Vad du kan göra om du har igentäppta mjölkgångar
Vad kan man göra om man har igentäppta mjölkgångar? Mjölkstockning är väldigt vanligt bland ammande kvinnor och kan vara väldigt smärtsamt.
En blockerad mjölkgång kan även utveckla sig till mastit. Men om du uppmärksammar tillståndet med en gång kan det drastiskt minska risken för komplikationer.
Här ska vi titta närmare på symptomen på tilltäppta mjölkgångar, varför det händer och slutligen vad du kan göra för att öppna upp dem igen.
Vilka är symptomen på igentäppta mjölkgångar?
Mjölkgångarna ansvarar för att transportera mjölken som produceras i bröstkörtlarna till bröstvårtan. När det finns ett hinder i vägen uppträder en eller flera klumpar i bröstet. Dessutom kan kvinnan känna en intensiv smärta i hela området eller i bröstvårtan.
Behandla detta tillstånd snabbt! Om du ignorerar symptomen kan det leda till mastit. Du får då feber, smärta över hela kroppen och i extrema fall kan det komma var eller blod ut tillsammans med mjölken.
Varför blir mjölkgångarna igentäppta?
Så varför uppstår dessa blockeringar? I själva verket kan det drabba alla mammor efter en eller flera graviditeter. Som sagt är det väldigt vanligt, men man måste behandla det omedelbart.
Det finns dock vissa saker som kan utlösa det. Det vanligaste är att man använder en behå i fel storlek, vilket skapar ojämnt tryck på brösten.
Samma sak händer när du har på dig kläder som är för tighta, får ett slag mot bröstet, applicerar för mycket tryck när du ammar eller har dålig hållning eller fel position medan du ammar barnet. Det kan också hända om du av någon anledning inte tömmer bröstet på mjölk ordentligt.
Vad du kan göra om du har igentäppta mjölkgångar
Det finns flera sätt att lindra tillståndet. Vi börjar med det enklaste och minst invasiva alternativet och går sedan igenom de farmakologiska alternativen.
Till att börja med, när du lägger märke till att du har en inflammation eller en klump i bröstet rekommenderar vi att du ger området en mjuk massage. Gör detta medan du ammar ditt barn för att stimulera att mjölkgången öppnar sig.
Det andra alternativet är att ta en varm dusch, där du också kan ge ditt bröst en massage. I detta fall ska du dra nytta av värmen i rummet för att applicera trycket med större intensitet i området precis innan klumpen, i en rak linje mot bröstvårtan.
Bäst tid att amma ditt barn är i slutet av duschen och efter massagen. Du kan också placera en varm tvättlapp över bröstet för att hålla kvar den varma temperaturen i området.
Om dessa tips inte fungerar kan du gå ett steg längre genom att sänka ner ditt bröst i en skål med mycket varmt vatten och lägga i en tesked salt. Detta kan hjälpa till att öppna upp mjölkgången nästan med en gång.
Ett annat alternativ, som fungerar bäst som en förebyggande försiktighetsåtgärd, är att pumpa ut all mjölk som finns kvar i brösten efter att barnet har matats. Detta undviker att mjölkgångarna blir överfulla.Om du inte använder en pump för att få ut mjölken kan du amma ditt barn lite mer än vanligt. Låt alltid barnet äta först från bröstet som du har problemet i.
Vissa läkare rekommenderar också att vila och att ta några tupplurar kan ha en positiv effekt för att förhindra dessa blockeringar.
Farmakologiska alternativ
De vanligaste farmakologiska rekommendationerna som ges av läkare inkluderar:
Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel: Läkare rekommenderar ofta ibuprofen och paracetamol för att lindra smärtan. Du kan köpa båda utan recept på apoteket, men det är också lämpligt att konsultera en läkare innan du tar någon medicin.
Som alltid rekommenderar vi att om du ser att ditt tillstånd inte blir bättre med något av dessa förslag och du känner att nya symptom uppstår, tveka inte att besöka din läkare med en gång.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Obstetricia y ginecología : guía de actuación /coordinadores, Antonio Pellicer Martínez, Juan José Hidalgo Mora, Alfredo Perales Marín, César Díaz García. — Madrid: Médica Panamericana, D.L. 2013.
- Kosir, M. Evaluación de los trastornos mamarios. Manual Merck- Versión para profesionales. [En línea].