Har du rätt amningsställning? Här är 5 alternativ!

Det är viktigt att lära sig rätt amningsteknik. Du kan hitta en amningsställning som är bekväm både för dig själv och för ditt barn medan du njuter av amningen.
Har du rätt amningsställning? Här är 5 alternativ!
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En av de viktigaste förutsättningarna är en passande amningsställning för mamman då det kommer att avgöra om barnet har rätt suggrepp om bröstvårtan.

Det är viktigt för er båda att ha det bekvämt under amning eftersom dåliga amningsställningar kan orsaka två väsentliga obehag eller problem: otillräcklig bröstmjölkproduktion och såriga bröstvårtor.

Båda dessa problem kan lösas med en god amningsteknik som uppnås, mestadels, med olika amningsställningar som hjälper ditt barn att amma.

Hitta den amningsställning du trivs bäst med

Det är enkelt att få till en bra amningsställning, var inte orolig. Vi kommer att beskriva fem bra amningsställningar i denna artikel. Det finns säkert många fler, så det är en bra ide att prova några som din barnläkare rekommenderat och välja den som är bäst för dig.

När du gör detta, försök att komma ihåg att det viktigaste för både dig och ditt barn är att ha det bekvämt på ett lugnt och tillfredsställande sätt under amning.

Liggande amningsställning (även kallad biologisk amning)

Mamma ammar

Detta är den mest använda amningsställningen vid nattlig amning. För att möjliggöra detta i praktiken är det viktigt för både modern och barnet att ligga ner och att barnets ansikte är vänt mot moderns bröst. Barnets mage ligger mot moderns kropp och hon stödjer sitt huvud med en hopfälld kudde som också stöder barnets huvud.

Famntag

I denna ställning sitter mamman med avslappnade axlar och håller barnet vilandes på underarmen mot bröstet.

Denna ställning medför att barnets lilla huvud stöds av armvecket. Bebisens mage ligger hud-mot-hud med modern och en av dess armar kramar om henne.

“Starta ett nytt liv, en ny dröm, en ny önskan att göra saker på rätt sätt.”

-Anonym-

Omvänt famntag

Detta är en variant av föregående ställning där modern använder armen vid amningsbröstet till att hålla bröstet och den motsatta armen för att stödja barnets nacke och rygg.

Du kommer att behöva en kudde för att hålla uppe barnets kropp i brösthöjd. Denna ställning är väldigt användbar då det underlättar amning av båda brösten utan att behöva byta barnens ställning. Om ditt barn föredrar en sida framför den andra är detta ett användbart trick.

Upprätt amningsställning (eller koala-tag)

Modern sitter med rak rygg och avspända axlar och använder en fotpall eller stol för att stödja musklerna från midjan och neråt. Barnet tittar på modern och ligger i mage-mot-mage position. Lägg en kudde eller dyna under barnet för att lyfta upp det till bröstet.

“Jag visste inte om att jag hade ett tomrum i mitt hjärta förrän du kom och fyllde det.”

-Anonym-

Rugbybollstag (även kallat underarmstag)

amning

Med denna ställning håller du ditt barn under armen på den sidan du ska amma på. Ditt barns kropp omfamnar din midja och din hand stödjer ditt barns huvud och nacke.

Denna amningsställning är att föredra för mammor som har genomgått kejsarsnitt, har såriga bröstvårtor eller ammar tvillingar.

Amma på rätt sätt: tips

Tänk på att oavsett vilken amningsställning du använder när du ammar ska ditt barns huvud alltid vara i höjd med bröstet, munnen i samma höjd som bröstvårtan och du får inte tillåta att barnet vänder sig, böjer sig eller sträcker på nacken.

Det är också bra att veta att om läppar och tunga är friska kommer ditt barn att amma oavsett ställning.

Ditt barns mun måste vara vidöppen och bröstet måste långt in i munnen med bröstvårtan mot bebisens överläpp. Detta lämnar rum för tungan att placeras mellan vårtgården och underläppen då bebisen tar suggrepp genom att trycka tungan mot gommen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ciencias Médicas Dr Serafín Ruiz De Zárate Ruiz Santa Clara, U. DE, Clara, V., Eva Josefina Quintero Fleites, D. C., Roque Peña, P., Sara Fe de la Mella Quintero, D., & Gustavo Fong Zurbano, I. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna Appropriate lactation positions and a good hold: the key to success in breastfeeding. Medicent Electrón.
  • Guipuzca, R. (2009). Posturas y posiciones para amamantar. Alba Lactancia Materna.
  • Quintero, C., Roque, P., De la Mella, S., & Fong, G. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicent Electrón.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.