"Tuttförvirring": Symptom, orsaker och förebyggande

"Tuttförvirring" är något man ofta ser hos för tidigt födda barn, men med lite tålamod och kunskap kan man helt övervinna det.
"Tuttförvirring": Symptom, orsaker och förebyggande
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många nyfödda har problem att amma direkt från sin mors bröst. Tuttförvirring är ett av problemen som kan uppstå.

Vissa spädbarn kan till och med skada mamman medan de ammar. Detta gäller särskilt för tidigt födda barn. Det är väldigt vanligt att ha ömmande och såriga bröstvårtor.

Detta sker om barnet inte har ett bra grepp om bröstvårtan och då kan skada modern.

Ett barn kan bli förvirrat när man växlar mellan nappflaska och amning och inte vilja acceptera mat från ena eller båda. Då kan man behöva låta barnet äta utan att han eller hon behöver suga på bröstvårtan. Att använda en spruta är en bra metod för att mata barn som inte kan få ett bra grepp om bröstvårtan.

Låt oss titta närmare på det här problemet och hur man kan lösa det.

Vad är tuttförvirring och hur uppstår det?

Tuttförvirring är när barnet visar motvilja mot att bli matat från mammans bröst. Barnet har en tendens att föredra nappflaskan eftersom det inte är lika ansträngande att få i sig mjölken.

Detta problem uppstår vanligtvis när man matar nyfödda barn omväxlande med nappflaskan och bröstet. Det skickar fel meddelande till barnet och förvirrar honom eller henne när man vill att barnet ska amma.

Många mammor använder nappflaskan samtidigt som de ammar för de inte har några andra alternativ. Problemet är att det kan skapa förvirring hos barnet när han eller hon måste suga både på nappen på flaskan och på bröstvårtan.

Tuttförvirring: baby suger på finger med matningsslang
Det är vanligt att detta uppstår i fall då nyfödda barn blivit separerade från modern under den första tiden efter förlossningen.

Detta kan också ske med spädbarn som matas med modersmjölksersättning eller utpumpad bröstmjölk i nappflaska när mamman inte är hemma. Detta kan ge upphov till det som kallas “amningsstrejk”.

Denna “strejk” påverkar moderns mjölkproduktion och kan ge upphov till mastit. I de fall man inte behandlar det i rätt tid kan det innebära slutet på amningen för mamman och barnet.

Hur kan du undvika tuttförvirring och korrigera det?

Ett av sätten du kan förhindra uppkomsten av tuttförvirring är att inte ge bebisen nappar och nappflaskor. Försök att göra det bara under de första sex månaderna av livet, eller använd dem aldrig om det är möjligt.

Ibland är det absolut nödvändigt, som om till exempel mamman är sjuk eller måste gå tillbaka till jobbet och barnet kommer att vara med sin pappa eller en tredje part. Man rekommenderar då att barnet får äta från en napp med mycket långsamt flöde.

Föräldrarna kan även välja att använda sig av en spruta. Lägg långfingret mot barnets gom och låt honom eller hennes suga för att få mjölken ur den.

Olika metoder för att mata med en spruta

Här tar vi upp några metoder du kan använda för att mata barnet med en spruta:

  • Sprutorna som är lämpliga för matning av ett barn bör vara 6,0 cm eller mindre.
  • När det är dags att mata barnet placerar du långfingret i spädbarnets mun och när han eller hon börjar suga sprutar du in mjölken med sprutan längs med fingret.
  • Föräldern bör sitta i en bekväm ställning som låter honom eller henne använda båda händerna. Barnet bör vara lugnt.
  • Denna metod är bra för för tidigt födda barn eller de som har kommit att föredra nappflaska framför bröstet. Du kan korrigera detta med tålamod och engagemang.

Som vi redan har nämnt rekommenderar experter att du låter bli nappflaskor och nappar. Experter rekommenderar att mamman ammar barnet när han eller hon är lugn och avslappnad. Du bör inte göra detta när barnet är desperat hungrigt, eftersom det gör att barnet kan komma att få dåliga associationer till bröstvårtan.

Om mamman är lite orolig för att hon inte har tillräckligt starkt mjölkflöde kan hon använda en bröstpump några minuter innan amningen så att hon är säker på att mjölken har runnit till när barnet ska äta.

När är det bra att använda en bröstpump?

Bröstpumpen är användbar då mamma känner att hennes bröst är för fulla, ifall de producerar mer mjölk än barnet hinner suga i sig. Det är då viktigt att tömma ut brösten lite med bröstpumpen för att lindra anspänningen.

Detta ger även pappan chansen att mata sitt barn. Allt du behöver göra är att ge honom bröstmjölken och han kan använda en nappflaska eller spruta.

Du kan se att tuttförvirring har ett antal effektiva lösningar, med det är mycket viktigt att ha tålamod.

Med den information som listas här kan du få ditt barn att amma från ditt bröst så småningom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bandara, Sandya & Nyqvist, Kerstin & Musmar, Samar & Procaccini, Diane & Wang, Shu-Fang. (2012). Use of Alternative Feeding Methods in the Hospital. Journal of human lactation : official journal of International Lactation Consultant Association. 28. 122-4. 10.1177/0890334412437706.
  • National Health and medical Research council (2012). Infant Feeding Guidelines. Canberra: National Health and medical Research council.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.