De 10 vanligaste hudproblemen under det första levnadsåret

De vanligaste hudproblemen hos barn kan yttra sig på olika sätt, att upprätthålla en naturlig skyddsbarriär är nyckeln till att förebygga dem.
De 10 vanligaste hudproblemen under det första levnadsåret
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 15 februari, 2023

De vanligaste hudproblemen hos barn visar sig på olika sätt under det första levnadsåret. Faktum är att många av dem är övergående och försvinner spontant över tid. I den här artikeln berättar vi om de vanligaste sjukdomarna och deras respektive egenskaper.

1. Spädbarnsakne

Spädbarnsakne är en vanlig hudsjukdom som kan uppträda i ansiktet eller på kroppen. Tillståndet är normalt tillfälligt och i de flesta fall går det över av sig självt utan att behöva behandlas.

Det visar sig i form av små vita eller röda finnar under de första månaderna av livet och grundar sig enligt en dermatologisk undersökning i moderns eller spädbarnets hormoner.

2. Atopisk dermatit

Atopisk dermatit är ett av de vanligaste hudproblemen hos barn. Det är en störning i det ytliga skiktet av hudytan som kännetecknas av torrhet och klåda, med episoder av utbrott.

Denna typ av eksem drabbar 5–20 % av barnen och dess behandling består av att bekämpa inflammation, minska klåda och eliminera utlösande faktorer. Behandlingens består av fuktighetskrämer, kortikosteroider och calcineurinhämmande medel

Du kanske är intresserad av: De vanligaste hudproblemen hos ungdomar

3. Klösmärken

Bebisar föds vanligtvis med små men långa naglar. Dessutom är de ganska vassa, och varje friktion eller rörelse kan skada deras känsliga hud. I de flesta fall kräver de orsakade skadorna inga ingripanden av en vårdpersonal utan löser sig spontant.

En vuxen håller en nyfödd hand.
Bebisars naglar vid födseln kan vara långa och är vanligtvis väldigt vassa, det är vanligt att de orsakar skador på huden.

4. Impetigo, ett av de vanligaste hudproblemen hos barn

Impetigo är en infektion i de mest ytliga hudlagren som kännetecknas av rött plack med en gul skorpa som täcker det. Dessutom sprider det sig lätt och är mycket smittsamt.

Skärsår, trauma, insektsbett eller atopisk dermatit skadar hudytan och främjar autoinokulering på andra platser. Terapeutiska alternativ inkluderar topikal antibiotika, oral antibiotika och symptomatisk vård.

5. Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som påskyndar produktionen av de mest ytliga cellerna. Dessa börjar i sin tur att ackumuleras och bilda röda, fjällande fläckar. Detta är inte något smittsamt tillstånd och hos barn föregås debuten vanligtvis av en infektion. Faktum är att förkylningar kan vara en vanlig utlösande faktor hos spädbarn.

6. Mjölkskorv

Detta är en form av seborriskt eksem och en hudsjukdom som uppträder i form av fjällning på en icke-inflammatorisk basis under de första veckorna av livet. I de flesta fall försvinner det av sig självt utan att behöva behandlas.

Det är vanligtvis lokaliserat i områden med ett stort antal talgkörtlar som hårbotten, öronen eller T-linjen i ansiktet. Enligt American Academy of Pediatrics kan det behandlas med 2% ketokonazol eller 1% hydrokortison i 1 till 2 veckor när det inte förbättras efter konservativa åtgärder.

7. Molluscum contagiosum

Denna smittsamma hudsjukdom överförs genom direktkontakt med infekterad hud. Det tenderar att försvinna spontant under en period av 6 till 9 månader.

Runda, fasta blåsor som har samma färg som huden uppstår. Det finns olika terapeutiska alternativ, inklusive kemisk, mekanisk, immunmodulerande och antiviral behandling. Hos barn är de huvudsakliga områdena som påverkas utsatta hudområden som extremiteter, bål, könsorgan och ansikte.

8. Nässelutslag

Nässelutslag, eller urtikaria, produceras när kontakt sker med ett allergen och orsakar upphöjda hudfläckar som försvinner med tiden. De mest karakteristiska symtomen uppträder i ansiktet, händerna, könsorganen eller fötterna och kan vara följande:

 • Klåda
 • Hudutslag
 • Röda eller rosa kanter
Ett barn med klåda.
Urtikaria är ett av de vanligaste hudproblemen hos barn. Det kan utvecklas i ansiktet, händerna, könsorganen eller fötterna och går vanligtvis över av sig själv.

9. Höstblåsor

Höstblåsor är en vanlig och mycket smittsam virussjukdom. Det börjar vanligtvis med feber, rinnande näsa och halsont som en vanlig förkylning. Men det följs av utslag och små blåsor i munnen, handflatorna, fotsulorna och skinkorna. Behandlingen är symtomatisk. Feber och smärta bör lindras med smärtstillande medel.

10. Blöjutslag, ett av de vanligaste hudproblemen hos barn

Blöjutslag är en av de vanligaste hudsjukdomarna som förekommer hos barn. Det kännetecknas av uppkomsten av erytem, varblåsor och finnar i blöjområdet. Några av orsakerna är följande:

 • Överhydrering av huden
 • Långvarig exponering för urin eller avföring
 • Friktion
 • Förhöjt pH i huden
 • Förändringar av hudens mikroflora

Behandlingen av blöjutslag har två huvudmål:

 1. Förhindrar återkommande utslag
 2. Läkning av skadad hud

Upprätthåll hudens naturliga skyddsbarriär

Underhåll och skötsel av hudytan är bland de viktigaste rekommendationerna när det gäller att förebygga hudproblem hos barn och spädbarn. Därför bör huden återfuktas dagligen .

Barns hud är känsligare än vuxnas. Följaktligen bör dessutom solskyddsmedel appliceras dagligen på alla utsatta områden på kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lucky AW. A review of infantile and pediatric acne. Dermatology. 1998;196(1):95-7. doi: 10.1159/000017838. PMID: 9557239.
 • Nardi NM, Schaefer TJ. Impetigo. 2020 Nov 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 28613693.
 • Leung AKC, Barankin B, Hon KLE. Molluscum Contagiosum: An Update. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2017;11(1):22-31. doi: 10.2174/1872213X11666170518114456. PMID: 28521677.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.