Bröstmjölkens färg: vad du bör veta

Dagens artikel behandlar varför bröstmjölkens färg varierar över tid, och när det är nödvändigt att konsultera din läkare.
Bröstmjölkens färg: vad du bör veta
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin märkt att bröstmjölkens färg kan variera? Normalt varierar den fysiologiskt över tid och det beror då på att näringsinnehållet förändras.

Men andra gånger kan den förändras på grund av en infektion eller på de mediciner som man tar. Den kan till och med ändras efter att man har ätit vissa livsmedel.

Nedan kommer vi att förklara innebörden av varje färg och när du bör rådfråga någon sakkunnig. Den goda nyheten är att du i de allra flesta fall kan fortsätta att amma ditt barn utan problem.

Förändringar i bröstmjölkens färg över tid

En liten nyfödd tjej som ammar.

Det första du måste veta är att det finns 3 typer av bröstmjölk och att den varierar beroende på koncentrationen av vatten, fett, kolhydrater, proteiner och antikroppar. När barnet växer ändras även detta innehåll för att möta den växandes behov.

Mjölken under de första 5 dagarna efter förlossningen kallas råmjölk. Denna är vanligtvis gul till färgen på grund av dess stora mängd fett och betakaroten. Dessutom innehåller den knappt någon laktos. Den innehåller antikroppar för att skydda det nyfödda barnet från infektioner och underlättar även utdrivningen av mekonium.

Från den femte dagen och fram till följande två till tre veckor, utsöndras övergångsmjölk. Om du tittar på den är dess nyans vitare, även om den också är en fantastisk källa till fett och vitaminer.

Efter den tiden anses mjölken vara mogen och ändrar sin nyans beroende på fetthalten under dagens amningar.

Tänk på att din mjölk kan få en blåaktig ton om du låter den vila eller stå i kylen efter att du har pumpat ut den. Detta beror på att vattnet blir separerat från resten av komponenterna, så det är bäst att blanda den väl innan du erbjuder den till barnet.

Hur påverkar kosten färgerna på bröstmjölken?

Vissa livsmedel innehåller pigment som kan färga kroppsvätskor, till exempel bröstmjölk.

Kanske den mest kända av dessa är spenat, men även andra gröna bladgrönsaker som innehåller klorofyll. Denna komponent finns också i vissa alger, såsom chlorella och spirulina.

En annan möjlighet är att mjölken får en orange färg, då producerad av moderns höga konsumtion av morötter eller pumpor. Detsamma kan även gälla andra röda och gula grönsaker, som paprika och tomater. Pigmentet de innehåller, som kallas karoten, är lättupptaget i fett, vilket gör det till ett av de viktigaste näringsämnena i bröstmjölk.

Rödbetor och vissa typer av läsk kan också ändra färgen på modersmjölken till en mer rosa nyans.

Andra orsaker som påverkar färgen på bröstmjölken

Vissa kvinnor drabbas av ett kliniskt tillstånd som kännetecknas av bristningar i blodkärlen som omger mjölkkanalerna.

Detta inträffar före amningen och ger en brun nyans på mjölken som dock försvinner under den första veckan. Det är viktigt att notera att intaget av moderns blod inte utgör någon fara för barnet.

Andra saker som kan göra att mjölken blir röd eller brun är infektioner i brösten (mastit) och sprickor i bröstvårtorna.

Likaså kan konsumtionen av klofazimin skapa samma effekt, vilket framgår av en artikel i Breastfeeding Medicine. Utöver det kan minocyklin producera svart mjölk, och järntillskott ger det en mer grönaktig ton.

En kvinna som bär en behå och rör vid sitt bröst med båda händerna.

Rådfråga din doktor om färgförändringen kvarstår!

Som vi har nämnt kan färgerna på bröstmjölk variera under specifika situationer.

Om orsaken är konsumtionen av mat, minska då intaget och vänta några dagar. Om den avvikande färgtonen kvarstår, kontakta då din läkare som kan analysera orsaken och ge dig en lösning.

Tänk på att du generellt sett kan fortsätta amma trots förändringar i mjölkens utseende eftersom dessa tenderar att gå över av sig själva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Andreas, N J; Kampmann, B; Mehring Le-Doare, K (2015) Human breast milk: A review of composition and bioactivity. Early Hum Dev, 91(11): 629-35. 
  • Borràs Novell, C; Balcells Esponera, C; Aldecoa-Bilbao, V; Rodríguez-Miguélez, JM; Herranz Barbero, A (2020) Breast milk with unusual colour. Med Clin, 154(6): 242.
  • Naor, N; Fridman, E; Kouadio, F; Merlob, P; Linder, N (2019) Green Breast Milk Following Ingestion of Blue-Green Algae: A Case Report. Breastfeed Med, 14(3): 203-4. 
  • Anderson, P O (2018) Inusual milk colours. Breastfeed Med, 13(3): 172-3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.