Fördelar med amning för mamma och barn

Fördelar med amning för mamma och barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag skulle vi vilja prata om fördelar med amning för både mammor och deras barn. Många kan inte bestämma om de borde amma eller använda modersmjölksersättning. Vissa kan inte heller amma av olika anledningar och ska inte känna sig skyldiga för det!

Oavsett om du väljer att amma eller inte är det ett personligt val som du måste göra själv baserat på dina värderingar och din medicinska situation.

Det är dock tydligt att det finns många fördelar med amning både för mamma och barn.

Fortsätt läsa för att få reda på varför amning är så bra för både dig och barnet!

Bröstmjölken anpassar sig till ditt barns behov

Bröstmjölk anpassar sig till ditt barns näringsbehov. Ju oftare barnet ammar, desto bättre kommer moderns mjölk att bli. Det är därför det är så viktigt för barn att äta när de är hungriga. På det sättet regleras bröstmjölken lite i taget.

Lägre risk för plötslig spädbarnsdöd

Det finns fördelar med amning för både modern och hennes barn

Plötslig spädbarnsdöd är en förödande verklighet för många familjer runt om i världen, m en det sägs att amning minskar risken för det med 50%.

Färre sjukdomar med amning

Bröstmjölk hjälper dessutom till att minska risken för kroniska sjukdomar som typ 1-diabetes, celiaki och Crohns sjukdom. Det är värt besväret att amma bara för att undvika dem!

Bättre återhämtning från förlossningen

En ammande mamma kan åtnjuta en bättre och snabbare återhämtning från förlossningen och ärr från födseln eller kejsarsnitt.

När ditt barn ammar hjälper det livmodern att dras samman. Det hjälper även till att minska mängden blod som förloras.

Amning hjälper livmodern att snabbare återgå till sin normala storlek. Med amning kan det hända inom sex veckor, medan det utan amning tar runt tio veckor.

Starkare skelett

Kvinnor som ammar löper mindre risk att drabbas av osteoporos efter klimakteriet. När en kvinna är gravid och sedan ammar börjar hennes kropp absorbera kalcium mer effektivt.

Vissa ben, som ryggraden och höfterna, kan försvagas under graviditeten, men efter sex månader av amning kommer de att ha blivit ännu starkare än innan graviditeten.

Bränner mer kalorier

Gravida kvinnor går upp några kilon som kan vara svåra att bli av med efter graviditeten.

Men en av flera fördelar med amning är att man bränner extra kalorier varje dag. Med en balanserad kost kommer det inte att vara speciellt svårt att återgå till vikten du hade innan graviditeten. Det är vanligt att man bränner 500 extra kalorier per dag bara från att amma.

Det kan hjälpa dig att återgå till din föregående vikt, men bara om du följer en livsstil som främjar viktminskning.

Barn som håller i finger

Mindre risk för depression efter födseln

Depression efter födseln, dvs. förlossningsdepression, är en verklighet för många kvinnor.

Amning kan dock hjälpa genom att producera oxytocin, vilket bidrar till att stabilisera hormonnivåerna.

Du kommer förhoppningsvis upptäcka många av fördelarna med att amma själv när det väl är dags, men beslutet att amma eller inte är både personligt och privat. Låt din instinkt guida dig till att ta det bästa beslutet för dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.