Lär dig din bebis kroppsspråk
Många mödrar kämpar för att förstå sina bebisars behov. Det är nödvändigt att ha ett öppet sinne och lägga märke till din bebis kroppsspråk för att kunna förstå att den har många sätt att uttrycka sig på.
Speciellt innan de börjar prata uttrycker sig barn genom sina kroppar. När du lärt dig tolka dessa små gester kan du omedelbart känna igen vad som händer med dem eller vad de vill.
Gråt är den populärast kommunikationsformen för bebisar men inte den enda. Din bebis kroppsspråk inkluderar alltifrån rörelser, leenden och gester till ljud som den uttrycker för att få din uppmärksamhet.
Vanligtvis kommer bebisens signaler att vara mer intensiva när de riktas direkt mot föräldrarna. Med dig kommer gråten vara starkare, men du kommer också att få se dess finaste leenden, de där som den avger när ni återses efter att den har varit i andra människors vård.
Din bebis kroppsspråk börjar med gester
Alla bebisar gör gester, visar attityder eller uttrycker ljud som kan förstås. Till exempel kan du när ni leker ihop se att när den tittar eller vänder sig bort och kröker ryggen, faktiskt behöver ta en paus och kan leka mer senare.
Gråt innebär inte bara hunger. Det kan också innebära att bebisen är kall, blöt eller trött. Varje bebis har sitt sätt att gråta på och du kommer gradvis att lära dig att identifiera de olika gråtljuden. Ha tålamod för att känna igen deras finare nyanser.
Bebisar har flera sätt att visa vad de vill. Om din bebis ler när ni är tillsammans betyder det att den mår bra, är bekväm och lycklig. Du kommer att upptäcka att avläsningen av din bebis kroppspråk kan vara riktigt hjälpsamt när du etablerar rutiner som till exempel när den ska sova och vetskapen om när den behöver just detta.
När din bebis är nära 8 månader kommer du förmodligen att märka att den hänger om halsen och gråter när vänner eller barnläkaren närmar sig. Detta innebär att den redan ser skillnad på folk den känner och inte känner, och främlingar framkallar helt enkelt rädsla.
Kärlek till en nyfödd är helt enkelt en av de vackraste sakerna som finns.
-Okänd-
Under tidens gång kommer den att lära sig att de hälsar vänligt på honom och den kommer att vänja sig och eventuellt acceptera det. Men det tar tid.
Det är väldigt viktigt att komma ihåg att samma signaler kan ha olika betydelser hos olika bebisar. Detta är anledningen till att det tar tid och tålamod att lära sig leka med din bebis.
Att vara förmögen att svara korrekt kommer att leda till ökad affektion och detta kommer att stärka anknytningen. Nyckeln är att vara observant och ha tålamod för att dechiffrera din bebis personliga språk.
Lär dig din bebis kroppsspråk
Det är alltid viktigt att gå i din bebis takt och göra dig säker på att den har roligt. Den ideala tiden att börja är när din lille börjar intressera sig för kommunikation. Du kommer att märka att den är mer social, börjar babbla och göra ljud och uttrycker sig för att få din uppmärksamhet.
När du säger ett ord, gör ett tecken eller peka på vad du nämner. Använd alltid samma tecken, repetera det många gånger och understryk nyckelordet när du gör tecknet så att bebisen ser sambandet mellan dem klart och tydligt.
Efter ett par dagar kan det hända att bebisen börja göra gesten själv, men det kan ta flera veckor så det är bäst att vara tålmodig. Gör det roligt för din bebis. Den kommer alldeles säkert att lära sig lättare om den gillar det den gör.
Några tecken du kan prova
Vilken gest som helst som imiterar ett ord kommer att fungera med din bebis. Här kommer några exempel:
- Mat: placera fingertopparna på munnen.
- Det är slut/över: höj händerna längs sidorna med handflatorna uppåt.
- Rädsla: klappa lätt på ditt bröst.
- Varmt: sträck ut din arm för att röra vid något och dra sedan snabbt tillbaka den.
- Var är den? Ryck på axlarna med handflatorna uppåt.
- Kanin: Rynka på näsan och visa två fingrar.
- Bil: vrid på en osynlig ratt.
- Bok: Sätt ihop händerna och öppna sedan handflatorna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Farkas, C. (2007). Comunicación gestual en la infancia temprana: Una revisión de su desarrollo, relación con el lenguaje e implicancias de su intervención. Psykhe (Santiago), 16(2), 107-115. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-22282007000200009&script=sci_arttext&tlng=e
- González Vargas, A. H. (2014). La adquisición del lenguaje y la gestualidad en la interacción adulto-bebé-objeto. http://148.206.79.158/handle/11191/5116
- Farkas, C. (2007). Desarrollo de la comunicación gestual intencionada en bebés: estudio de un caso. https://repositorio.uc.cl/xmlui/bitstream/handle/11534/28764/Desarrollo%20de%20la%20comunicación%20gestual%20intencionada%20en%20bebés-%20estudio%20de%20un%20caso.pdf?sequence=1