Finnar på din bebis rumpa: orsaker och behandling

Finnar på din bebis rumpa kan vara ett tecken på ett övergående hudtillstånd eller representera början på en större infektion. Lär dig mer nedan.
Finnar på din bebis rumpa: orsaker och behandling
Sandra Golfetto Miskiewicz

Skriven och verifierad av läkaren Sandra Golfetto Miskiewicz.

Senaste uppdateringen: 26 november, 2023

Ett vanligt bekymmer när vi har små bebisar har att göra med hudutslag, särskilt när de uppstår i blöjområdet. Just finnar på på din bebis rumpa är ett av de vanligaste tillstånden under de första månaderna av livet och en av de vanligaste orsakerna till konsultation med en barnläkare.

Huden är människokroppens största organ och fungerar som en skyddande barriär mot miljön. Men hos små barn är det en tunn och ömtålig vävnad, vilket gör den mer känslig för yttre aggressioner, såsom fuktighet eller surheten från urin.

Fortsätt läsa och lär dig mer om finnar hos bebisar och hur du tar hand om huden på din lilla bebis rumpa.

Varför uppstår finnar på din bebis rumpa?

Som vi nämnde så är spädbarns hud extremt känslig för miljöpåverkan. Av denna anledning finns det flera orsaker till uppkomsten av röda finnarna på en bebis skinkor. I allmänhet åtföljs dessa av vissa andra tecken eller symtom, som hjälper barnläkaren att fastställa orsaken och därmed föreslå den mest lämpliga behandlingen. Vill du veta de vanligaste orsakerna? Fortsätt läsa.

Insektsbett

Insektsbett är vanligtvis isolerade, rödaktiga och mycket kliande utslag i form av knölar. I allmänhet, när det gäller myggor eller bin, uppstår de på utsatta hudområden. Men när det gäller loppor kan de dyka upp på områden täckta av kläder och under blöjan. Loppbett kan dessutom uppstå flera tillsammans i en klunga (separerade med några centimeter) och drabba flera familjemedlemmar samtidigt.

Blöjdermatit

Blöjdermatit är en inflammatorisk reaktion i huden på lokala irriterande ämnen. Till exempel värme, fukt, syra från urin och gnidning av syntetiska blöjor. I det inledande skedet visar det sig vanligtvis som små, rödaktiga, separerade utslag som ser ut som finnar, på rodnande eller torr, lätt fjällande hud. I allmänhet uppstår det inte i ljumskvecken utan i områden som kommer i direkt kontakt med avföring, urin eller blöjplast.

En bebis med utslag på överbenet.
Blöjedermatit orsakas vanligtvis av direkt kontakt med värme, fukt eller blöjplast, samt av urin eller avföring.

Bakteriella infektioner

En av de vanligaste bakterieinfektionerna är follikulit. Detta är inflammation i en hårsäck, som är den påse som omsluter hårets bas i huden. När en bakterie kommer in i den blir den infekterad och inflammerad. Detta gör att huden blir upphöjd, röd, varm och smärtsam vid beröring. I vissa fall kan de även innehålla var.

Virala infektioner

Ibland kan en virusinfektion vara orsaken till röda utslag på huden på spädbarn, och dessa infektioner är mycket smittsamma. Några exempel är följande:

  • Vattkoppor är en sjukdom som orsakas av herpes zoster-viruset. Det skapar vanligtvis feber, sjukdomskänsla och lindriga luftvägssymtom. Efter 24 till 48 timmar uppträder makulär-papulära hudskador, som utvecklas till vätskeblåsor under de följande dagarna. De uppstår först i ansiktet och på bålen, sedan på barnets extremiteter och botten.
  • Genital herpes: Detta orsakas av infektion av herpes simplex-virus typ 2 och visar sig som sammanflytande vätskeblåsor som lätt spricker om man gnider på dem. Detta leder i sin tur till en superinfektion av bakterier i hudfloran och gör att finnar kan bildas.
  • Apkoppor: Denna infektion är mindre vanlig hos spädbarn. Den börjar som smärtsamma finnar eller blåsor som uppstår upp till 3 veckor efter kontakt med en infekterad person. Underlivet är vanligtvis det vanligaste infekterade området, men de kan också förekomma på händer, fötter, bröst, ansikte och mun.

Seborroiskt eksem

Detta orsakas av överväxt av en svamp som är en del av hudens mikrobiota, kallad Malassezia furfur . Man tror att påverkan av moderns hormoner som överförs till barnet genom moderkakan före födseln kan skapa en ökad talgproduktionen i talgkörtlarna och betinga uppkomsten av detta tillstånd.

Seborroiskt eksem påverkar vanligtvis hårbotten, men kan också spridas till andra delar av kroppen, såsom blöjområdet och armhålorna. Om det uppstår är det vanligen mellan den andra och tionde levnadsveckan och det kan kopplas med utvecklingen av atopisk dermatit senare i livet.

En baby med röda fläckar i ansiktet och på bröstet.
Om du ser finnar på din bebis rumpa som sprider sig till andra delar av kroppen är detta ett varningstecken och du bör uppsöka din läkare för en unersökning så snart som möjligt.

Varningstecken

Om ditt barn har följande symptom i samband med hudutslag någonstans på kroppen, är det viktigt att du uppsöker er barnläkare så snart som möjligt:

  • Dåligt allmäntillstånd
  • Feber
  • Viktminskning
  • Ingen aptit
  • En tendens att sova ovanligt mycket eller svårt att hålla sig vaken
  • Utbredda utslag på huden eller avsaknad av spontan förbättring

Hur du behandlar finnar på din bebis rumpa

Behandlingen av detta tillstånd beror på orsaken och fallets särdrag. I allmänhet innebär det lokal irritation, varför du måste hålla barnets hud återfuktad och isolerad från kontakt med irriterande ämnen, som blöjplast, urin och avföring.

Som ett första steg måste du säkerställa täta blöjbyten, särskilt under mycket varma och fuktiga perioder. Det är också viktigt att undvika rengöring med skadliga ämnen, som alkoholservetter och parfymerade tvålar. Efter rengöring är det viktigt att applicera en oljebaserad kräm på skinkorna som en fuktavvisande funktion.

Om bebisen även har infekterade hudsår, såsom follikulit eller mykos, kan lokala eller orala antibiotika eller svampdödande medel hjälpa, beroende på fallet. De flesta virusinfektioner går över av sig själva inom 7 till 10 dagar. I specifika fall, som vid genital herpes, kan man dock använda acyklovir.

Det går att förhindra uppkomsten av finnar på din bebis rumpa!

Om du vidtar vissa försiktighetsåtgärder kan du förhindra uppkomsten av finnar på din bebis rumpa. För att göra detta bör du välja högabsorberande blöjor och byta dem ofta. Det är också viktigt att hålla området rent med dagliga bad och att försiktigt rengöra underlivet med milda, neutrala medel. Zinkoxidbaserade krämer kan också skydda barnets hud och skapa en barriär mot urin och avföring. Slutligen är det viktigt att personen som byter blöja tvättar händerna före och efter blöjbytet.

Glöm inte, om du har några funderingar hur du bäst vårdar din bebis, se till att konsultera din husläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.