Utvecklingen av en bebis mage

En bebis mage är ett mycket viktigt organ. Under de första dagarna av livet kan den bara ta emot en mycket liten mängd mjölk.
Utvecklingen av en bebis mage

Senaste uppdateringen: 12 november, 2021

Utvecklingen av en bebis mage under dess prenatala och postnatala perioder är mycket intressant. Efter att barn har fötts är det viktigt att komma ihåg hur litet detta organ då faktisk är, eftersom det begränsar volymen mjölk som ett spädbarn kan ta in.

Vad gör magen?

Magen är ett mycket viktigt organ som är en del av matsmältningssystemet. Den ligger mellan matstrupen och tunntarmen (tolvfingertarmen). Dessutom innehåller den en sur vätska, och dess huvudsakliga funktion är att initiera nedbrytningen av vissa makronäringsämnen, såsom proteiner och kolhydrater.

All mat vi äter går genom magen, vilken fungerar som inledningen på matsmältningen. Allteftersom tiden går växer magens storlek och kapacitet successivt. Och det här är vad vi ska prata om härnäst.

Nyfödd dricker bröstmjölk.

Utvecklingen av en bebis mage inuti livmodern

Under den tidiga graviditeten är det framtarmen som upphov till magen. Detta är den del av den primitiva tarmen som finns i anslutning till gallblåsan. I själva verket utvidgas en del av framtarmen och bildar en slags påse, som efter några veckor blir till magen.

När matsmältningskanalen blir helt permeabel kommer den i kontakt med fostervattnet. Visste du att ditt barn hela tiden dricker denna vätska? Förutom njursystemet förhindrar integriteten hos detta system utvecklingen av vissa sjukdomar som kännetecknas av en ökning eller minskning av den tidigare nämnda vätskan (polyhydramnios respektive oligohydramnios).

Läs mer:Överskott av fostervatten under graviditeten

Utvecklingen av en bebis mage efter födseln

När spädbarn föds efter en fullbordad graviditet (efter den 37:e veckan), ska magen vara redo att fungera ordentligt. Faktum är att det finns många fördelar med att inleda amning omedelbart efter att barnet har fötts (så som tidig anknytning).

Under de första dagarna av livet kan en bebis mage vara lika stor som en körsbär eller en mutter. Därför kommer barnet inte att kunna konsumera några stora mängder mjölk. När spädbarnet är en månad gamla kan magen ha nått storleken av en tennisboll, eller ett ägg.

Ur funktionell synvinkel, och som i fallet med andra organ, kanske magen inte är helt beredd under barnets första levnadsdagar. Det kan ta flera dagar innan det frigörs tillräckligt med enzymer, proteiner och saltsyra.

Hur mycket mjölk ska jag ge mitt barn?

Det är ganska logiskt att tänka att om en bebis mage är stor som ett körsbär under de första dagarna av livet, då kommer den inte att kunna ta emot all mjölk som dina bröst producerar. Detta är dock inte helt sant, eftersom mjölk inte stannar i magen under någon lång tid.

Det är därför du bör känna till begreppet amning på begäran. Faktum är att spädbarn kommer att uttrycka på egen hand (vanligtvis genom gråt) sitt behov av att matas, vilket kan hända med några timmars mellanrum. Med tiden kommer de att anpassa sina matvanor beroende på deras fysiska och sociala sammanhang.

Fortsätt läsa: Prebiotika i bröstmjölk, hur fungerar det?

Ska jag försöka ge dem mer mjölk eller annan mat?

Såvida inte din barnläkare säger till dig att ge dem en annan typ av mat så behöver barn vanligtvis inte annat än bröstmjölk. Detta beror på att bröstmjölk innehåller alla makro och mikronäringsämnen som ditt barn behöver. Dessutom innehåller bröstmjölk antikroppar som kan skydda barn mot infektioner medan deras immunsystem utvecklas.

An far och mor med sitt spädbarn.

Om du tror att din bebis inte dricker tillräckligt med mjölk jämfört med den mängd du producerar, bli inte alltför orolig. Det som är viktigt är att de dricker små mängder mjölk flera gånger om dagen. Dessutom bör de gå upp i vikt och öka i storlek under de första veckorna.

Men om du är uppmärksam på dessa detaljer och fortfarande tror att ditt barn har ett problem med ätandet, besök en barnläkare så snart som möjligt. Ibland blir vissa problem missade vid födseln. Så kom ihåg att det alltid är bättre att vara för försiktig än tvärtom.

Magen, ett mycket viktigt organ

Det är tydligt att magen är mycket viktig för dina barns rätta tillväxt och utveckling. Det är därför förlossningsläkare kontrollerar tillståndet innan födseln. Därmed är oväntade problem inte så vanliga då barnet är fött. Men om du tror att ditt barn har ett problem med matsmältningen eller ätandet, berätta då det för din husläkare vid första möjliga tillfälle.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carrascosa A. Crecimiento intrauterino: factores reguladores. Retraso de crecimiento intrauterino. An Pediatr 2003;58(Supl 2):55-73.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.