3 typer av plockmat för bebisar

Det är bra att introducera plockmat för bebisar som de kan plocka upp med händerna och manipulera fritt. Här får du mer information om ämnet.
3 typer av plockmat för bebisar
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2023

Det finns ett antal olika typer av plockmat för bebisar som de kan plocka upp med fingrarna och på så sätt gynna sin interaktion med den. Dessutom gör detta att de kan vänja sig vid sina organoleptiska egenskaper. Det är viktigt att de små känner till texturerna och dofterna hos de olika typerna av mat för att undvika avslag i framtiden som kan påverka variationen i deras kost.

Innan vi börjar måste vi nämna att denna metod, som kallas bebisledd avvänjning, har blivit populär de senaste åren. Bebisar ges i allt större utsträckning mer frihet när det kommer till deras matning, även om det alltid måste ske under tillsyn. Det är bra att de små börjar manipulera maten de äter från de första stadierna av livet.

Plockmat för bebisar: Mat som de kan äta händerna

Här visar vi dig de viktigaste typerna av plockmat för bebisar så att du kan erbjuda dem regelbundet. Tänk på att amningen bör upprätthållas under åtminstone det första levnadsåret eftersom det genererar många hälso- och utvecklingsfördelar.

En bebis som biter i ett päron.
Frukt är idealisk mat för spädbarn att manipulera med fingrarna och lära känna de olika texturerna och smakerna.

1. Mogen frukt

Frukt bör införas i kosten från de tidiga stadierna av livet. Bland annat innehåller dessa livsmedel en betydande dos C-vitamin. De hjälper till med att stärka immunförsvaret, vilket framgår av en studie publicerad i tidskriften Nutrients. Vi talar också om ett ämne som stimulerar syntesen av kollagen, som är det protein som finns i människokroppen.

Det som är bra är att när mogen frukt erbjuds till små barn så är det möjligt för dem att hantera den utan risk. Lite i sänder kommer bebisar att vänja sig vid dess konsistens och söta smak. Detta är viktigt eftersom om det inte ingår i deras diet kan det bli svårare att göra det till en del av kosten därefter.

2. Pasta

Pasta är en källa till kolhydrater. Dessa näringsämnen är det huvudsakliga energisubstratet för aktiviteter av en viss intensitet. Men de är inte bara viktiga i atletiska sammanhang, utan kommer också att bidra till att främja anabola processer i den inre miljön.

Faktum är att det är viktigt att undvika kolhydratbegränsningar under barndomen. Det är sant att det senare i livet kan vara vettigt att minska på kolhydraterna i kosten, speciellt för de med en stillasittande livsstil, men inte när de fortfarande är unga. Annars kan detta leda till försämringar i den metaboliska utvecklingen hos de små, vilket kan påverka deras framtida hälsa.

En bebis som äter pasta med händerna.
Pasta är en källa till kolhydrater, det är viktigt att den finns i de barnens kost. Och utan tvekan kommer bebisar att ha kul när de äter den med händerna!

3. Smulad ost

Ost är en annan mat som bebisar kan äta med fingrarna. Det rekommenderas dock inte att inkludera komjölk i kosten under de första 12 månaderna av livet. Därefter är det inga problem att erbjuda mejeriprodukter. Dessa är en utmärkt källa till proteiner med högt biologiskt värde. Vi pratar om näringsämnen vars behov ökar vid denna tidpunkt, vilket framgår av en studie publicerad i tidskriften Annals of Nutrition & Metabolism.

Dessutom har vissa varianter av mejeriprodukter probiotika i sig. Det är de som har gått igenom en jäsningsprocess, som yoghurt eller kefir. Dessa kommer att hjälpa till att hålla tarmfloran i gott skick, vilket förhindrar utvecklingen av komplexa matsmältningssjukdomar i framtiden.

Inkludera fingermat i ditt barns kost

Som du har sett finns det ett antal typer av plockmat som din bebis kan plocka upp med händerna för att utforska innan det konsumeras. Denna rutin anses vara positiv under spädbarnsåldern eftersom barn bör få anpassa sig till egenskaperna hos olika livsmedel. Men var försiktig med de portioner som erbjuds för att undvika kvävning.

Slutligen, kom ihåg att de två faktorerna som säkerställer att kosten är tillräcklig och hälsosam är variation och balans. Det senare kan brytas under barndomen, eftersom ett litet energiöverskott är nyckeln till att stimulera utvecklingsprocesserna och därmed möjliggöra tillräcklig tillväxt. Men det måste kontrolleras, eftersom barnet annars kan bli överviktigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.