Fotvårtor hos barn: vad är det och hur man behandlar det?

Fotvårtor är godartade och vanliga tillstånd hos barn. Behandling kräver dock lång återhämtningstid. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Fotvårtor hos barn: vad är det och hur man behandlar det?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 10 december, 2023

Fotvårtor är vanliga tillstånd hos barn. Men de är inte elakartade, och de visar sig inte heller med omfattande symptomatologi. Faktum är att de ofta går om spontant. Även om barn kan få olika varianter av vårtor, är dessa faktiskt bland de vanligaste typerna av vårtor hos barn. Här är varför de uppstår och hur man behandlar dem.

Vad är vårtor?

Vårtor är hudutväxter som är godartade och kan förekomma på olika delar av kroppen och i olika former. De utvecklas från ett virus inom HPV-familjen, är smittsamma och är mycket vanliga. Människor i alla åldrar kan få vårtor, men det är vanligast förekommande bland ungdomar och barn. Följande är de vanligaste varianterna av vårtor:

 • Hudvårtor
 • Fotvårtor
 • Handvårtor
 • Genitalvårtor

De vanligaste orsakerna till fotvårtor hos barm

Vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV), av vilket det finns mer än 100 olika typer. Detta virus kommer in genom hudytan genom små sår och orsakar därefter ytterligare celltillväxt. Det yttersta lagret av huden blir hårdare och tjockare och genererar en upphöjd vårta. I de flesta fall överförs dessa virus genom direkt hudkontakt.

Överföring kan även ske genom att vi delar vissa föremål, såsom handdukar. Vissa människor har dessutom en ökad risk att utveckla vårtor. Nämligen:

De vanligaste behandlingarna av fotvårtor hos barn

Kryoterapi för vårtborttagning.
För kryoterapibehandling kan lokalbedövning användas för att förhindra att det blir för smärtsamt för barnet. Dessutom bör man ta hänsyn till sannolikheten för ärrbildning.

I de flesta fall är vårtor ofarliga för barn med ett sunt immunförsvar. De försvinner ofta av sig själva, beroende på hälsotillståndet, typen av virus och vårtan.

Behandling med salicylsyra

Denna typ av procedur kan orsaka irritation av hudytan, men vanligtvis tolereras det väl. Man applicerar lösningen på den härdade huden flera gånger om dagen under några veckor. Fördelarna med salicylsyra är att det är bekvämt, kostar lite, är rimligt effektivt och inte gör så ont. Nackdelarna är att resultatet kräver veckor till månaders behandling.

Behandling med kryoterapi

Vid denna procedur använder man flytande kväve för att förstöra vårtan genom att frysa den. Det är en hudläkare som utför denna procedur, och det kräver mer än en session. Eftersom kvävet är väldigt kallt kan det orsaka stickande smärta och göra huden röd.

Kirurgisk excision genom kauterisering eller curettage

Kirurgisk excision och kauterisering av vårtor är inte rekommenderat som standardbehandling eftersom dessa metodet kan vara smärtsamma och orsaka ärrbildning. Dessutom finns det ingen garanti för att vårtan inte kommer att återkomma. Faktum är att återfallsfrekvensen kan vara så hög som 30 %.

Du kanske är intresserad av: Mollusker hos barn: Vad du bör veta

Behandlingen av en plantar vårta på en persons fot.
Fotvårtor kan vara obekväma och oattraktiva, så vi vill gärna försöka bli av med dem snabbt.

Fotvård för barn för att undvika fotvårtor

Helst bör barns fötter vårdas för att förhindra olika hudåkommor:

 • Välj skor med rätt storlek och av kvalitetsmaterial.
 • Förklara för barnet att man inte ska byta skor med vänner eller syskon, eftersom det finns många hudsjukdomar som är smittsamma.
 • En konstant och korrekt hygien av fötterna är avgörande för att förebygga och undvika svamp eller infektioner.
 • Efter varje bad bör man noggrant torka sig med en ren handduk, och se till att det inte finns någon fukt kvar mellan tårna, eftersom detta område är benäget att utveckla besvärande tillstånd.
 • Applicera en fuktgivande kräm med högt innehåll av vitamin A, vitamin E och allantoin. Dessutom är det skönare och lättare att klippa naglarna dirket efter ett bad än vid andra tillfällen.

Fotvårtor och hur man hanterar dem hos barn

En lyckosam hantering beror på konsekvens och patientens följsamhet. Det kräver generellt långa behandlingsperioder. Dessutom är invasiva procedurer ofta smärtsamma och kräver lång återhämtningstid. För en effektiv behandling behövs en individualiserad insats och det kräver i de flesta fall mer än ett behandlingalternativ för att nå ett hållbart tillfrisknande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kwok CS, Gibbs S, Bennett C, Holland R, Abbott R. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;(9):CD001781. doi: 10.1002/14651858.CD001781.pub3. PMID: 22972052.
 • Bellew SG, Quartarolo N, Janniger CK. Childhood warts: an update. Cutis. 2004 Jun;73(6):379-84. PMID: 15224780.
 • Sterling JC, Handfield-Jones S, Hudson PM; British Association of Dermatologists. Guidelines for the management of cutaneous warts. Br J Dermatol. 2001 Jan;144(1):4-11. doi: 10.1046/j.1365-2133.2001.04066.x. PMID: 11167676.
 • Syrjänen S. Current concepts on human papillomavirus infections in children. APMIS. 2010 Jun;118(6-7):494-509. doi: 10.1111/j.1600-0463.2010.02620.x. PMID: 20553530.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.