Bebisar som inte gråter kan trots det vara hungriga

De flesta bebisar gråter när de är hungriga eller har något annat behov. Men bebisar som inte gråter kan trots det vara hungriga.
Bebisar som inte gråter kan trots det vara hungriga
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

En bebis som inte gråter kan ha fått alla sina behov tillgodosedda. Men alla bebisar är inte likadana; spädbarn som inte gråter kan trots det vara hungriga eller kalla och inte uttrycka det. Att gråta är nyföddas främsta sätt att uttrycka sina känslor och behov, men det är möjligt att de inte använder metoden.

Att gråta är ett sent tecken på hunger, så de kan ha varit hungriga länge utan att uttrycka det. Genom att höra dem gråta kan mamman identifiera behovet, men om hon inte hör något så borde hon ändå veta när det är dags.

Ibland förblir vi lugna av den enkla anledningen att vår bebis inte gråter. Men bara för att bebisar inte gråter betyder det inte att allt är bra. Det är bäst att hålla reda på deras behov, vara tydlig med matningstiden och komma ihåg hur länge vi har gått utan att kolla deras blöja. Det är ett allvarligt misstag att låta barnet gå hungrigt.

I grund och botten bör mamman lära sig att tillfredsställa sitt barns behov genom att lära känna hur just hennes lilla barn kommunicerar. Om vi väntar tills vårt barn gråter kommer det bli än mer komplicerat när det är dags att amma eftersom barnet då redan kommer att vara kinkigt. Det är inte någon bra idé att mata ditt barn i ögonblick av ångest, när hungern redan har fått dem att gråta.

Några tecken som tyder på att en bebis är hungrig

En bebis kanske inte gråter även när den är hungrig eftersom gråt är dess sista utväg. Det vill säga när bebisen börjar krångla kan den ha varit hungrig länge innan. För att förhindra att det går längre än nödvändigt utan att barnet äter är det viktigt att vi ser efter de tecken som vi kommer att nämna nedan. Bebisar som inte gråter kan fortfarande vara hungriga om:

En bebis med stora blå ögon bär en stickad mössa.
  • De vänder på huvudet för att leta efter bröstet. Detta är ett speciellt tecken hos spädbarn som är mycket frekvent och lätt för dem att kommunicera och för dig att förstå. Nästan alla nyfödda utövar denna åtgärd, eftersom de instinktivt tenderar att leta efter sin mammas bröstvårta. När de gör detta vet vi snabbt att de är hungriga.
  • Samtidigt kan en bebis som slingrar sig mycket tyda på att det finns ett ouppfyllt behov. De kan vara hungriga och detta sker utöver sättet att leta efter bröstet. Om rastlösheten fortsätter även efter matning kan du behöva leta efter något annat otillfredsställt behov.
  • De verkar suga på tungan. Det är lätt att märka när barn gör ett sugande ljud och de kan till och med grimasera som om de suger. Detta är ett sätt att kommunicera att de är hungriga, särskilt när matningstiden närmar sig.

Det är viktigt att betona att under amningen skapas ett band som gör att mamma och barn kan lära känna varandra bättre. Amning etablerar det emotionella bandet nödvändigt för att lära känna både känslor och behov.

Denna ömsesidiga koppling är mycket speciell, viktig och permanent eftersom denna episod kan upprepas medan barnet inte talar tydligt. Även ett äldre barn kan vara hungrig och inte visa det, så det är viktigt att vi identifierar deras eget språk.

Konsekvenser av att mata det hungriga barnet

Som nämnts ovan kan bebisar som inte gråter fortfarande vara hungriga, det är inte någon bra idé att vänta på det ögonblick då ditt barn är som hungrigast för att ge det mat. Reaktionen av att gråta på grund av hunger kan komma med mycket ångest och barnet kanske inte vet att mamma redan kommer med mjölk. Med andra ord kan de bli för oroliga för att de har väntat så länge. Som ett resultat av detta kan konsekvenserna bli följande:

  • Att krångla kan få mjölken att fastna i halsen.
  • Som ett resultat av krångel blir barnet trött när det ammar.
  • På grund av upprörd andning sväljer den mycket luft, vilket kan orsaka gaser och smärta.
  • Barnets gråtande kan generera mycket stress hos mamman som påverkar produktionen av mjölk, vilket gör att den inte finns i tillräckligt rikligt mängd för att tillfredsställa hennes barn.
  • Medan barnet gråter och är upprört tenderar det att släppa bröstvårtan abrupt för att fortsätta gråta, och detta kan skada mammans bröstvårta.
En mamma tröstar ett barn.

Känn ditt barn

Tecken som indikerar hunger hos barnet kommer inte alltid att vara desamma. Med tiden kommer varje bebis att visa sin individualitet, och det är mammans skyldighet att lära känna sina barn. Det är väldigt viktigt att inte låta dem gråta innan du matar dem, och om det skulle hända är det bättre att lugna ner dem innan du ger dem mat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ospina, J. M., Jiménez, Á. M., & Betancourt, E. V. (2016). Influencia de la lactancia materna en la formación del vínculo y en el desarrollo psicomotor. Colección Académica de Ciencias Sociales3(2), 1-10.
  • Fernández Medina, I. M., & González Fernández, C. T. (2013). Lactancia materna: prevención de problemas tempranos en las mamas mediante una técnica de amamantamiento eficaz. Enfermería global12(31), 443-451.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.