Matsmältningsbesvär hos spädbarn: Symtom och behandling

Matsmältningsbesvär hos spädbarn kan uppstå när det äter för mycket eller för snabbt. Så här kan du se till att detta inte uppstår.
Matsmältningsbesvär hos spädbarn: Symtom och behandling
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2024

Bebisar är benägna att ofta få obehag på grund av att deras organ fortfarande är under utveckling. Matsmältningsbesvär är bland de vanligaste, vilket är gastrointestinala obehag som uppstår på grund av dålig matsmältning. Hur gör vi för att förhindra matsmältningsbesvär hos spädbarn?

Matsmältningsbesvär hos spädbarn uppstår när de får i sig mycket mat och alltför snabbt. Detta gör det svårt för magen med bearbetningen. Därför är det vanligt att man ofta ser detta hos barn som äter väldigt mycket, och hos oroliga barn, särskilt under de första levnadsåren. I den här artikeln ska vi berätta hur du kan se tecknen på när ditt barn lider av matsmältningsbesvär, vad du kan göra för att behandla besvären och några tips för att förhindra att det uppstår.

Vad är matsmältningsbesvär hos spädbarn?

Matsmältningsbesvär hos spädbarn uppstår på grund av att barnet äter för snabbt och för mycket på en gång. Detta gör att maten inte smälter helt, eller smälter mycket långsamt. Detta resulterar i att matbolusen stagnerar i matsmältningskanalen. Hos spädbarn uppstår detta vanligtvis av följande skäl:

 • Barnet får i sig mer mat eller mjölk än vad dess kropp kan smälta.
 • Dess gastrointestinala system är inte tillräckligt väl utvecklat ännu för att det ska kunna bearbeta vissa livsmedel.

Dessutom tenderar vissa barn att äta med oro, vilket också kan göra att detta problem uppstår. Sugreflexen är också en del av problemet, när denna får barnet att dricka mer mjölk för att lugna ner sig och slappna av innan det ska sova.

Varför bebisar kan ha svårt att äta

Det finns olika tillstånd som kan påverka barnets i denna situation. Bland dessa kan vi lyfta fram följande:

 • När barnet av misstag äter icke-smältbara föremål, såsom smuts, tuggummi, papper eller sopor.
 • När barnet äter mat som är svårsmält, såsom baljväxter, fruktskal, omogna frukter och skämd eller dåligt tillagad mat.
 • Om det äter eller dricker kall mat, särskilt mjölk.
 • Om det äter för tidigt. När barnet inte har ätit på länge och sedan äter på ett desperat sätt, eller somnar direkt efter matning kan dessa problem uppstå.
 • När barnet äter när det gråter eller är irriterad.

Du kanske också vill läsa: 13 tips för att mata bebisar under 3

En svart mamma masserar sin bebis mage.
Det är viktigt att inte tvinga spädbarn att dricka eller äta, eftersom deras magkapacitet är liten och för snabbt eller stort intag kan göra att de får magbesvär.

Symptomen på matsmältningsbesvär hos spädbarn

Symptomen på detta obehag skiljer sig åt beroende på orsaken till matsmältningsbesvären. Låt oss titta på skillnaderna nedan.

Torra matsmältningsbesvär

Vid denna typ av matsmältningsbesvär hos spädbarn finns det ingen diarré. Maten förblir fast och kvar inne i magen, och ingen tarmreaktion inträffar. Det kännetecknas av följande:

Våta matsmältningsbesvär

Denna typ av matsmältningsbesvär är den vanligaste. I det här fallet presenterar barnet både gastrit, det vill säga inflammation i magväggarna, och enterit, inflammation i tarmarna. Detta orsakar buksmärtor, åtföljd av konstanta kräkningar och diarré. Om bebisen inte får behandling i tid kan det utlösa uttorkning. Bland symptomen kan vi lyfta fram följande:

 • Buksmärtor
 • Illamående och kräkningar
 • Diarré
 • Gas
 • Utspänd buk
 • Dålig aptit
 • Feber
 • Allmän sjukdomskänsla
 • Om diarré och kräkningar är konstanta kan uttorkning uppstå

Dessa symtom försvinner vanligtvis av sig själva inom 24 timmar. Men om de sitter i en längre tid, bör barnet undersökas av en barnläkare för att bedöma symtom på uttorkning, utöver att också utesluta andra matsmältningsstörningar.

Behandling av matsmältningsbesvär hos spädbarn

Det finns många vanliga behandlingar för att hantera matsmältningsproblem. Men när det gäller spädbarn är det ytterst viktigt att det som ges godkänns av er barnläkare. I allmänhet kräver matsmältningsbesvär ingen medicin, eftersom de vanligtvis går om av sig själv när orsaken försvinner.

Uttorkning

Hos nyfödda barn är det tillrådligt att erbjuda bröstmjölk när bebisen begär detta istället för att begränsa konsumtionen. På så sätt lär sig barnet att självreglera sin matning, och därtill även att undvika uttorkning.

Med din barnläkares godkännande kan du ge bebisen varmt kamomillte. Detta är allmänt känt för sina fördelar vid behandling av tarmbesvär. Om matsmältningsbesvären är torra kan du ge havregrynsvatten som på grund av sitt höga fiberinnehåll främjar matsmältningen och tarmpassagen.

En flicka som ligger på magen nära en nappflaska med vatten.
Om ditt barn redan har börjat med kompletterande matning är det viktigt att ge mycket vätska, som vatten, fruktjuicer och soppa. Undvik att ge tunga måltider och mat som är svårsmält, som fett och godis.

Gaser och diarré

Om barnets mage är utspänd och gasig kan du ge barnet en mild massage på buken, med hjälp av lite olja eller kräm, medurs. Att sänka och höja benen hjälper också för att främja utdrivningen av gaser och öka tarmrörelserna.

Om diarrén är konstant kan detta påverka tarmfloran. I detta fall kan barnläkaren ordinera probiotika. Det viktiga är att inte administrera mediciner eller växter utan läkarens medgivande.

Vad bör vi ta hänsyn till för att undvika matsmältningsbesvär hos spädbarn?

Som vi har sett är matsmältningsbesvär en situation som går att förebygga, eftersom vi kan kontrollera vissa tillstånd som orsakar det. Kom därför ihåg dessa tips:

 • Ge barnet mat vid rätt tidpunkt och undvik stora måltider innan det ska sova.
 • Om barnet bara ammas, ge det mjölk när det ber om det. Detta förhindrar att barnet känner sig väldigt hungrigt och från att äta oroligt.
 • Om barnet har börjat få kompletterande matning är det viktigt att välja lättsmält mat och endast den typ av mat som rekommenderas för dess ålder. Undvik uppvärmd, stekt och dåligt tillagad mat, samt frukter som inte ännu är helt mogen.
 • Tvinga inte ditt barn att äta för mycket och ge inte mat till bebisen när den är irriterad och stressad.

Underskatta inte matsmältningsbesvär hos spädbarn

Även om matsmältningsbesvär är vanligt hos spädbarn, bör dess betydelse inte underskattas. Först och främst bör uttorkning förhindras, eftersom spädbarn kan drabbas av uttorkning på kort tid. Dessutom kan andra konsekvenser uppstå, särskilt om barnet har ätit icke-smältbara ämnen som exempelvis papper.

Om symtomen inte försvinner efter 24 timmar, bör barnet undersökas av sin barnläkare. En läkare kan på så vis besluta om avföringsprov och andra blodprov för att utesluta tillstånd som bland annat infektion av bakterier eller parasiter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.