5 livsmedel som är förbjudna för spädbarn
Det finns ett antal livsmedel som är förbjudna för spädbarn, det vill säga barn upp till ungefär ett års ålder, på grund av de hälsokomplikationer dessa kan orsaka. I detta skede av livet är matsmältningssystemet ännu inte tillräckligt moget. Det finns ett antal olika typer av livsmedel som bebisar helt enkelt inte är redo att absorbera eller metabolisera.
Innan vi börjar måste vi betona att den bästa produkten att ge ditt barn under de första 12 månaderna av dess liv är bröstmjölk. Den innehåller alla de näringsämnen som en liten bebis kropp behöver. Dessutom tillhandahåller det en serie bioaktiva föreningar som skyddar mot utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar.
Livsmedel som är förbjudna för spädbarn
Nedan listar vi maten som inte är lämplig för barn under ett år. Det är viktigt att ta hand om deras kost under denna period, och även om kompletterande utfodring kan införas redan vid sex månader så är inte alla mattyper lämpliga.
1. Honung
Fram till det första levnadsårets utgång bör barn inte konsumera honung. Vid konsumtion av honung kan spädbarn utveckla potentiellt dödlig spädbarnsbotulism, vilket framgår av forskning publicerad i tidskriften Pediatric Neurology . Spädbarns kroppar är inte beredda att hantera denna produkt eftersom de ännu inte har utvecklat den surhet i matsmältningssystemet som är nödvändig för att hindra tillväxten av dessa skadliga bakterier. För vuxna är detta aldrig en risk, men det är en risk för spädbarn.
2. Nötter
Nötter är svåra för spädbarn och små barn att hantera. På grund av deras form och struktur ökar risken för kvävning med denna typ av produkter. Dessutom ökar risken för att utveckla allergier eller autoimmuna sjukdomar kraftigt när nötter ingår i kosten för tidigt. Därför är det bättre att vänta tills utvecklingsnivån är högre för att börja erbjuda dem.
3. Komjölk
Komjölk är ett kvalitetslivsmedel med hög näringstäthet, men det är inte lämpligt under det första levnadsåret. Om det inte är möjligt att erbjuda bröstmjölk bör istället modersmjölksersättning med tillräcklig smältbarhet eftersträvas. Forskning har visat att proteinintaget är avgörande för små barn, så konsumtionen av dessa näringsämnen med högt biologiskt värde bör inte försummas.
4. Blåfisk
Blåfisk är en källa till omega-3-fettsyror. Dessa element har inte bara en positiv inverkan på neurologisk utveckling utan modulerar också inflammationsnivåer och hjälper till att förhindra uppkomsten av allergier och autoimmuna problem. Små fiskar bör dock alltid prioriteras.
Det beror på att stora fiskar har en högre koncentration av tungmetaller, som kvicksilver. Deras ansamling i kroppen kan vara skadlig, särskilt under de tidiga stadierna av livet. Det är bättre att inkludera lax eller konserverad tonfisk i kosten eftersom dessa inte innehåller sådana stora mängder av dessa föreningar.
5. Socker
Naturligtvis bör införandet av tillsatta sockerarter i kosten för spädbarn under 1 år undvikas. Annars kan det orsaka olika former av metabola sjukdomar och generera hög stress på pankreas. Även smakuppfattningen skulle förändras, vilket kan påverka aptiten i framtiden.
Akta dig för livsmedel som är förbjudna för spädbarn under ett år
Som du har sett finns det ett antal förbjudna livsmedel för spädbarn som inte under några omständigheter bör förekomma i deras diet. Annars uppstår en ökad risk att uppleva allvarliga hälsoproblem eller brist på utveckling allteftersom veckorna och åren går. Det är bäst att prioritera amning vid denna tidpunkt och gradvis införa kompletterande matning.
Observera att du alltid kan rådfråga din barnläkare för vägledning. De kan ge en guide för matintroduktion enligt barnets ålder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rosow, L. K., & Strober, J. B. (2015). Infant botulism: review and clinical update. Pediatric neurology, 52(5), 487–492. https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2015.01.006
- Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism, 74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374