Vad är Raynauds sjukdom?

Raynauds sjukdom är en kärlsjukdom som även kan påverka bröstvårtan. Under laktationen bör den behandlas för att undvika avvänjning.
Vad är Raynauds sjukdom?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Raynauds sjukdom är en kärlsjukdom som orsakar en övergående brist på syresättning av de mest avlägsna vävnaderna i kroppen. Ett av de områden som kan angripas av detta fenomen är bröstvårtan, vilket då orsakar svår smärta under amningen.

Tyvärr är detta tillstånd orsaken till många fall av ett för tidig övergivande av amningen, men det finns en behandling för att kontrollera problemet. Hur visar sig denna sjukdom och hur hanteras dess symtom? Vi kommer att berätta om det i den här artikeln.

Raynauds sjukdom

Raynauds sjukdom är en sjukdom där en övergående förträngning av små blodkärl inträffar. Specifikt förekommer det i de små kaliberartärerna som förser huden med blod, vilket hindrar blodflödet till kroppens mer “fjärran” vävnader: händerna, fötterna, näsan eller bröstvårtorna.

Denna vaskulära spasm manifesteras med en förändring i färg och temperatur hos de tidigare nämnda strukturerna, och det drabbar främst det kvinnliga könet. Faktum är att det uppskattas att Raynauds sjukdom i bröstvårtan påverkar omkring 20 % av kvinnor i fertil ålder.

Detta problem beror på en del negativa konsekvenser som uppstår när man ammar ett barn: Intensiv och stickande smärta, färgförändringar, sår och sprickor i bröstvårtan

Raynauds sjukdom förväxlas på grund av smärtan ofta med en infektion som orsakas av svampen Candida albicans. En specialist kommer dock att kunna avgöra hur man upprättar den korrekta diagnosen genom en klinisk undersökning.

En kvinna som upplever smärta vid amning.
Närhelst en mamma upplever smärta under eller omedelbart efter amning så bör hon utvärderas av en amningsspecialist.

Vad orsakar Raynauds sjukdom?

Den exakta orsaken till denna sjukdom är fortfarande okänd. Men några riskfaktorer som predisponerar en för dess förekomst är kända:

 • Överdrivet vaskulärt svar på kyla (episoderna är vanligare på vintern).
 • Emotionell stress: Vid stress utsöndras katekolaminer, ämnen som predisponerar en för vaskulär spasm.
 • Mekaniska amningsproblem, såsom dåligt fäste på bröstvårtan eller ett kort frenulum på barnets tunga. Båda situationerna orsakar trauma på ett känsligt område och kan utlösa symtomen.
 • Bröstvårtsinfektioner.
 • Rökning.
 • Alkoholkonsumtion.

Du kanske också är intresserad av: Livsmedel att undvika under tiden man ammar

Vilka är symtomen på Raynauds sjukdom i bröstvårtan?

De typiska manifestationerna för detta tillstånd har en varierande intensitet och frekvens, så de kan uppträda under, eller några minuter efter, amning.

Nedan beskriver vi de mest betydande besvären:

 • Smärta i bröstvårtan: Plötsligt uppträdande smärta av stor intensitet i bröstvårtan. Många kvinnor beskriver det som nålar som uppstår runt matning. Det blir värre med kyla och blir bättre när värme blir applicerat på det drabbade området.
 • Färgförändring på bröstvårtans spets: Eftersom blodet inte når bröstvårtans spets ordentligt blir bröstvårtan vit efter amning. Den blir sedan lila och därefter rosa igen.
 • Sprickor, sår eller blåsor på bröstvårtan.

När blodflödet återgår till det normala uppstår en pulserande eller stickande känsla över bröstvårtan och huden rodnar. Dessa symtom kan påverka båda brösten, men inte samtidigt.

Behandling av Raynauds sjukdom

Behandlingen av Raynauds sjukdom under amning syftar till att lindra obehag och förebygga komplikationer relaterade till ischemi i bröstvävnaden. Därmed syftar det till att minska vasokonstriktion och främja vasodilatation i bröstvårtan.

Bland de åtgärder som är rekommenderade för att behandla det finns följande:

 • Undvik att utsätta mamman för kyla, särskilt när hon ammar.
 • Välj kläder som håller det drabbade området varmt.
 • Amma på varma ställen.
 • Applicera värme på bröstvårtan före och efter matning. En bra teknik är att använda en bomullsstrumpa, fylla den med okokt ris, knyta den och värma den i mikron i några sekunder. Placera den sedan på bröstet, värm området och mata barnet omedelbart efter det
 • Korrigera dåliga amningsställningar som orsakar skada på bröstvårtan.
 • Drick varma drycker innan du ammar, men undvik kaffe eller andra drycker som innehåller koffein eller tein på grund av deras vasokonstriktiva effekt.
 • Utför avslappningsaktiviteter för att minska stress. På samma sätt, om amningen i sig skapar stress, slappna av och försök stilla all rädsla innan du erbjuder bröstet.
 • Upprätthåll en aerob träningsrutin och konsumera tillskott av magnesium, kalcium, vitamin B6 och nattljusolja.
 • Undvik rökning.
 • Överväg att använda orala smärtstillande medel för att hantera smärtan.

40 % av ammande mödrar rapporterar en lindring av symtomen efter att ha implementerat dessa rekommendationer.

Om problemen kvarstår kommer specialisten att indikera en farmakologisk behandling genom oral nifedipin, ett antihypertensivt läkemedel som är effektivt och kompatibelt med amning.

Två nappflaskor med mjölk med en mamma som matar sitt barn i bakgrunden.
Tidig avvänjning är en av de potentiella konsekvenserna då Raynauds sjukdom förblir obehandlad. Sök rådgivning för att övervinna dess svårigheter och kunna fortsätta amningen.

Undvik tidig avvänjning!

Även om Raynauds sjukdom i bröstvårtan ofta orsakar obehag och försvårar amningen, borde den inte vara en orsak till tidig avvänjning.

Tack vare genomförandet av lämpliga åtgärder avtar symtomen vanligtvis och låter mamman fortsätta amma. Därför är det viktigt att få stöd av rätt vårdpersonal och att be om hjälp från din läkare närhelst du behöver det. På så sätt kommer du att kunna ge ditt barn den mest effektiva näringen som finns.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.