Hicka hos bebisar - orsaker och lösningar

Bebisar är benägna att hicka och mödrar är lika benägna att oroa sig för det. Ta till dig råden i följande artikel för att lugna barnets hicka inom loppet av några minuter.
Hicka hos bebisar - orsaker och lösningar

Senaste uppdateringen: 03 april, 2019

Kvinnor som föder barn står inför utmaningar varje dag, och en av dessa är problemet med hicka hos bebisar.

Hicka är mycket vanligt hos småbarn och då speciellt hos nyfödda. Under de första sex månaderna är hicka ofta förekommande men det behöver inte betyda att det är något allvarligt medicinskt problem.

Vad är hicka?

Hicka innebär sammandragningar i diafragman.

Mellangärdet, eller diafragman som den också kallas, drar ihop sig ofrivilligt och snabbt. Detta gör att struphuvudet stängs reflexmässigt. När andningen därmed avbryts uppkommer det klassiska hickljudet.

Vad är orsaken till hicka hos bebisar?

Nedan följer de vanligaste orsakerna till hicka hos bebisar.

1. Underutvecklad pylorus

Ditt barns hicka kan bero på underutvecklad pylorus, d.v.s. den allra nedersta delen av magsäcken.

I pylorus finns en klaff som är ansvarig för förbindelsen mellan matstrupe och magsäck. Om klaffen inte är fullt utvecklad stängs den inte ordentligt och det resulterar i hicka.

Det är vanligt hos barn under deras första levnadsperiod, men är inget att oroas över.

Spädbarns tarmsystem utvecklas och stärks med tiden och så småningom kommer den återkommande hickan att vara ett minne blott.

2. Matsmältningsbesvär

När barnets magsäck är full utvidgas diafragman. Hicka ett vanligt symptom på matsmältningsbesvär.

bebis

3. Gråt

När ditt barn gråter länge kan det orsaka hicka. Detta beror på att gråtande barn andas fortare för att skrika och då sväljer luft.

Bli inte förvånad om ditt spädbarn börjar hicka efter att ha skrikit en lång stund. Det kan också börja hicka om det kräks, sväljer eller dricker för snabbt.

Tips för att undvika hicka hos bebisar

Genom att följa dessa råd kan du undvika hicka:

  • Undvik stora temperaturskillnader. 
  • Se till att torka ditt barn noga efter bad och undvik att utsätta barnet för kall luft.
  • Vänta inte för länge med att mata barnet. Om ditt barn är jättehungrigt kan de svälja för fort och få hicka.
  • Om ditt barn gråter när det matas, ändra dess ställning och lugna ner det. När hen lugnat ner sig och ätit färdigt låt barnet rapa.
  • Mata inte barnet när det skriker. Lugna först ner barnet innan du fortsätter matningen.
  • Se till att ditt barn tar ett stort tag om bröstet. Felaktig amning kan orsaka hicka.
  • Om du flaskmatar bör du se till att du har rätt storlek och hål på flasknappen.

När man hickar sker sammandragningar i diafragman. Detta gör att struphuvudet stängs reflexmässigt och andningen avbryts. När andningen avbryts uppkommer det klassiska hickljudet.

Hur får man stopp på hicka hos bebisar?

Det finns många sätt att lugna hicka hos bebisar, vissa är bra och andra dåliga. I följande text kan du hitta några beprövade och effektiva metoder för att lugna ditt barns hicka.

1. Massage

Hicka kan bli så obekvämt att barnet börjar skrika. Försök att lugna barnet då skrikandet kan medföra avbrott i andningen.

En mild massage på ryggen och magen kan hjälpa ditt barn att lugna sig och även lindra eller avbryta hickan.

2. Regelbunden matning

Barnet kan vara så hungrigt att det blir desperat efter mat. Om barnet redan har hicka är det bättre att låta hen vila lite så att hen kan äta i lugn och ro.

Ett annat bra råd är att låta barnet rapa emellanåt vid matning. För att undvika gaser i magen bör du ägna minst 10 minuter åt att låta barnet rapa efter maten.

bebis hickar

3. Vatten

Om du endast ammar bör du ge barnet några teskedar vatten och klappa hen på ryggen.

Om ditt barn är lite äldre kan du byta ut vatten mot en matsked socker.

4. Hitta bästa läget för att lugna hicka hos bebisar

Genom att lyfta barnet i upprätt läge när det rapar kan du lugna hicka. Mjuka rörelser från sida till sida kan också lugna gaser i magen.

Du ska absolut inte täppa till näsan på barnet. Denna teknik har uppkommit för att tvinga barnet att hålla andan för att sluta hicka.

Men att täppa till näsan kommer inte att lugna barnet, utan göra saken ännu värre. Följden blir att du istället skrämmer barnet och får det att skrika ännu mer.

Det finns som sagt bra tips som fungerar och mindre bra råd som bör undvikas för att lindra barnets hicka. Det bästa är dock att vara förberedd när det blir dags.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.