Vanliga bröstkomplikationer som inte är cancer

Vanliga bröstkomplikationer som inte är cancer

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2019

Att diagnosticera och behandla bröstkomplikationer så tidigt som möjligt kan vara helt avgörande. Därför är det viktigt att känna till de vanligaste avvikelserna, så att man lättare kan identifiera dem om de uppstår.

Idag kommer vi att prata om vanliga bröstkomplikationer som inte är cancer. Vi kommer att gå igenom hur man upptäcker dem och vilka behandlingar som finns för dem.

Brösten går igenom förändringar i de olika stadierna av en kvinnas liv och fyller funktionen att amma bebisar. Det här bidrar till att etablera ett ojämförligt band mellan mor och barn. Men bröst behöver också tas omhand, och de kan drabbas av ohälsa.

Det är viktigt att poängtera att de flesta bröstkomplikationer är godartade, vilket betyder att det inte är fråga om cancer. Men det betyder inte att du kan sänka garden! Du behöver fortfarande undersöka dig själv för att upptäcka tecken på bröstcancer.

Vanligt förekommande godartade bröstkomplikationer

Enligt den amerikanska cancerorganisationen American Society Against Cancer är de här de vanligaste godartade tillstånden:

1. Mastit

Mastit är en bröstinflammation, och orsaken är vanligtvis en infektion. Det förekommer både hos ammande kvinnor (oftast) och hos icke ammande kvinnor. Man behandlar det vanligtvis med antibiotika.

2. Fibros och cystor

Många knölar i bröstet orsakas av förändringar i bröstvävnaden, speciellt när du är i den mest fertila åldern. Kännetecken är inflammation och hyperkänslighet.

De försvinner vanligtvis med tiden. Man kan dock avlägsna vätskan med en nål eller med kirurgi, om den återkommer eller om den orsakar smärta.

3. Fibroadenos

Mjölkkörtlarna kan i det här fallet bli fler än normalt, och även större. Det är ofta smärtsamt, men försvinner efter ett tag. Man bör dock uppsöka läkare för en professionell undersökning.

En kvinna har ont i bröstet.

4. Fettnekros och oljecystor

Det här uppstår när fettvävnad skadas. Det kan uppstå efter kirurgi eller strålbehandling av bröstet. Oljecystan är en fettfylld säck som bildas i stället för att ett sår läks.

Det kan förekomma knölar och rodnad, men de orsakar inte smärta. De behöver ofta inte behandlas, men en biopsi kan behövas för att kontrollera att de inte innehåller cancerceller.

5. Fibroadenom

Det här är godartade tumörer som består av körtelvävnad och bindväv. De är vanliga mellan 20 och 40 års ålder och känns som om man hade en spelkula inne i bröstet.

Vissa är lätta att upptäcka, och andra upptäcks genom mammografi eller ultraljud. Om de inte växer, och om läkarna är säkra på att de inte är en produkt av något annat tillstånd, så får de vara kvar tills de försvinner. Annars, eller om man vill vara på den säkra sidan, så tar man bort dem.

6. Brösthyperplasi

Det här är en överväxt av cellerna som sitter runt mjölkgångarna eller mjölkkörtlarna. Det bildas inga knölar, och tillståndet upptäcks genom mammografi eller biopsi.

Till skillnad från de ovanstående är atypisk hyperplasi (en typ där cellerna är mer missformade) ett tillstånd som ökar risken för bröstcancer. Om det finns en risk bör du ta bort den omgivande vävnaden.

7. Lobulär cancer in situ

Ett annat namn för det här är lobulär neoplasi. Det betyder att cancerceller växer i mjölkkörtlarna, men de lämnar inte körtelsegmentet (lobulus). Det orsakar inte inflammation eller smärta, så man upptäcker det när man gör en biopsi på grund av något annat problem i bröstet. Det här tillståndet ökar också risken för bröstcancer.

8. Intraduktal papillom

Det här är godartade tumörer som liknar vårtor, och som uppträder i mjölkkanalerna. Det kan uppstå en ensam (vätskande) eller flera. Du kan upptäcka dem med hjälp av mammografi eller ultraljud.

Om de är stora kommer din läkare att utföra biopsi. I sig själva medför de ingen ökad risk för cancer, men det gör de däremot om de följs av något annat tillstånd, som atypisk hyperplasi.

Läkarundersökning av bröst.

Hur du kan minska risken för bröstkomplikationer

För att minska risken att drabbas av bröstkomplikationer rekommenderas följande:

  1. Håll en hälsosamt diet och vikt. Det är bevisat att båda de här faktorerna påverkar riskerna för att drabbas av cancer som vuxen.
  2. Håll dig fysiskt aktiv genom intensiva eller måttliga fysiska aktiviteter.
  3. Begränsa eller undvik alkoholkonsumtion.
  4. Amma. Enligt den spanska organisationen mot cancer kan amning förebygga bröstkomplikationer.
  5. Receptbelagda mediciner för kvinnor med högre risk att drabbas av bröstcancer.
  6. Förebyggande kirurgi när din läkare upptäcker en betydande risk att drabbas av någon av de här sjukdomarna.

En sista rekommendation är att inte vara rädd för att göra de här undersökningarna när det behövs. De är avgörande för att man ska kunna få rätt behandling om man skulle upptäcka någon typ av bröstkomplikation. De är också smärtfria.

Det enda vi har att vara rädda för är rädslan själv. Så det enda du ska vara rädd för är att inte gå till dina mammografiundersökningar.

-Cynthia Nixon-

Kom ihåg att det inte tjänar någonting till att göra ingenting. Därför, om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att rådfråga din läkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.