Lök mot hosta hos barn: fungerar det?

Lök har sagts vara effektivt mot hosta hos barn. Vetenskapliga bevis bekräftar dock inte detta. Läs mer.
Lök mot hosta hos barn: fungerar det?

Senaste uppdateringen: 10 november, 2021

Barn får ofta influensa och förkylningar under de första dagarna i skolan eller dagis. Även om de inte är allvarliga tillstånd kan de orsaka rejält irriterande symtom. Därför kommer vi idag att berätta vad vetenskapen säger om effektiviteten av att använda lök som ett naturligt botemedel mot hosta hos barn.

Det första du bör tänka på är att rätt kost minskar förekomsten av alla dessa luftvägssjukdomar. I detta avseende är det viktigt att du maximerar mängden C-vitamin och zink i dina barns kost. Båda näringsämnena stimulerar immunförsvaret och hjälper till med att bekämpa intrånget av patogena mikroorganismer.

Förhållandet mellan lök och behandling mot hosta hos barn

En mängd olika föreslagna naturliga botemedel mot hosta, inklusive lök, vitlök, citronfrukter, honung och mer.

Lökångor irriterar ögonen och hjälper, enligt huskurerande, även till att förbättra hosta. Enligt många behöver du bara dela en bit av denna grönsak i fjärdedelar och lägga den i en skål på ditt barns nattduksbord för att undvika obehaget av en förkylning. Men är detta verkligen effektivt?

Det är sant att det är en naturlig och ofarlig procedur som inte skadar barnens hälsa. Det finns dock ingen typ av vetenskapligt bevisning som stöder dess effektivitet. Av denna anledning hänvisar experter till andra typer av metoder som har visat positiva resultat i kliniska prövningar.

Effektiva botemedel för att lugna hostan hos ett barn

Enligt en studie publicerad i The Cochrane Database of Systematic Reviews kan intag av honung före sänggåendet avsevärt lindra nattlig hosta hos barn.

Även om bevisen i detta avseende är begränsade, kan denna åtgärd genomföras på grund av dess goda förhållande mellan risk och belöning. Självklart är det alltid bäst att honungen är av bra kvalitet.

Ett annat alternativ är att förbereda en sirap med lök och honung för att lindra detta förkylningssymptom. För att uppnå detta kan du utföra följande steg:

  1. Skala och skär en lök i mycket små bitar.
  2. Tillsätt saften av 4 citroner och 4 matskedar honung i en behållare.
  3. Stäng behållaren och låt blandningen marinera över natten.
  4. För att använda sirapen, bjud helt enkelt ditt barn på ett par matskedar.

På samma sätt måste du ta hänsyn till att detta botemedel inte är giltigt för små bebisar eftersom de kan utveckla spädbarnsbotulism. Så du måste skjuta upp konsumtionen av denna mat åtminstone till barnets första födelsedag. Från och med då blir immunförsvaret mer kompetent och risken att drabbas av denna förgiftning minskar.

Användningen av farmakologi

Det är viktigt att notera att det finns vissa receptbelagda läkemedel som är väldigt effektiva på att lindra hosta hos barn. Men dessa bör inte bli använda för vilken hosta som helst, och du måste få motsvarande medicinska recept utskrivna av en läkare.

När deras användning är korrekt motiverad kan dessa läkemedel förbättra vilan och bidra till en snabb återhämtning.

Lök ger ingen större verkan mot hosta hos barn

Honung, citron och lök te för en hosta.

Som du har sett finns det inga bevis för lökångor som ett botemedel mot hosta hos barn. Det finns inte heller några övertygande argument ur fysiologisk synvinkel och det verkar inte vara något annat än en enkel folktro.

Av denna anledning rekommenderar vi att du implementerar andra typer av naturliga strategier för symtomen på förkylning. Om ditt barn är äldre än ett år kan du använda honung samt rådfråga din läkare för några lämpliga farmakologiska alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Consolini D. M. Tos en los niños. Manual MSD. Junio 2020.
  • Grabowski, N. T., & Klein, G. (2017). Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1852–1862. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1029041
  • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
  • Oduwole, O., Udoh, E. E., Oyo-Ita, A., & Meremikwu, M. M. (2018). Honey for acute cough in children. The Cochrane database of systematic reviews, 4(4), CD007094. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007094.pub5
  • Solo Josephson P. Tos. Nemour’s Children Care. Abril 2022.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.