Erytrodermi hos barn: symtom, orsaker och behandlingar

Erytrodermi är en sällsynt hudsjukdom hos barn, men den förekommer. Tidig diagnos och behandling är avgörande. Läs mer.
Erytrodermi hos barn: symtom, orsaker och behandlingar
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 11 september, 2023

Erytrodermi hos barn är inte ett av de vanligaste diagnostiserade hudtillstånden inom pediatrisk vård. Det är en sällsynt hudsjukdom med få beprövade och underbyggda studier på barn.

Vad är erytrodermi?

Erytrodermi är också känd som generaliserad exfoliativ dermatit. Det är alltså en hudsjukdom med inflammatoriska egenskaper där cirka 90 % av kroppsytan uppvisar flagnande och rodnad.

Liksom de flesta sjukdomar kan den presentera sig i en akut eller kronisk form, beroende på tidpunkten för dess utveckling.

Orsakerna till erytrodermi hos barn

Denna sjukdom kan utlösas av olika förvärvade eller ärftliga sjukdomar eller av intag av läkemedel. Orsakerna kan också vara olika beroende på patientens ålder. Emellertid är de histologiska egenskaperna och de kliniska manifestationerna av erytrodermi ofta likartade.

Användning av vissa mediciner

Det finns mycket lite information om detta tillstånd. Läkemedelsinducerad erytrodermi är emellertid vanligt hos barn med en historia av övre luftvägsinfektioner eller epilepsi. Därför är följande några av de läkemedel som är associerade med generaliserad exfoliativ dermatit:

Så snart ett läkemedel har visat sig vara orsaken ska det avlägsnas och motsvarande symtomatisk behandling ges.

Infektioner

Infektioner uppträder vanligtvis med milda hudskador. I mycket sällsynta fall kan dock generaliserad exfoliativ dermatit utlösas. Infektioner står därför för 40 % av orsakerna till erytrodermi.

 • Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS): Detta är en hudsjukdom som orsakas av stafylokockorsakande toxiner. Detta toxin har egenskapen att bryta intercellulära förbindelser och generera blåsor, med större prevalens hos barn under 5 år och hos nyfödda.
 • Medfödd kutan candidiasis: Detta uppstår på grund av en infektion via moderna slida. Vid födseln uppvisar barnet utslag med gula fläckar och papler.

Iktyosiform erytrodermi

Iktyoser är ett brett spektrum av störningar i keratiniseringsprocessen. Förutom de kutana kliniska manifestationerna av sjukdomen uppträder den ibland med systemisk involvering.

Atopisk dermatit

Även om atopisk sjukdom är en av de vanligaste hudsjukdomarna under barndomen, är dess erytrodermiska manifestation ovanlig.

I fall där man misstänker detta tillstånd, bör motsvarande anamnes utföras för att utesluta eventuell personlig historik eller familjehistorik av atopisk dermatit. Om det finns en personlig historik eller familjehistorik av atopi, kan följande observeras:

 • Lichenifiering (förtjockning av huden)
 • Ökad linjär vävnad i handflatorna
 • Dennie-Morganlinjer

Infantil seborroisk dermatit

Infantil seborroisk dermatit börjar under den första månaden av barnets liv. Det kännetecknas av närvaron av gula fjäll i hårbotten och på halsen, i armhålorna samt i ljumskvecken.

Det finns tre varianter av infantil seborroisk dermatit: sann, psoriasisform och erytrodermisk. Den erytrodermiska formen är dock väldigt sällsynt.

Kliniska manifestationer av erytrodermi hos barn

Erytrodermi har samma symtom och tecken i alla åldrar då det uppträder. Skillnaden ligger i hur allvarligt det utvecklas hos varje patient. De vanligaste symtomen som har rapporterats vid tidpunkten för läkarkonsultation är en brännande känsla (41 %) och klåda (18 %) enligt studier gjorda av The Journal of Dermatology.

De vanligast förekommande lesionerna på hudytan är fjällning, blåsor och erytem. I sin tur är följande medföljande symtom vanliga:

 • Lymfadenopati
 • Höjd temperatur
 • Hjärtklappning
 • Hepatomegali
 • Ödem i fötterna
 • Nagelskador

Beroende på den orsakande faktorn för erytrodermi, kommer barnets symtom att vara mer eller mindre varierande och omfattande.

Du kanske är intresserad av: Torr hud hos spädbarn

Terapeutiska alternativ för hantering av erytrodermi hos barn

Det viktigaste för att kunna bestämma en adekvat behandling är att ställa en korrekt diagnos och fastställa den utlösande orsaken. Behandlingen bygger på att minska inflammation, klåda och obehag hos barnet. Samtidigt kan infektion vara en allvarlig komplikation vid denna sjukdom, varför det är viktigt att snabbt sätta in behandling.

I mer allvarliga fall inriktar läkaren behandlingen på att motverka uttorkning, låg blodvolym, värmeförlust och elektrolyt- och näringsbrister. Applicering av fuktiga förband, svampdödande medel, mjukgörande medel och topikala kortikosteroider på de drabbade områdena är vanliga alternativ.

Slutliga tankar om erytrodermi hos barn

En av de viktigaste aspekterna är att känna igen symtomen och ställa diagnosen tidigt eftersom det i vissa fall kan vara livshotande för barnet. Det säger sig självt att den terapeutiska behandlingen och prognosen för sjukdomen beror på orsaken som utlöst tillståndet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sarkar R, Garg VK. Erythroderma in children. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2010 Jul-Aug;76(4):341-7. doi: 10.4103/0378-6323.66576. PMID: 20657113.
 • Sarkar R, Sharma RC, Koranne RV, Sardana K. Erythroderma in children: a clinico-etiological study. J Dermatol. 1999 Aug;26(8):507-11. doi: 10.1111/j.1346-8138.1999.tb02036.x. PMID: 10487005.
 • Sehgal VN, Srivastava G. Exfoliative dermatitis. A prospective study of 80 patients. Dermatologica. 1986;173(6):278-84. PMID: 2950005.
 • Sehgal VN, Srivastava G, Sardana K. Erythroderma/exfoliative dermatitis: a synopsis. Int J Dermatol. 2004 Jan;43(1):39-47. doi: 10.1111/j.1365-4632.2004.01975.x. PMID: 14693020.
 • Menni S, Piccinno R, Baietta S, Ciuffreda A, Scotti L. Infantile seborrheic dermatitis: seven-year follow-up and some prognostic criteria. Pediatr Dermatol. 1989 Mar;6(1):13-5. doi: 10.1111/j.1525-1470.1989.tb00259.x. PMID: 2523038.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.