Hur man tar hand om en stukad handled hos barn
Barndomen är ett mycket fysiskt aktivt skede i livet, under vilket barn ofta får blåmärken eller andra skador. Deras kroppar är mycket flexibla, vilket gör att de snabbt kan anpassa sig till rörelser. Men detta innebär också mindre stabilitet i lederna, vilket innebär att en enkel stukning kan leda till en belastning. Här berättar vi hur du tar hand om en stukad handled hos barn och hjälper till att minska smärtan.
Fysisk aktivitet är en av de mest nödvändiga hälsosamma vanorna för att uppmuntra våra barn. Sport i tidig ålder bör utföras med alla säkerhetsåtgärder för att förhindra framtida skador, såväl som spel och hobbyer. Det här är en ålder där barn har en liten aning om fara, så de beräknar inte medvetet sina handlingar. Detta kan leda till fall eller trauma som kan resultera i ytterligare skada.
Vad är en stukad handled hos barn?
Handleden är en uppsättning små leder som förbinder underarmen med handen. På så sätt möjliggör den flexibilitet och rörlighet. Därför underlättar den en stor variation av grova och fina gester i kombination med resten av armen. Å ena sidan har den ändarna av två långa ben i underarmen, ulna och radien. Å andra sidan kallas ledytorna på 4 av de 8 små benen för karpalben.
En stukad handled är en skada som uppstår på grund av överdriven förlängning eller bristning av ligamenten som stöder handleden och orsakar smärta. Ligament är starka vävnadsband som binder och stödjer benen tillsammans.
Läs också: Hur man ändrar dåliga matvanor hos barn
Orsaker och symtom
En stukning i handleden kan orsakas av direkt trauma på området. Upprepade rörelser i en viss gest kan också orsaka en sådan påfrestning. Den vanligaste orsaken är dock ett direkt fall på handen, med armen utsträckt.
Vid mer allvarliga stukningar åtföljs skadan av värme, rodnad och ibland hematom runt handleden. I närvaro av något av dessa bör en läkare konsulteras för att utesluta eventuella frakturer, sprickor och andra tillstånd.
Lär dig hur du tar hand om ett barn med en stukad handled
Så snart traumat inträffar eller du misstänker en skada, bör du omgående konsultera en barnläkare. Denna kommer att begära de nödvändiga kompletterande studierna eftersom, som vi nämnde, symtomen på stukningen också kan indikera andra sjukdomar.
När diagnosen är ställd kan läkaren ange vilken behandling som barnet ska följa. I milda till måttliga fall kan det inkludera immobilisering av leden, tillsammans med antiinflammatoriska läkemedel. Fysioterapi är också viktigt för att mildra symtomen och minska ytterligare komplikationer.
Operation endast i allvarligare fall
I svårare fall av stukning kan barnet behöva operation för att reparera det skadade ligamentet. Efter operationen får barnet sedan behandling med sjukgymnastik för att återställa styrka och stabilitet till handleden. Det vill säga att återställa full funktionalitet. Å andra sidan, om det är en mild till måttlig stukning, finns det viss vård som man kan utföra hemma för att minska smärta och andra symtom:
- Hjälp ditt barn att vila: Att hålla sig stilla är den svåraste uppgiften för barn i dessa situationer. Leden behöver dock vila för att underlätta de naturliga återhämtningsprocesserna. Därför är det viktigt att vägleda barnet att inte använda den drabbade handleden i dagliga aktiviteter.
- Applicera något kallt: Detta bör göras i 10 till 15 minuter på handledsområdet. Kyla hjälper till att minska inflammation och smärta. Det kan appliceras i fast form eller med kalla kompresser. Placera inte kyla i direkt kontakt med huden, utan använd en omslutande trasa. Under de första 2 dagarna bör appliceringsfrekvensen vara var tredje timme. Under de följande dagarna kan du minska det till 4 gånger om dagen.
- Höj armen: Armen ska hållas högt på den drabbade sidan, över axelns nivå. Denna position hjälper till att dränera vätskan som samlats i det inflammerade området, särskilt under de första timmarna av skadan, när svullnaden är större.
Hur man undviker att drabbas av en stukad handled
Benen under barndomen innehåller mer vatten och färre mineraler än benen hos en vuxen. Därför är en hälsosam kost den första faktorn att ta hänsyn till för att förhindra smärta och stukningar i handleder hos barn. Dessutom, om ditt barn är involverat i sportaktiviteter, kan handledslindningar hjälpa till att skydda området från trauma.
För sportaktiviteter som involverar direkta effekter på händer eller handleder är det viktigt att bära ett skyddande bandage innan träningen påbörjas. Det är också viktigt att värma upp ordentligt innan denna typ av aktiviteter. Ett neuromuskulärt elastiskt bandage är ett verktyg som gynnar proprioception, vilket ger en känsla av större ledstabilitet.
Slutligen är det viktigt att komma ihåg att om något av ovanstående symtom är närvarande bör lämplig medicinsk konsultation göras. Dessutom bör barn aldrig ta någon medicin om inte läkare har föreskrivit det. Med en korrekt diagnos och barnläkarens rekommendationer kommer dessa tips om hur man tar hand om en stukad handled hos barn vara till stor hjälp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Til, Luis, and Rossend Ullot. “9. Lesiones deportivas en niños y adolescentes.” La actividad física mejora el aprendizaje y el rendimiento escolar: 123.
- Olmedo, J. López. “Fracturas infantiles más frecuentes. Esguinces y epifisiolisis.” PediatríaIntegral 221 (2019): 222
- Salvatierra Pincay, Olga Asunción. Los primeros auxilios en la atención de los accidentes escolares en niños y niñas de educación inicial II en la escuela Clementina Triviño de Unda de la zona 8 del distrito 09d05 de la parroquia Tarqui del cantón Guayaquil provincia del Guayas periodo lectivo 2017-2018. BS thesis. Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación, 2017.
- Zárate Montero, Haydee Elizabeth. “Tratamiento fisioterapéutico en esguince crónico de tobillo.” (2017).
- Cobos Cevallos, Cristhian Patricio, and Jennifer Carolina Guayta Torres. Implementación de un sistema háptico para rehabilitación activa de muñeca en el consultorio “Huellas fisioterapia”. BS thesis. Quito, 2020., 2020.
- Fernández, Leticia Boyero. “PATOLOGÍA DE MANO Y MUÑECA.” DE CONSULTA RÁPIDA (2019): 666.