Massage för att lindra spädbarnskolik: steg för steg

Om din bebis lider av spädbarnskolik berättar vi hur du kan lindra deras obehag med en massage. Läs instruktionerna steg för steg och njut av resultatet.
Massage för att lindra spädbarnskolik: steg för steg
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Massagetekniker för spädbarnskolik är enkla och kan göras hemma av alla föräldrar. Lättnaden kommer genom händerna som hjälper barnet att slappna av. Vill du veta hur du utför dem? Då inbjuder vi dig att läsa följande artikel.

Vad är spädbarnskolik?

Innan du börjar är det viktigt att veta hur man skiljer på om ditt barn lider av spädbarnskolik eller har någon annan typ av obehag. Till exempel, vissa obehagliga behov som hunger, sömn eller om blöjan behöver bytas.

Spädbarnskolik definieras som ihållande gråtsessioner som varar mer än 3 timmar om dagen, under minst 3 dagar per vecka och förblir i mer än 3 veckor.

Här är några egenskaper som skiljer spädbarnskolik från andra typer av gråt:

 • Avsnitten utlöses plötsligt och utan uppenbar orsak.
 • Din baby är så irriterad att det är svårt att trösta dem.
 • Tonen i deras rop är högre och intensivare än vanligt.
 • Barnet drar ihop sina muskler med mer intensitet. Till exempel knyter de nävarna eller armarna mot buken.
 • Efter några minuter eller timmar löser sig problemet spontant.

Dessa episoder förekommer oftast mellan de första två veckorna i livet och 4 månaders ålder och orsakerna har inte vetenskapligt klargjorts.

En mamma masserar sin gråtande babys mage.

Hur hjälper man ett barn med spädbarnskolik?

Om ditt barn lider av åkomman kan du prova några strategier för att hjälpa dem hemma.

Det är viktigt att du vet att under krisens mest akuta ögonblick bör du försöka vara lugn. Små barn uppfattar sina föräldrars känslor väldigt tydligt och om du känner dig lugn är det lättare att överföra det lugnet till ditt barn.

Medan barnet gråter behöver de din återhållsamhet, ditt lugn och ditt sällskap.

När gråtanfallet har avtagit och barnet är mer mottagligt kan du applicera lite massage på buken, höfterna och benen. Genom att göra det hjälper du dem att eliminera gas som kan ha kommit in i deras tarm under krisen.

Steg-för-steg; massageinstruktioner

Massage för att lindra spädbarnskolik kan appliceras av modern eller fadern, med början en timme efter matning. Här beskriver vi de steg-för-steg-instruktioner du behöver för att utföra den:

Förbered utrymmet

Hitta en bekväm plats att sitta och lägg din baby på knät eller på en vadderad yta. Temperaturen i rummet ska vara varm, med svagt ljus. Om du tycker att det är till hjälp kan du sätta lite avkopplande musik i bakgrunden och en aromatisk diffusor.

Ordna nödvändiga element

Tvätta först händerna, eftersom de är huvudelementet du kommer att använda för massagen. Dina naglar ska vara tillräckligt korta för att inte skada barnet.

Leta efter ett något som minskar friktionen, till exempel mandelolja eller en barnsäker lotion. Vi rekommenderar också att du lägger en handduk eller en vattentät trasa under barnet, eftersom massagen kan få deras tarm att slappna av.

Förbered din bebis

Prata med dem, förklara vad du ska göra och varför. Även om de ännu inte uttrycker sig i ord, kommer ditt barn att vara bättre förberett för upplevelsen om du berättar för dem vad som kommer att hända.

När din bebis är klar, lägg den i knät eller på ytan du har förberett för ändamålet.

Börja med kolikmassagen

En massagesession är en optimal tid för att njuta av anknytning och närhet med ditt barn. Det är ett sätt att komma åt icke-verbal kommunikation genom fysisk kontakt.

För att komma igång, prova dessa enkla tekniker för att lindra kolik:

 1. Börja med en lätt gnidning: Den första kontakten ska vara långsam, ytlig, och likna en smekning. Det är sättet att meddela barnets kropp att de kommer att få massage. Med handflatan eller fingrarna (om barnet är väldigt litet), gå över ditt barns buk. Passa på att fördela oljan eller krämen och generera mer värme i området du kommer att massera.
 2. Prova sedan linjär massage: Den agerar på ytan som ligger mellan barnets revben och bäcken. Med 2 eller 3 fingrar kan du glida neråt, alternerande mellan ena handen och den andra.
 3. Fortsätt med cirkulär massage runt naveln: Applicera ett försiktigt tryck medsols medan du masserar.
 4. Simulerar en tömning av buken: Applicera försiktigt tryck från revbenen mot bäckenet med en handflata. Växla samma rörelse med den andra handen.
 5. Mobilisera benen och simulera rörelsen på en cykel: Ta med barnets ena knä till bröstet och sedan det andra.
 6. Avsluta med ett varmt bad: Efter massagen, avsluta avkopplingen med ett bad. Den enkla handlingen att flyta i det varma vattnet ger din lilla bebis en enorm känsla av lugn.
En mamma som masserar sitt barn.

Några förslag

Slutligen föreslår vi att du kontrollerar din amningsteknik för att undvika ackumulering av gaser som kan göra ditt barn obekvämt. Ge också din baby fysisk kontakt när den behöver det.

Ett sätt är genom säker och ergonomisk bärning. Prioritera också mer vertikala eller snedställda positioner så att din baby kan hålla benen och höfterna lite böjda på buken.

Implementera familjens rutiner, både för att äta, bada och vila. Detta hjälper den lille att bli bekant med rytmen i ditt hem och minska dess stress. På samma sätt förbättrar det deras vila.

Massage är mycket användbart, men de måste utövas på rätt sätt: Med känsliga rörelser som innebär ett försiktigt tryck och står i proportion till barnets storlek. Om du inte känner dig trygg med att göra det kan du gå till en massagespecialist, till exempel en barnfysioterapeut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sommermeyer H, Krauss H, Chęcińska-Maciejewska Z, Pszczola M, Piątek J. Infantile Colic-The Perspective of German and Polish Pediatricians in 2020. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(19):7011. Published 2020 Sep 25. doi:10.3390/ijerph17197011. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7579643/
 • Hernández Hernández A. ¿Qué hacemos con el cólico del lactante? Pediatría Integral 2017, 21(17):20-21. Disponible en: http://pehsu.org/wp/wp-content/uploads/31CongresoSEPEAP.pdf#page=20
 • Castillo Ramírez, Marisol, and Katy Vargas Durán. Efectividad del masaje en el área abdominal para la reducción de los cólicos del lactante. Enfermería Actual de Costa Rica 32 (2017): 79-89. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-45682017000100079&script=sci_abstract&tlng=es
 • Fustero Albero, Marta, and Ana Carmen Josefina Coarasa Liron De Robles. Masaje abdominal en los cólicos del lactante: Estudio de resultados.
 • Villán Sáenz, Francisco. Tratamiento del cólico del lactante. Terapia manual craneal. 2019.
 • Santivañez Ayala, Yvanna Luz. INTERVENCIONES NO FARMACOLÓGICAS EFICACES PARA EL ALIVIO DEL CÓLICO DEL LACTANTE. 2018.
 • Navarro Cabrera, Candelaria Jacqueline. Eficacia de una intervención educativa para fomentar el método madre canguro en cólico del lactante. 2017.
 • Manteiga Urbón, Jose Luis. Eficacia de las técnicas craneales de fisioterapia manual en el cólico del lactante: un proyecto de investigación. 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.