en vildsvinsattack.

Alonso: om du vill att ditt barn ska vara livfullt är Alonso ett bra val. Alonso betyder “han som är villig att slåss”. Det här namnet har germanskt ursprung även om det är en mer estetisk version av andra namn.

Alessandro: det här namnet kommer av en konstruktion av två grekiska ord. Det första är “alekho”, som betyder “försvara”. Det andra är “andros” som betyder “man”. Därför betyder det “försvarare av män”.

Namn med varierade ursprung

Bland ovanliga pojknamn återfinns Basil. De som väljer det här alternativet bör veta att det är en variant av Basileios som betyder “verklighet”. I antikens Grekland associerades Basil med ordet “kunglig”.

Bastian: idealt för föräldrar vars mål är att framkalla ledarskap i deras barn. Bastian härleds från den grekiska termen “sebastos”. Ordet representerar vördnad och betyder “vördnad och värdig av respekt”.

Duncan: även om det till en början var smeknamn på mörkhyade krigare blev det slutligen ett manligt namn. Duncan är av keltiskt ursprung och betyder “svarthyad krigare”.

Gael: rötterna till det här korta namnet finns i den keltiska kulturen. Det härleds från ordet “ludael”, som betyder “generös man”.

Isamu: det här är ett japanskt namn. Det är väldigt ovanligt men har en kraftfull mening. Isamu betyder “mannen med mod och värde”. Utan tvekan ett värdigt namn för en speciell och rättvis pojke.

Mytologiska namn och medeltidsnamn

Eilan: om du vill betona din lilles intelligens är detta ett bra val. Eilan betyder “den smartaste”. Dessutom representeras han av kungen av ljus i den grekiska mytologin.

Paris: historien om det här namnet är mycket välkänt. Detta på grund av Homeros stora epos Illiaden. Paris som är son till kungen av Troja, kidnappar Helena vilket startar det trojanska kriget. Det har för-hellenistiska rötter och betyder “den som hjälper bäst”.

Pavel: detta ryska namn är en motsvarighet till engelskans Paul. I många civilisationer har det här namnet associerats med uthålliga män.

Leonel: det här namnet betyder “det lilla lejonet” och är en variation på Lionel. Det användes frekvent i medeltida Frankrike. Namnet refererar till män med stark och framgångsrik karaktär.

Pojke ritar

Kilian: detta vackra ovanliga pojknamn är från Irland. Det betyder “klostrets man” och “kamp”. Under tidens gång har olika varianter uppstått, såom Cecilio och Cilian.

Thiago: “Gud kommer att belöna oss” är betydelsen av detta vackra namn. Det är bara vanligt i länder som Portugal och Brasilien. Det tros vara en variant på namnet Santiago använt i spansk- och portugisisktalande länder. Dess ursprung är hebreiskt och dyker först upp i Bibeln.

Det rekommenderas att ovanliga pojknamn är lätta att skriva och uttala. Har några av de ovanstående förslagen tilltalat dig?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.